Instgram toplantısında neler konuşuldu? İşte Meta'nın savunması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, erişim engeli getirilen Instagram’ın sahibi META şirketinin yetkilileri ile bir görüşme yaptı. Bakan Uraloğlu, “Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz” dedi. Peki Instgram toplantısında neler konuşuldu? İşte detaylar

Son Güncelleme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dün yaptığı sosyal medya paylaşımında, sosyal medya platformu Instagram’ın Türkiye'deki erişim engeline yönelik son durumu paylaştı. Uraloğlu, geçen hafta Instagram yetkilileriyle bir görüşme yapıldığını hatırlatarak, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uyulması konusundaki hassasiyetlerin iletildiğini belirtti. Ayrıca, bu öğleden sonra yeniden bir araya gelineceğini ve olumlu gelişmeler beklediklerini ifade etti.

ALGORİTMA SAVUNMASI

Toplantıya, Uraloğlu’nun yanı sıra Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katıldı. Görüşmede, Türkiye'nin katalog suçlar ve toplumun hassasiyetlerine aykırı içeriklere yönelik talepleri bir kez daha dile getirildi. Özellikle, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye için yayımlanan taziye mesajlarının algoritmalar tarafından engellendiği gerekçesiyle META’ya eleştiriler yöneltildi. META ise, ABD’nin Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve bu çerçevede algoritmaların devreye girdiğini savundu.

TÜRKİYE'DEN İÇERİK LİSTESİ TALEBİ

Görüşmede, Uraloğlu başkanlığındaki heyet, Türkiye’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesi gerektiğini vurguladı. Bu taleplerin ardından, META’nın PKK konusunda yeşil ışık yaktığı belirtilirken, Türkiye’nin platformdan kaldırılmasını istediği içerik listesi de şirkete sunuldu. Ancak, terör tanımı konusunda taraflar arasında görüş ayrılığı yaşandığı bildirildi.

META'DAN TEPKİ

META’dan yapılan açıklamada, Instagram’ın Türkiye'deki erişim engelinden dolayı milyonlarca kişinin ve işletmenin mağdur olduğu vurgulandı. Şirket, hizmetlerini yeniden kullanıma sunmak için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini belirtti.

"TAM İSTEDİĞİMİZ SONUCU ALMADIK"

Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Uraloğlu, Instagram ile yapılan görüşmelerin devam ettiğini ancak şu ana kadar istenilen sonucun alınmadığını ifade etti. Uraloğlu, "Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz. Bugün bir ilerleme olacağını düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.

Sonraki Haber