İşsizlikte 'mevsimlik işçi' etkisi, çare ara zam mı?

İşsizlik son bir yılda yüzde 8 oranında azaldı. Uzmanlara göre bu azalışın nedeni arasında mevsimlik işçilerin iş gücüne katılması. Yıl boyunca istihdamı etkileyecek bir diğer nokta ise ara zam. Firmaların istihdamı korumak ve tasarruf için yıl ortasında ara zam uygulayacakları belirtiliyor.

Son Güncelleme:

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, işsiz sayısı 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 19 bin kişi azalarak 3 milyon 57 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 8.6 seviyesinde gerçekleşti. Uzmanlar, bu azalışın etkisini mevsimlik işçilerin iş gücüne katılmalarına ve ara zam kararına bağlarken, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta da işsizlik oranı 0.8 puan azalarak yüzde 15.5'e geriledi. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 11.5, kadınlarda ise yüzde 22.8 olarak tahmin edilirken, son verileri değerlendiren İK yöneticisi Ebru Akyüz, şirketlerin eleman bulmakta zorlandığını söyledi. Akyüz, “Öncelikli neden iş bulamamaktan değil iş beğenmemekten kaynaklanıyor" derken, özellikle yeni Z kuşağının iş hayatına ve disiplinine adaptasyonda sorun yaşadığının altını çizdi.  

Mevsimlik işçilerin işsizliği azalttığı ancak sezon bitince bu durumun tam tersi olacağı öngörülüyor.

GİDERLER ARTTI

Enflasyon karşısında eriyen maaşların işçilerin maaş taleplerini yükselttiğini de söyleyen, Akyüz, “Eskiden sektörde unvana göre maaş skalası belliyken şu an yeni mezun hiçbir tecrübesi olmayan bir işçi bile 30, 40 bin TL net maaş beklentisi içinde. Ancak işveren cephesinde durumlar hiç iç açıcı olmadığı için aşırı maaş taleplerini karşılamak yerine mevcut kadroya daha fazla maaş vererek verimliliği arttırmaya çalışıyor. İnsan kaynakları sağlayan firmalar ve personel gücü ile çalışan tüm sektörler her ay sonu ciddi bir maaş ödemesi ile karşı karşıya kalıyor. Eskiden personel maliyeti yüzde 20’lerdeyken şu an personel giderleri yaklaşık yüzde 35-40 bandındadır” dedi.

Z KUŞAĞI ETKİSİ

Akyüz, yapılan araştırma ve anket sonuçlarına da değinirken, şunları söyledi: "Sonuçlar, genç kuşağın en büyük probleminin odaklanma ve sürdürülebilir işlere konsantrasyon sıkıntısı olduğunu gösteriyor. Z kuşağının çalışma hayatına girişi pandemi dönemine denk geldiği için bu kuşak iş hayatını evden çalışma olarak tanıdı. Pandemi sonrası Z kuşağının ofis ortamında 7,5 saat kapalı kalması onların alıştığı özgür çalışma ortamına ters düştü."

MEVSİMLİK İŞÇİLER

İşsizlik rakamlarını değerlendiren Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Nilüfer Çevikel ise işsizlik oranlarının düşmesini birkaç farklı etkene bağlı olduğunun altını çizerek, "Özellikle mevsimlik işlerin yoğun olduğu dönemlerde çalışanlar iş gücüne katıldıklarında, işsizlik oranlarında kısa vadeli bir düşüş yaşanabilir. Ancak bu düşüş genellikle geçicidir ve iş sezonunun sona ermesiyle birlikte işsizlik oranları tekrar yükselir” ifadelerini kullandı.

İstihdamı etkileyen bir diğer faktör ise ara zam beklentisi.

ARA ZAM KARARI

Türkiye’de faaliyet gösteren bir istihdam platformu CEO’su Levent Dicle de, işsizlik oranının yılın başından itibaren gösterdiği istikrarlı düşüşün, yılın kalanına dair ekonomideki iyileşme umudunu arttırdığını söyledi. "İşsizliğin azalması tüketimin artmasına, yeni girişimlere ve yatırımlara fırsat oluşturuyor" diyen Dicle, "Yılın geri kalanında işsizlik oranındaki belirleyici etkenlerden birisi de ara zam olacaktır. Çalışanlarının beklentilerini karşılayan firmalar istihdamını koruyacak fakat ücret memnuniyetsizliği iş değiştirmelere sebebiyet verecektir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber