İsa'yı çarmıha o astı! Pontius Pilatus'un yüzüğü bulundu mu?
50 yıl önce Kudüs yakınlarında ortaya çıkarılan 2000 yıllık bir yüzük, MS 26-37 yılları arasında Roma'nın Judea valisi olan Pontius Pilatus tarafından takılmış olabilir. İddianın, arkeologların yeni bulgularıyla örtüştüğü belirtiliyor.
Kudüs'te 50 yıl önce gerçekleştirilen bir arkeolojik buluş, günümüzde de tartışılmaya devam ediyor. Hıristiyan Peygamberi İsa'nın çarmıha gerilerek idam edilmesi kararını veren ve uygulatan Roma Valisi Pontius Pilatus'a ait olduğu düşünülen bir yüzük yeniden gündemde. Pontius Pilatus, İsa'nın muhtemel yaşamı boyunca, Roma imparatoru Tiberius'un yönetimi altında, Roma eyaleti Judaea'nın beşinci valisi olarak hizmet etmişti. 1968-1969 yılları arasında İsrail'deki eski bir saray ve kale olan Herodium'da yapılan kazılar sırasında keşfedilen yüzükte Yunan harfleriyle "Pilato" (ΠΙΛΑΤΟ) ifadelerinin yer aldığı bir yazıt göze çarpıyor. Bakır alaşımından yapılan yüzüğün üzerinde; şarap saklamak için kullanılan büyük bir kap olan 'krater' tasvir ediliyor. Söz konusu yazıt kraterin etrafında yer alıyor ve "Pilato"ya benzeyen tek bir kelime meydana getiriyor.
İLK SOMUT KANIT MI?
Bu ilgi çekici eser, Herod'un mezarında bulunan pek çok parçadan biriydi, ancak arkeologlar son yıllarda ilginç yazıyı yorumlamaya çalıştılar. Bu yüzük İsa Mesih'i ölüme mahkum eden Pontius Pilatus tarafından mı kullanılıyordu? Son dönemde yapılan araştırmalar Pontius Pilatus'un yüzüğüyle ilgili şüpheleri artırıyor. Yüzüğün keşfi, tarihçiler ve arkeologlar arasında büyük bir heyecana ve aynı zamanda da spekülasyonlara yol açtı; çünkü yüzük İsa'nın zamanındaki Romalı Judea valisi Pontius Pilatus'u somut bir kanıta kesin olarak bağlayabilecek ilk fiziksel eser olarak görülüyordu. Ancak yazıtın yorumlanması bazı tartışmaları da beraberinde getirdi.
TARTIŞMALAR SÜRÜYOR
Bazı bilim adamları yüzüğün gerçekten de Pontius Pilatus'a ait gerçek bir eser olduğuna inanıyor. Yazıtın; valinin ismine açık bir gönderme olduğu ve basit bakır alaşımlı yapının, onun rütbesindeki Romalı yetkililerin tipik olarak taktığı yüzüklerle tutarlı olduğu ileri sürülüyor. Buna karşı çıkan bazı bilim insanları da yüzüğün orijinalliği konusunda şüphelerini dile getirdiler. Buna göre yazıt, Pontius Pilatus ile ilgisi olmayan; başka kişilere ve hatta kavramlara atıfta bulunan "Pi" ve "Lato" şeklinde iki ayrı kelime olarak da yorumlanabilir. Ayrıca yüzüğün tasarımı ve işçiliğinin Romalı valilerin yüzükleriyle tutarlı olmadığı dile getiriliyor.
MESLEK SEMBOLÜ
Son olarak "Atiqot" adlı bilim dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, yüzüğün orijinalliğini daha da tartışmalı bir hale getiriyor. Bu çalışmaya göre, yazıt ve yüzüğün kompozisyonu üzerinde yapılan analizler yazıtın farklı şekilde okunabileceği sonucuna götürüyor. Bu sonuca göre ise yüzüğün üzerindeki ifadeler bir taş ocağına veya taş kesme mesleğine atıfta bulunuyor olabilir. Bu yorum, yüzüğün, taş ocakçılığı ve taş kesmenin yaygın faaliyetler olduğu Herodium'un arkeolojik geçmişiyle tutarlı bulunuyor.
KUDÜSLÜ DEMİRCİ YAPMIŞ
Arkeolog GW Thielman'ın "Federalist" adlı yayın organında yazdığına göre ise, kazınmış yazıt ve merkezi motif, yüzüğün resmi bir işaret, bir tür mühür olduğunu gösteriyor ve resmi kararları damgalama amacıyla kullanılıyor. Yüzüğün analizi, üretiminin muhtemelen Kudüs'teki bir demirci tarafından yapıldığını gösteriyor. Thielman, genel süslemesinin ve değerli taşlardan yoksun oluşunun, bir vali yerine Romalı valinin ismine benzer bir kişi olabileceği düşüncesini güçlendiriyor. Diğer yandan yüksek rütbeli Romalı bir valinin idari yazıt olarak Yunanca kullanmasının çok sıra dışı olacağı da belirtiliyor.
Kaynak: Web Özel