İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth, 96 yaşında hayata veda etti. 2. Elizabeth 70 yıldır tahttaydı. Kraliçenin ölümü, tüm ülkeyi yasa boğdu.

Son Güncelleme:

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Kraliçe bugün öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde hayatını kaybetti" denildi.

Kraliçenin ölümü, İngiltere'yi derinden sarstı. Londra'da Buckingham Sarayı önünde toplanan İngiltere halkı, Kraliçenin ölüm haberinin duyulmasıyla gözyaşlarına boğuldu. 

Geleneğe uygun şekilde Buckingham Sarayı'nın kapısına kraliçenin ölümünü ilan eden duyuru asıldı. İlanda İngiliz kraliyet ailesinin "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirmiştir. Kral ve eşi kraliçe bu akşam Balmoral'da kalacak ve yarın Londra'ya döneceklerdir." şeklindeki mesajı yer aldı.

Saray önünde dalgalanan Birleşik Krallık bayrağı yerel saatle 18:30'da yarıya indirildi. Kraliçe Elizabeth'in onuruna Paris'te Eyfel Kulesi'nin ışıkları söndürüldü. 

1952 yılından bu yana ilk kez İngiltere Ulusal Marşı “Tanrı Kralı korusun” sözleri ile söylenecek. 

Big Ben'de çanlar saat 11.00'de Kraliçe 2. Elizabeth için çalacak ve devam eden süreçte tüm ülke sessizliğe gömülecek. Kraliçe’nin naaşı ise Westminster Hall’ da 4 gün boyunca sergilenecek. 4 günün sonunda Kraliçe, Edinburgh Dükü Prens Philip'in yanına gömülecek.

NE OLMUŞTU?

Kraliyet Ailesi, Buckingham Sarayı'nın Kraliçe'nin sağlık durumunun endişe verici olduğu yönündeki açıklamasının ardından İskoçya'daki Balmoral çiftliğinde toplanmaya başlamıştı. Kraliçe 2. Elizabeth 1952 yılında tahta geçti ve hüküm sürdüğü 70 yıl boyunca büyük sosyal değişimlere tanık oldu. Buckingham Sarayı'nın açıklamasında Kral 3. Charles ve eşinin bu gece Balmoral'da kalacakları, yarın Londra'ya dönecekleri ifade edildi. Kraliçe'nin tıbbi gözetim altına alınmasının ardından bütün çocukları Balmoral'a gitmişti. Torunu Prens William da Balmoral'da ailesine refakat ederken, Prens Harry'nin de yolda olduğu belirtilmişti.

Kraliçe 2. Elizabeth Birleşik Krallık'ın devlet başkanı olarak İkinci Dünya Savaşı sonrası darboğaz yıllarına, Britanya İmparatorluğu'nun dönüşümüne, Soğuk Savaş'ın bitişine, Britanya'nın Avrupa Birliği'ne üye oluşuna ve üyelikten ayrılışına tanıklık etti. Kraliçe, 70 yıl süren hükümdarlığı boyunca Winston Churchill'den başlayarak 15 başbakana hükümet kurma yetkisi verdi. Son olarak bu hafta Liz Truss, Balmoral'da hükümeti kurma yetkisini Kraliçe'den aldı.

GUARDIAN DUYURDU: GALLER PRENSİ CHARLES ARTIK KRAL

Guardian, Galler Prensi Charles'ın artık kral olduğunu ve İngiltere devletinin başına geçtiğini, Düşes Camilla'nın ise consort kraliçe olduğunu duyurdu. Kralın taç giyme töreninin ileri tarihte olacağı ancak kraliçenin ölümüyle derhal kral makamına geçtiği bildirildi. Prens Charles'ın bu akşam açıklama yapması beklendiği ifade edildi. 

Kral 3. Charles, İngiltere tarihinde tahta geçen en yaşlı isim oldu. Aynı zamanda İngiltere tarihinde en uzun süre görev yapan varisti. 

KRAL CHARLES'TAN İLK AÇIKLAMA

Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünün ardından Kral unvanı alan Charles, ilk açıklamasını yaptı. Charles, "Sevgili annemin ölümü benim için çok üzücü bir an. Yokluğu derinden hissedilecek." diye konuştu. 

TAZİYE MESAJLARI BİRBİRİ ARDINA GİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kraliçe II. Elizabeth’in vefatını bugün üzüntüyle öğrendim. Kraliyet Ailesi ile dost ve müttefik Birleşik Krallık halkı ve hükûmetine en içten taziyelerimi sunuyorum." ifadelerini kullanarak taziye dileklerini iletti. 

Avrupa Birliği Konsey Başkanı Michel, Kraliçe Elizabeth'in ölümünün ardından "Düşüncelerimiz kraliyet ailesi ve İngiltere’de kraliçenin yasını tutanlarla." cümlelerini kurdu. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de taziye dileklerini, “Kraliçe Elizabeth’in ölümünden derin üzüntü duydum. 70 yılı aşkın süre boyunca özverili liderliğin ve kamu hizmetinin örneğini oluşturdu” mesajıyla iletti. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "O'nu Fransa’nın dostu ve ülkesinde kalıcı etki bırakan iyi kalpli kraliçe olarak hatırlayacağım." ifadelerini kullandı.

Eski Başbakan Boris Johnson, "Ülkemizin en üzücü günü. Balmoral'dan dünyanın dört bir yanında yas dalgası yayılıyor." diye konuştu. 

Almanya Başbakanı Scholz ise "Kraliçe Elizabeth'in ölümünün yasını tutuyoruz" şeklinde bir açıklama yaptı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, "Sadece Birleşik Krallık'ta değil, tüm dünyada büyük saygı ve itibar görüyordu. Almanya da Majesteleri'nin yasını tuttu. Bugün milyonlarca Alman, Birleşik Krallık halkıyla yas ve yürekten sempati duygularıyla birbirine bağlı hissediyor. Onun engin deneyimi ve görevini örnek bir şekilde yerine getirmesi yaşayan hafızamızda kalacaktır. Onun ölümü derin bir yaradır, bir dönemin sonudur." ifadelerini kullandı.

Kanada Başbakanı Trudeau da "Kraliçe ile son görüşmemizin son olduğuna inanamıyorum. Sohbetlerimizi çok özleyeceğim." diyerek veda mesajını iletti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de, Ukrayna halkı adına taziye dileklerini paylaştı. 

İngiltere'nin Eski Başbakanı Theresa May ise vedasını, "Ona başbakan olarak hizmet etmek en büyük onurumdu." sözleriyle yaptı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, "Kraliçe Elizabeth harika bir kadındı. Hiçbir zaman hata yapmazdı. Üzücü bir gün." açıklamasında bulundu.

İspanya Kralı Felipe de, İngiliz Kraliyet ailesine taziye dileklerini iletti.

ABD Başkanı Joe Biden, "2. Elizabeth bir hükümdardan çok daha fazlasıydı, o bir dönemi tanımladı. Kraliçe Elizabeth dünyanın dört bir yanından herkesin kişisel bağ kurduğu ilk İngiliz hükümdardı. Kraliçe 2. Elizabeth'in ardında bıraktığı miras, İngiliz tarihinin sayfalarında ve dünyamızın hikayesinde kendine büyük bir yer edinecek" ifadelerini kullandı. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Kraliçe Elizabeth'in dünyanın en uzun süre görev yapan devlet başkanı olduğunu, Avrupa'da savaşlara, barışlara, derin dönüşümlere tanıklık ettiğini hatırlattı. Kraliçe'nin bu değişimlerde yol gösterici olduğunu ifade eden von der Leyen, İngiltere Kraliçesi'nin aynı zamanda sükunetini ve adanmışlığını hiçbir zaman bırakmadığını kaydetti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ise çok az kişinin Kraliçe Elizabeth gibi dünya tarihini şekillendirdiğini belirtti. Metsola, "Dünya, İngiltere'de ve ötesinde Kraliçe'nin halkı ile yas tutuyor. O gerçekten Büyük Kraliçe Elizabeth'ti. Huzur içinde uyusun." dedi.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ise yayınladığı mesajda, şunları kaydetti: "Olağanüstü öneme sahip bir figür tarihteki yerini aldı. İngiliz Milletler Topluluğu ailesine ve İngiliz vatandaşlarının hizmetine adadığı uzun hükümdarlık yaşamı boyunca her şeyden önce yetkili bilgeliği ve çok yüksek bir sorumluluk duygusuna sahip olmasıyla hatırlanacaktır."

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis, Kraliçe Elizabeth’in vefatı dolayısıyla taziye mesajı paylaştı. Cassis, “Kraliçe II. Elizabeth’in vefatından derin üzüntü duydum. Federal Konsey ve İsviçre adına Kraliyet Ailesine en içten taziye dileklerimi iletiyorum. Güçlü ve istikrarlı liderliğe sahip bir kadın olarak anılacak.” değerlendirmesini yaptı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kraliçe II. Elizabeth'in vefatı nedeniyle derin üzüntü duyduğunu belirterek onun 70 yıllık saltanatında tarihe tanıklık edip şekillendirdiğini kaydetti. Niinistö, "(Kraliçe 2. Elizabeth'in) Görev bilinci ve göreve bağlılığı hepimize örnek. Kraliyet ailesi ve Birleşik Krallık halkına en derin başsağlığı dileklerimi sunarım." dedi.

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kraliçe Elizabeth'in başarılarının üç kuşağa yayıldığı ve dünya genelinde hatırlanacağını belirtti. Huitfeldt, mesajında, "Kraliyet Ailesi'ne, Birleşik Krallık halkına ve İngiliz Milletler Topluluğu'na en içten taziyelerimi sunuyorum." ifadesine yer verdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kraliçe II. Elizabeth'in gözü pek biri olarak hatırlanacağını belirterek "Milletine ve halkına ilham veren bir liderlik yaptı. Sosyal hayatta haysiyet ve dürüstlüğün simgesi oldu." değerlendirmesinde bulundu. Modi, Kraliyet ailesi ve İngiltere halkına taziye dileklerini sunduğunu bildirdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 96 yaşında vefat eden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth için başsağlığı mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Tatar, mesajında, "İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in vefatını üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Kraliyet Ailesi'ne, Birleşik Krallık halkına ve İngiliz Milletler Topluluğu'na en derin taziyelerimi iletirim." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in hayatını kaybetmesi üzerine tahta geçen İngiltere Kralı 3. Charles’a taziye mesajı gönderdi. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin gönderdiği taziye mesajında 2. Elizabeth için en derin taziyelerini sunarak Birleşik Krallık’ın yakın tarihindeki en önemli olayların Kraliçe’nin adıyla ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu hatırlattı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, , taziye mesajında, "Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth, her yerde ve basitçe ‘Kraliçe’ olarak biliniyordu. Onun gidişi bir devrin sonudur. Kraliçe Elizabeth tarihi bir şahsiyetti; tarihi yaşadı, tarih yazdı ve ölümüyle birlikte muhteşem, ilham verici bir miras bıraktı.” değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise Kraliçesi Elizabeth'in ölümü için Twitter'da yayınladığı mesajda, "Tahtta bulunduğu süre boyunca sergilediği görev, hizmet ve özveri sadece örnek alınası değil, aynı zamanda olağanüstüydü." ifadesine yer verdi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth için ülkesinde 3 gün yas ilan edildiğini açıkladı. Twitter hesabından yaptığı açıklamada Bolsonaro, "Dünya için bu üzücü tarihte, üç günlük resmi yas ilan ediyoruz ve tüm Brezilya halkını Kraliçe 2. Elizabeth'i anmaya davet ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, taziye mesajında, Kraliçe'nin ailesi ve İngiliz halkına başsağlığı diledi. Ramaphosa, "Majesteleri, sıra dışı bir hayat yaşamış, olağanüstü ve dünyaca ünlü bir halk figürüydü. Hayatı ve mirası, dünyanın dört bir yanından birçok kişi tarafından sevgiyle hatırlanacak." değerlendirmesini yaptı.

ULUSAL YAS BAŞLADI

Kraliçenin ölümünün ardından İngiltere'de ulusal yas dönemi başladı. Halka açık olan kraliyet konutları kapatılacak. Westminster Abbey ve St Paul Katedrali'nin çanları yarın öğle saatlerinde çalacak. Londra'daki Hyde Park'ta ve Tower Hill'de silah atışı yapılacak

EN UZUN SÜRE TAHTTA KALAN KADIN HÜKÜMDAR: KRALİÇE II. ELIZABETH 

Kraliçe 2. Elizabeth, 21 Nisan 1926'da Elizabeth Alexandra Mary Windsor ismiyle Londra'nın Mayfair semtinde dünyaya gelmişti.

Kendisinin aslında tahta geçme ihtimali yok gibiydi. Ancak Aralık 1936'da amcası Kral 8. Edward'ın Amerikalı Wallis Simpson'la evlenmek için tahtı terk etmesinin üzerine, Elizabeth'in babası Kral 6. George ismiyle tahtı devraldı. Böylece aile içinde Lilibet olarak bilinen Elizabeth, daha 10 yaşındayken tahtın varisi olarak görülmeye başlandı.

Bundan üç yıl sonra Britanya Nazi Almanya'sıyla savaşa girdi. Kral ve Kraliçe'nin Kanada'ya sığınmaları yönündeki tavsiyeleri reddetmelerinin ardından Elizabeth ve kardeşi Prenses Margaret, zamanlarının büyük bölümünü Windsor Kalesi'nde geçirmeye başladı. 

Savaş yılları boyunca Kraliyet Donanması'nda hizmet veren üçüncü dereceden kuzeni Yunanistan Prensi Philip'le yazışmaya başladı.

Çift, 10 Kasım 1947'de Westminster Kilisesi'nde düzenlenen törenle evlendi ve Prens Philip Edinburg Dükü ünvanını aldı. Kraliçe 2. Elizabeth, 2021 yılında 99 yaşında kaybettiği 74 yıllık eşi için "benim en büyük gücüm ve dayanağım" ifadelerini kullanmıştı.

Kraliçe 2. Elizabeth, 70 yıldır tahttaydı ve dünya tarihinin en uzun süre hizmet veren ikinci hükümdarı olmuştu. Tarihin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ise 72 yıl 110 günlük saltanatı ile Fransa Kralı XIV. Louis idi. Kraliçe 2. Elizabeth ise babasının 6 Şubat 1952'de hayatını kaybetmesiyle 25 yaşında hükümdar olmuştu. Eylül 2015'te ise, büyük büyük büyükannesi Kraliçe Victoria'nın saltanatını aştığında en uzun süre hüküm süren İngiliz hükümdarı olmuştu. O tarihte yaptığı açıklamada Kraliçe, bunun "hiç arzuladığı bir unvan" olmadığını söylemişti. Elizabeth için 2-5 Haziran tarihleri arasında tahttaki 70’inci yıldönümü için görkemli bir Platin Jübile yapılmıştı.

Kaynak: AA

Sonraki Haber