İsrail sosyal medyaya yenildi

ABD ve İsrail ana akım medyasının savaşı "resmi bakış açısıyla dünyaya sunmada" etkisiz kaldıkları ifade ediliyor. Sosyal medyanın hızı ve ana akımdan daha çok takip edilmesi dolayısıyla dünya halkları 'hükümet görüşlü yayınları' değil, Filistinlilerin yaşadığı acıyı görerek tepki gösteriyorlar.

Son Güncelleme:

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken, Defense One haber sitesinde yayınlanan analiz yazısında ABD ve İsrail ana akım medyasının dünya kamuoyunu kendi bakış açıları temelinde etkileyemediği bilgisine yer verildi. Çok sayıda uzmanın görüşüne başvurulan yazıda sosyal medyanın haber kaynağı olarak ana akım medyanın önünde olduğu ve bu alanda da küresel kamuoyunda Filistinlilerin haklı görüldüğünün altı çizildi. Defense One'daki yazıda özellikle 1990-1991 yılları arasında gerçekleşen ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak karşısında zaferiyle sonuçlanan Körfez Savaşı esnasında dünyanın ilk kez şahit olduğu medya gücünün artık geçerli olmadığı ifade edildi.

BASKI İŞE YARAMIYOR

Defense One'da yayımlanan yazıda, Körfez Savaşı esnasında Amerikan hükümetinin yayınlanmasına izin verdiği ve CNN International kanalının da canlı yayınladığı bombalama görüntüleri ve savaşa gerekçe sağlayan taraflı anlatımların “küresel iletişim çağındaki dünyada geçerli olmadığı” bilgisine yer verildi.

Yazıda ABD'li ve İsrailli sosyal medya uzmanları, yayıncılar, medya insanları, politikacılar ve ordu yetkililerine kadar uzanan geniş bir çerçevede çok sayıda insanın görüşüne de yer verilirken,  sosyal medyanın artık televizyonlardan daha çok izlenen, daha etkin kullanılan ve haberlerin de ilk kez öğrenildiği mecra haline geldiği vurgulandı. Çarpıcı analizde ise “hükümet etkisi altındaki yayıncılık ve haber anlatımının neredeyse hiçbir işe yaramadığı” vurgusu yapıldı.

MEDYADA FİLİSTİN'E KISITLAMA GELDİ

ABD'li uzmanlara göre Hamas'ın saldırılarının ardından ABD ve İsrail medyasında “demokratik toplumu ve masum insanları terörden koruma” çerçevesi çizildi ancak savaşın başlamasıyla birlikte Filistinlilerin acı çeken sivillere dönüşmesine karşın medyada bu konuda “bir kısıtlama” gerçekleşti. 

ANA AKIM İZLENMİYOR

İsrail'in kendi savaş söylemini kendi ülkesinde bile dayatamadığı bilgisine yer verilen yazıda “İsrail halkı sosyal medyada büyük acılar çeken ve adaletsizliğe uğrayan Filistinlileri gözleriyle görüyorlar” ifadesiyle eski medya döneminin kapandığına değinildi. Analizlerde dünyanın değişen algısı şu sözlerle dile getirildi: “Filistin'deki yıkımın görüntüleri profesyonel medya kurumlarına düşene kadar alanda bulunan insanların sosyal medyalarından, tarafsız ve sansürsüz şekilde çoktan yayınlanmış oluyor. Bu görüntüleri hükümet baskısıyla anlatımını değiştirerek veren medya kuruluşları hem izlenmiyor hem de kamuoyunda güvenleri zedeleniyor.”

GERÇEK HABERLERİ KALDIRDILAR

Filistin'e ilişkin değişen medya algısına örnek olarak da İsrail'in havadan vurduğu ve 500 sivilin hayatını kaybettiği Gazze'deki Al Ahli Arab Hastanesi yazıda örnek gösterildi. İsrail medyası ve sonrasında ABD medyasında verilen 'son dakika' haberlerinde hastanede “Hamas milislerinin olduğu” ya da “hastaneden roketler fırlatıldığı” gibi bilgiler verilirken sosyal medyada gerçek görüntülerin yayınlanmasının ardından dünyanın dört bir yanında İsrail'e karşı protestoların gerçekleştiğine vurgu yapıldı.

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Yayın organındaki en çarpıcı ifadelerden birisini de eski bir gazeteci olan ve İsrail Parlamentosu üyesi politikacı Yari Lapid kullandı. Lapid'in itiraf gibi açıklamasında: “Uluslararası medya objektif olursa bu Hamas'a hizmet ediyor. Her iki tarafı da gösterirse bu da Hamas'ın işine geliyor. Sivil kayıpları gösterdiği anda küresel kamuoyu Hamas'ı savunuyor” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber