İmamoğlu'dan 'Taksim Meydanı' açıklaması
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Taksim Meydanı ve diğer meydanları da Allah'ın izniyle, tepeden inme bir bahane oluşturmazlarsa, 1 yıl içinde toparlar, İstanbul halkı ile buluştururuz." dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazeteci Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalındaki programa katılıp, gündemdeki konularla ilgili soruları yanıtladı.
TAKSİM MEYDANI PROJESİ
"Şu anda Taksim Meydanı olsun, Haliç kıyıları olsun, Salacak ve Üsküdar Meydanı olsun, Bakırköy; bütün bunlar, çalışmaları süren projeler. Bir kısmı yarışmayla, bir kısmı başka türlü tasarımlarla yönetiliyor. Önce proje süreci netleşmeli. Benim Taksim için arkadaşlarıma verdiğim talimat şu ki; Kasım ayında yarışma sonuçlanacak. 2021'in ilk aylarında biz, hızlıca Taksim Meydanı'nı ihaleye sokmak istiyoruz. İhale sürecini tamamladıktan sonra, tahmin ediyorum 1 yılın içerisinde Taksim Meydanı'nı yepyeni ve gerçekten insanları içine katan haliyle hizmete sokarız. Taksim, Cumhuriyet'in ilk zamanlarından beri İstanbul'un çok derin bir hafızasıdır. Birçok üzücü ya da sevindirici olaylara tanıklık etmiştir. Böylesi bir merkezi İstanbul'a kazandırmak, aslında buluşmanın, birleşmenin, bir arada olabilmenin, bir arada düşünebilmenin simgesine dönüşür. Çok önemsiyoruz; tabii bir yandan sorunları da çözerek önemsiyoruz. Sadece yarışma değil, 19 Ekim'de vatandaşlarımız da oy kullanarak bu sürece katılabilecekler. Aynı zamanda Üsküdar gibi, Eminönü gibi yerlerde suya, batağa yıllarca esir olmuş, 25 yıldır çözemediklerini 1 yılda çözüyoruz. Bu, değerli bir şey bence. Düşünsenize; seçildiğimin daha ikinci ayında, Eminönü'nde baskına uğrayan çarşıdan dolayı, beni suçlu kılanlar, topu topu 2 günlük tatilimi dillerine dolayanlar, orada yağmurdan sığınmak için kullandıkları Eminönü Çarşısı'yla ilgili tek bir haber yapmadılar. Çok üzücü. Ama onların 25 yılda çözemediğini, 1 yılda çözdük. Taksim Meydanı ve diğer meydanları da Allah'ın izniyle, tepeden inme bir bahane oluşturmazlarsa, 1 yıl içinde toparlar, İstanbul halkı ile buluştururuz."
MELEN BARAJI'NDAKİ ÇATLAKLAR
İmamoğlu, Melen Barajı’ndaki çatlaklardan dolayı yaşanan sorunları anlatması için DSİ’den yetkili isteklerine, yanıt verilmediğini aktardı. 1 milyar liraya mal olan barajın tamiratının 500 milyon lira tutacağının hesaplandığı bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Şu anda her şey dört dörtlük olsa, İstanbul’a Melen Barajı’nın su sağlaması 5 yıl” dedi.
Son 2 yılın kuraklıkla geçtiğini belirten İmamoğlu, üçüncü kurak sezonun sıkıntı yaratacağı uyarısında bulundu. Şu anda Melen’den İstanbul’a 2 pompanın su bastığını, bu sayıyı 3 çıkarmak için ihale açacaklarının altını çizen İmamoğlu, “Bu, ciddi bir rakam. Neredeyse İstanbul’un baraj olduktan sonra basılacak suyun yarısından daha fazla. Burada şu dezavantaj var; baraj olduğunda enerji elde edeceksiniz. Elde ettiğiniz enerjiyle bastığınız suyla, daha ucuz suyu İstanbul’a göndermiş olacaksınız. Şimdi daha pahalı bir enerji maliyetiyle suyu basacağız. Çünkü, mevcut Melen Barajı’nın ne olacağı belli değil” dedi.
İmamoğlu, bilim insanlarının verdiği bilgiler ışığında, mevcut tadilat projesinin yeterli olduğunu düşünmediğini sözlerine ekledi.
TAKSİLERLE İLGİLİ VAADİ
İmamoğlu, "Taksilerle ilgili vaadinizi gerçekleştireceğinize inanıyor musunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:
''İnanıyorum; çünkü toplumun yüzde 95'i bu işi istiyor. İstanbul, belki de taksi hizmeti konusunda en düşük puana sahip metropollerden bir tanesi. Bu, taşınabilir bir durum değil. Özellikle esnafın büyük bir mutluluğu var. Bunu esnaf da taksici de vatandaş da istiyor. İstemeyen kim? Her zamanki gibi, o bir avuç insan öne çıkıyor. Bu anlamda geçen, oda mensuplarıyla da konuştuk. Uzlaşmadığımız bir şey yok ki. Günün sonunda bana, 'O zaman taksileri kiralama da sat' diye teklif yapılıyor. Benim hedefim bir şeyi satıp gelir elde etmek değil, İstanbul'a kalıcı, kaliteli hizmet yaratmak. Bu kentin 20-25 milyon turist potansiyeli var. Sadece kendi insanına dair değil, dışa dönük hizmet sorumluluğu bu. UKOME'de, 6-7 ay önce hızlıca yapılan bir değişimle, orada daha önce İBB'nin kendi bürokratları çoğunluktayken, ulaşımla alakası olmayan devletin birtakım kurumları buraya eklenerek, sözüm ona, belediye azınlığa düşürüldü. Günün sonunda bu işin kabul edileceğini söylüyorum. Bu işin kahramanı da yok; bu iş, İstanbul'a gerekli. İstanbul'a çok ilgi duyan Sayın Cumhurbaşkanı'mız da dahil olmak üzere, bu taksici konusunda bizimle aynı düşündüklerini düşünüyorum. Gidip her yere de anlatırız. Bakanlıklara, Sayın Cumhurbaşkanı'na gidip anlatırız. Eninde sonunda bu iş olacak. Çağdaş, güzel bir kent istiyorsak, saygın bir taksici esnafı istiyorsak, taksici esnafının eğitim aldığı, komisyoncuların elinde taksicinin esnaf kartının gezdiği ya da plakaların komisyon pazarında neredeyse ayda 100-150 milyon lira paranın döndüğü bir piyasa değil, tümüyle kamunun regüle ettiği, kalite standardı koydurttuğu bir sistemi biz bu kente kazandıracağız. Elbirliğiyle kazandıralım istiyoruz. O konuda da bütün yetkililerden de destek talep ediyoruz vasıtanızla."