İngiliz SAS komutanı yorumladı, İsrail kendi kuyusuna düşecek

Orta Doğu'da büyük savaşın ayak sesleri giderek yaklaşırken, İsrail'in Lübnan'daki operasyonları da şiddetini arttırıyor. Haber Global'e konuşan emekli İngiliz General J. David Shaw'a göre İsrail zamanla yarışıyor: “Kısa sürede hedeflere ulaşılmazsa yıllara yayılacak çatışmalar içinde kalabilirler.”

Son Güncelleme:

İsrail ile İran arasındaki gerginlik büyük savaş noktasına yaklaşıyor. İsrail'in Gazze soykırımından sonra şimdi de Lübnan'da acımasız askeri harekata girişmesi, İran'ın ikinci kez düzenlediği füze misillemesiyle karşılık buldu. İsrail Parlamentosu Knesset'den ise sert bir cevap verileceği yönünde açıklama yapıldı. Orta Doğu'da çok sayıda savaşta görev alan ve İngiltere ordusunun elit birliği SAS'ın eski komutanı olan emekli Orgeneral J. David Shaw bölgeyi ateş çemberine çeviren gelişmeleri Haber Global Web Özel'e değerlendirdi. Shaw'a göre İsrail küresel tepkiyle değil zamanla yarışıyor. İsrail'in belirlediği hedeflerine kısa süre içinde ulaşamazsa “yıllara yayılacak çatışmalar içinde kalabileceğini” dile getiren emekli SAS komutanı Shaw şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:

Emekli Orgeneral J. David Shaw'a göre İsrail'in Lübnan'a müdahalesi 1 ay içerisinde sınırlı savaş konseptinden çıkabilir.

ARALIKSIZ SAVAŞ KONSEPTİ

“6 Eylül'den bu yana yaşananlar artık hangi ülke haklı tartışmasını aşmış durumda. Geçmiş dönemde Orta Doğu'da DAEŞ'le mücadele için kullanılan, sonrasında ise farklı ülkelerin politik ve ekonomik çıkarlarını korumak için kullandığı vekil ordular artık Tahran'ın açık silahları haline dönüşmüş durumda. Tahran'ın resmi dış politikası İsrail'in coğrafyadan bertaraf edilmesi yönünde. Burada dengeleri değiştiren değişiklik ise İsrail'de yaşandı. İsrail ulusal savunma konseptine sahip bir ülke olarak varlığını sürdürürken artık Tahran rejimini yıkma hedefini stratejisi haline getirdi. Askeri stratejide bu durum aralıksız savaş ve çatışma demektir.”

1 AY İÇİNDE KAOS

“Savaşın tüm Orta Doğu'ya yayılabileceğini düşünmüyorum. ABD, İngiltere ve Fransa'nın varlığını halen güçlü şekilde sürdürdüğü bölgede kısıtlı savaş kurallarının ortadan kalkması pek mümkün değil. İsrail, Hizbullah'ın Lübnan'daki varlığını olabildiğince zayıflatmak için askeri müdahalede bulunduğunu açıkladığından bu yana bölgedeki güçler de İsrail'in savaş stratejisini izliyorlar. Batı'nın 'dur' demesi Binyamin Netanyahu'nun, Birleşmiş Milletler'e bile karşı çıkan duruşuyla değil mevcut stratejisinin sivil ölümlerini arttırması ve Lübnan'ın güneyinden taşmasıyla gerçekleşebilir. Bu durum ise önümüzdeki 1 ay içinde yaşanacağı için İsrail olabildiğince hızlı hareket etmeye çalışıyor.”

Emekli İngiliz SAS Komutanı Shaw, Hizbullah'ın yer altına inmesi halinde çatışmaların "yıllara yayılabileceğini" ifade etmekte.

ZAMAN DARALIYOR

“İsrail için savaşın kuralları çoktan ortadan kalkmış gözükmekte. Bu durumda İran destekli tüm silahlı gruplar Orta Doğu genelinde hedef alınacaktır. Kasım ayına kadar ağırlığı hava bombardımanı olmak üzere İsrail'in farklı ülkelere müdahale ettiğini de görebiliriz. İran'da da nükleer tesisler ve askeri bölgelerin hedef alınabileceğini düşünüyorum. İsrail'i uluslararası kuruluşlar ya da kamuoyu değil zaman sıkıştırıyor. "

GERİLLA SAVAŞI BAŞLAMADI

"İstihbarat ve askeri kanat elindeki planların çoğunu gerçekleştirdi. İsrail ağır ağır seçeneksizlik noktasına doğru giderken İran destekli gruplar gerilla savaşı ve istihbarat operasyonları çerçevesinde kendi planlarını henüz ortaya koymadılar. Terazideki bu dengesizlik İsrail'in aleyhine. Orta Doğu'daki çatışmalarda en büyük problem bölgedeki güçlerin çatışma süresini yıllara yayabilecek şekilde perde arkasına çekebilmeleri ya da yer altından sürdürebilecek şekilde organize olabilmeleri.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber