İsmail Hakkı Karadayı kimdir? Neden öldü? Kaç yaşındaydı?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 22'nci Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı bugün hayatını kaybetti. 28 Şubat döneminin dikkat çeken isimlerinden biri olan Karadayı kimdir? Nereliydi? Hastalığı neydi? Neden öldü?

Son Güncelleme:

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 22'nci Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, bayramın birinci günü Florence Nightingale hastanesine kaldırıldıktan sonra bugün 88 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

İSMAİL HAKKI KARADAYI KİMDİR? KAÇ YAŞINDAYDI?

1932 yılında Çankırı'nın Karadayı köyünde doğan İsmail Hakkı Karadayı 88 yaşındaydı. 1951 yılında Kara Harp Okulu'ndan mezun olan Karadayı, 1953 yılında ise Uçaksavar Okulu'ndan mezun olmuştu.

1961 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çeşitli birlik ve kurumlarda Takım Komutanlığı ve Karargâh Subaylığı yapan İsmail Hakkı Karadayı, 1963 yılında Kara Harp Akademisi'ni kurmay subay olarak bitirmiş, ardından 12'nci Tümen İstihbarat Şube Müdürlüğü, 2'nci Tümen Topçu Komutanlığında Karargâh Subaylığı, Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı'nda Proje Subaylığı, Kara Harp Okulu'nda Öğretim Üyeliği ile Lojistik Şube Müdürlüğü, Şam Kara Ataşeliği, 33'üncü Tümen 86'ncı Piyade Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Plan Prensipler Başkanlığı Plan Prensipler Şube Müdürlüğü görevlerini yürütmüştü. 

1977 yılında Tuğgeneralliğe terfi eden İsmail hakkı Karadayı, Tuğgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Tayin Daire Başkanlığı ve 28'inci Piyade Tugay Komutanlığı yaptı. 1981 yılında Tümgeneralliğe terfi eden Karadayı, Tümgeneral rütbesi ile 39'uncu Piyade Tümen Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1985 yılında Korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesi ile 8'inci Kolordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 1989 yılında Orgeneralliğe terfi etti. Orgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, 1'inci Ordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini yürüttü ve 30 Ağustos 1994 tarihinde atandığı Genelkurmay Başkanlığı görevinden 30 Ağustos 1998 tarihinde emekliye ayrıldı. 

T.C. Devlet Şeref Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, TSK Altın Şeref Madalyası, Güney Kore TONG ILJANG Madalyası, Pakistan Nişan-ı İmtiyaz Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Ürdün Birinci Derece İstihkak Nişanı, Fransız Liyakat Nişanı (Commander Dans L'ordre De La Legion D'Honneur) ve ABD Liyakat Madalyası (ikinci kez) sahibi olan İsmail Hakkı Karadayı'ya, 14 Nisan 1999 tarihinde Trakya Üniversitesi tarafından Kamu Yönetimi dalında "Fahri Doktora" ünvanı verilmiştir. 

Seren KARADAYI ile evli olan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın iki çocuğu var. İsmail Hakkı Karadayı, Fransızca biliyordu.


İSMAİL HAKKI KARADAYI NEDEN ÖLDÜ? HASTALIĞI NEYDİ?

Kanser teşhisi konan Karadayı birçok ameliyat geçirmişti. Karadayı'nın yüksek ateş ve enfeksiyon nedeniyle Ramazan Bayramı'nın birinci gününde Florence Nightingale hastanesine kaldırıldığı öğrenilmişti. Burada tedavi görmeye başlayan Karadayı'nın durumunun kötüleştiği ve 26 Mayıs 2020 tarihinde yani bugün hayatını kaybetti belirtildi.


28 ŞUBAT DAVASINDA YARGILANDI

Sincan'da tankların yürütülmesiyle ilgili 28 Şubat darbe soruşturması kapsamında 3 Ocak 2013 tarihinde İstanbul Fenerbahçe Orduevi'nde gözaltına alınan İsmail Hakkı Karadayı, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, İlhan Kılıç ve Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 21 sanıklı davada müebbetle yargılanan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, yargılamanın sonucunda beraat etmişti.

   

Sonraki Haber