Irak'ta büyük zirve! Kalkınma Yolu güvenlik yolu mu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 13 yılın ardından Irak'a yaptığı ziyaret; Türkiye-Irak ilişkilerinde olduğu kadar, bölgedeki dengeler açısından da dönüm noktası kabul ediliyor. Küresel ticareti etkileyecek Kalkınma Yolu Projesi, terörle mücadele ve Erbil ziyareti en önemli gündem maddeleri...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 13 yılın ardından Irak'a yapacağı tarihi ziyaret merak konusu. Tarihi Irak ziyaretini değerlendiren uluslararası ilişkiler uzmanlarına göre Irak Kalkınma Yolu için atılacak stratejik adımlar, bölgedeki dengeleri değiştirecek. Geçen hafta Bağdat'taki hazırlıkları gözlemleyen ORSAM'ın Irak Koordinatörü Bilgay Duman, Haber Global Web'e Özel'e izlenimlerini anlatırken, "Küresel ticareti etkileyecek Irak Kalkınma Yolu ile terörle mücadele ziyaretin en önemli iki gündem maddesi" dedi. Geçen hafta Türkiye-Irak Düşünce Kuruluşları Forumu için Bağdat'ta bulunan Duman, iki ülke arasında yeni bir dönemin başlayacağını da dile getirdi.
YENİ BOYUTA TAŞINIYOR
ORSAM'ın Irak Koordinatörü Bilgay Duman'ın tarihi ziyarete yönelik tespitleri şöyle:
"İki ülke arasında bir süredir karşılıklı ziyaretler var. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti ilişkileri yeni boyuta taşıyacak. 2009'dan bu yana Irak'a, cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyaret. Ziyaret bu sebeple Irak'ta çok önemseniyor. Geçen hafta Bağdat'ta, Türkiye-Irak Düşünce Kuruluşları Forumu'nu düzenledik. Toplantılarda da gördük ki hem cumhurbaşkanlığı düzeyindeki ziyaret çok önemsendiği gibi, bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsında gerçekleşmesi ayrıca önemli görülüyor."
KÜRESEL TİCARETİ ETKİLEYECEK
"Kalkınma Yolu sadece iki ülke ilişkilerini değil, küresel ticareti de etkileyecek. Hem Aden Körfezi'nde hem Kızıldeniz'de yaşanan gelişmeler ticaret hatlarında problemlere yol açtı. Alternatif olan Güney Afrika hattı ise son derece pahalı. Irak Kalkınma Yolu şimdi en uygun güzergah olabilir. Basra'daki Fav Limanı'ndan Türkiye sınırına uzanan yol Irak için gerçekten bir kalkınma projesi. Bu hatta ortak ticaret merkezi planlamaları var. "
ERBİL HEYECANLI
"Irak'ın kuzeyinde Barzani'nin olduğu yerlerde operasyonlar planlanıyor. Barzani yönetiminin bu operasyonlara desteği var. Şimdi Irak merkezi yönetimi ile de işbirliği ve diyalog içerisinde bir çalışma olacak. En son temasların ardından Irak, PKK'yı tehdit listesine aldı. Ortak operasyon merkezinin kurulması gibi; belki bir sonraki aşamada PKK'ya karşı yapılacak ortak operasyonlar gibi gündemler olabilir. Türkiye; Erbil ve Bağdat'ı ayrı ayrı ele almazken, dengeyi önemsiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erbil ziyareti bu noktada önem kazanıyor. Cumhurbaşkanı'nın Erbil'de diplomatik bir muhatabı yok. Buna rağmen Erbil'e gidecek olması son dönemde iç siyasi sıkıntılar ve Bağdat'la sorunlar yaşayan bölge için son derece önemli."
GÜVENLİK HATTI
Öte yandan Ortadoğu üzerine çalışmaları olan Güngör Yavuzarslan ise ziyaretin terörle mücadele ile ilgili boyutunu değerlendirirken, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretinde bir güvenlik anlaşması yapılacak. Kalkınma Yolu bir güvenlik yoluna dönecek mi? Buna bakmak lazım" dedi.
Erbil ziyaretine de dikkat çeken Yavuzarslan, "Bu ziyarette Kerkük Türkmenleri ile ilgili mesajlar da dikkat çekecek. Türkiye'den Basra Körfezi'ne kadar giden hatta kuzeyin güvenliğinin mutlaka sağlanması gerekiyor. Bunun için de TSK'nın Pençe Kilit operasyon bölgesinin oradan; Irak Federal ordusunun Sincar, Musul, Telafer, Kerkük, Süleymaniye hattında oluşturacağı güvenlik stratejisi gerekiyor. Ziyarette bu konular karşılık bulacak."
Kaynak: Web Özel