'Aşı olursam işimi kaybederim' korkusuyla hayatlarını riske atıyorlar!
Amerika aşılama konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden biri. Nüfusun büyük bir çoğunluğu aşılanmış durumda ancak etnik olarak azınlıkta olan vatandaşların önemli bir bölümü, 'işimi kaybederim' korkusuyla aşı olmaya gidemiyor. İşte detaylar...
Salgın hayatımızı alt üst ederken milyonlarca insan evlerine kapandı. Eğitimden, ekonomiye birçok alanda ciddi aksaklıklar meydana geldi ancak aşı ile birlikte çözüm bulundu. Şimdi yeni bir yarış söz konusu: Milyonları aşılamak.
Mücedelenin sonuna doğru adım atarken milyonların aşılanması ciddi bir planlama gerektiriyor. Burada da birçok farklı faktör devreye giriyor. ABD'de bunun için ekonomik destek paketleri sunulsa da yapılan bir araştırmaya göre Siyahi ve Latin Amerika asıllı vatandaşlar işlerini kaybetme korkusuyla aşı olmaya gidemiyorlar.
ABD’li Kaiser Aile Vakfı’nın bu ay yayınladığı bir ankete göre, Amerika’da aşı olmayanların yarısı aşıların oluşturduğu yan etkilerden dolayı işlerine gidememekten ve bu nedenle işlerini kaybetmekten çekiniyorlar. Özellikle Amerikalı işçilerin yüzde 25’inin ücretli izin hakkını kullanmamış olması bu konuda önemli bir bulgu olarak öne sürülüyor.
Hükümet tarafından sağlanan ekonomik teşvik mevzuatına göre, bazı işverenlere çalışanlarının aşı olmaları için ve yan etkilerinden kurtulmaları için izin verdiklerinde geri ödemeler yapan vergi kredileri yaratıldı. Ancak bu hakkı kullanmak işverenler tarafından zorunlu değil. Birçok işveren çalışanlarına bu izni kullandırsalar da işçileri daha çok endişelendiren şey iyileşme süreci.
AŞILANMAMIŞ İŞÇİLERİN YARISI İŞİNİ KAYBETMEKTEN KORKUYOR
İşlerini kaybetmekten çekinen işçilerin büyük bir kısmı siyahi ve Latin kökenli vatandaşlar. Kaiser Vakfı’nın anketine göre aşı olan siyahi ve Latin kökenli vatandaşlar beyazlara göre daha az aşı oluyorlar. Ankete katılan beyaz işçilerin yüzde 41’i yan etkilerden dolayı işlerine gidemeyip işlerini kaybetme korkusu yaşarken, siyahilerin yüzde 55’i ve Latin kökenlileirn yüzde 64’ü aynı korkuyu taşıyorlar.
YÜZDE 25 ÜCRETLİ İZİN KULLANMIYOR
ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’ndan edinilen bilgilere göre Amerikalı işçilerin yüzde 25’i aşı veya başka bir nedenle ücretli izin kullanmıyor. Bu verileri etnik köken ve eğitime göre analiz eden bir çalışmaya göre siyahi ve Latin kökenli işçilerin yanı sıra da ellerinde üniversite diploması olmayan işçiler de ücretli izin hakkını alma konusunda endişe duyuyorlar.
YILDA SADECE ALTI GÜN VEYA DAHA AZ…
İşçilerin içlerinde bulundukları iş yoğunluğu da aşı olmaya gidememelerinin en önemli nedenlerinden. Amerikalı işçiler yılda sadece altı gün veya daha az ücretli izin kullanabiliyorlar. ABD’de yapılan klinik deneylere göre Pfizer/Biontech ve Moderna aşılarından sonra çok şiddetli olmamakla beraber 18-55 yaş arasında 6 kişiden birinde ateş görülürken Johnson & Johnson aşısı olan 8 kişiden birinde ateş görülüyor.
"İKNA EDİLMELERİNE GEREK YOK"
Kaiser Aile Vakfı’nın Kamuoyu Anket Araştırmalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Liz Hamel, çalışanların aslında aşı olmayı istediklerini ancak bunun önündeki en büyük engelin iş hayatlarında çok meşgul olmaları görüşünde. Bu kişilerin aşı karşıtı olmadıkları için ikna edilmelerine gerek olmadığını söyleyen Hamel, "En önemli sorunlardan biri iş yoğunluğu. Vakit bulup aşı olmaya gidemiyorlar" diyor.
HER ŞEY İŞVERENLERİN ELİNDE
Hükümet tarafından sağlanan ekonomik teşviklere göre, küçük ve orta çaplı işletmelere çalışanlarının aşı olmaları için ortaya çıkan masrafları karşılamak adına kredi desteği sağlanıyor. Ancak her işveren bunu uygulamak zorunda değil. Ayrıca ABD’de özel sektör çalışanlarının neredeyse yarısı bu kredi kapsamı dışında olan büyük çaplı işletmelerde çalışıyorlar. Bazı işletmeler yine de çalışanlarına 2 saatlik aşı izni veriyor olsalar da yan etki konusu devreye girdiğinde ücretli izne çıkmaları isteniyor.
Bu derlemedeki bilgilerin önemli bir bölümü Washington Post'ta yayınlanan Alyssa Fowers imzalı "Concerns about missing work may be a barrier to coronavirus vaccination (İşlerini kaybetme endişesi koronavirüs aşılamasının önüne geçebilir)" isimli makaleden alınmıştır.
Kaynak: Web Özel