İlk çeyreğin nabzı, enflasyon beklentinin üzerinde

Ekonomide ilk çeyrek tablosunun nasıl şekilleneceği merak edilirken, Şubat ayında TÜFE bir önceki aya göre yüzde 4.53 ile piyasa beklentilerinin üzerinde artış kaydetti. Dış ticaret açığı 30 milyar dolar azalırken, JP Morgan ise yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 44.7 olarak duyurdu.

Son Güncelleme:

Son günlerde yeme, içme sektörü dışındaki birçok sektörde durgunluk yaşanırken, gözler piyasalardaki son durum ve ilk çeyrek tahminlerine çevrildi. "Yerel seçim" etkisi olarak da değerlendirilen durgunluğun yanı sıra son veriler ekonomideki dalgalı seyri gözler önüne seriyor. Vatandaşın en çok merak ettiği konu ise zamlar ve döviz kurundaki eğri. TÜİK’e göre, Şubat'ta enflasyon yüzde 4.53, yıllık enflasyon yüzde 67.07 olarak gerçekleşirken, ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 121 olarak açıklanmış durumda. Şubat ayı enflasyon oranlarına bakıldığında dikkat çeken sektör ve ürünler ise orta öğretim yüzde 21.8, tereyağı yüzde 17, sebze yüzde 16, kuzu eti yüzde 14.8, eğitim aylık yüzde 12.7, peynir yüzde 10.5, taze süt yüzde 11, gıda ve alkolsüz içecekler aylık yüzde 8.2 olarak sıralandı. Gıda fiyatlarındaki artış "Ramazan Ayı öncesi", eğitim ise "Yeni yılda düzenlenen okul ücretleri" olarak yorumlanıyor.

Merkez Bankası kurun artış hızını ayarlamak için rezerv kullanmaya devam edeceği görülüyor. 

FARK YÜZDE 8.7

Analistlere göre Şubat ayında TÜFE bir önceki aya göre yüzde 4.53 ile piyasa beklentilerinin üzerinde artış kaydetti. Dahası yıllık TÜFE yüzde yüzde 67.07 ile Kasım 2022’den bu yana en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Detaylara bakıldığında ise tüketici enflasyonu alt kalemlerinin yüzde 90'ınında artış yaşanırken, JP Morgan ile Merkez Bankası'nın 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi arasında ise yüzde 8.7'lik fark söz konusu. JP Morgan yıl sonu tahminini yüzde 44.7 olarak güncellerken, Merkez Bankası ise yüzde 36 tahmininde bulunuyor.  Piyasalarda dikkat çeken gelişme ise gram altın ve Bitcoin de yaşanıyor. Gram altın 2 bin 100 TL'yi geçerken, Bitcoin ise 68 bin dolara ulaştı.

DIŞ TİCARET AÇIĞI GERİLEDİ

Pazarlama Uzmanı Volkan Soykan ise ilk çeyreğe ilişkin gelişmeler hakkında, "Ekonomide en olumlu gelişme ise dış ticaret açığının kapanma rakamı ile dikkat çekiyor. Dış ticaret açığı, 12 aylık dönemde 98.2 milyar Dolar'a gerilerken, 120 milyar Dolarlık açıktan sonra 30 Milyarlık gerilemenin oldukça önemli ve olumlu" diyor. 

REZERVLER AZALABİLİR

Dolar/TL kurunda sessiz ancak istikrarlı yükselişe dikkat çeken Soykan, "2024 yılına 29.5 TL'den giren kur, bugün 31.63'ü bandını geçmiş durumda. Bu da yılbaşından bugüne kurun yüzde 5.4 yükseldiğini gösteriyor. Dikkat çeken ayrıntılardan biri de Merkez Bankası'nın net rezervlerindeki azalış. 23 Şubat’la biten haftada Merkez Bankası’nın brüt rezervleri 2.4 milyar, net uluslararası rezervleri de 5.9 milyar dolar düşüş kaydetmesi. Kapalıçarşı’da fiziki döviz ve altına talep artıyor. Piyasalarda seçim sonrası kurda ciddi artış beklentisi var ancak ekonomi yönetiminin buna izin vermeyeceğini düşünüyoruz. Aksi bir durum dezenflasyon sürecini bozar" diye konuştu.

Gıda ürünlerindeki fiyat artış eğrisi devam ediyor.  

TARIM SEKTÖRÜ GERİLEDİ

Öte yandan 2023 yılına bazı veriler de yayımlandı. Geçtiğimiz yıl kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla ABD doları cinsinden 13 bin 110 olarak hesaplanırken, finans ve sigorta faaliyetlerinin toplam katma değeri yüzde 9, inşaat yüzde 7.8, hizmetler yüzde 6.4 artış yaşanırken, tarım sektöründe ise yüzde 0,2 azalma dikkat çekti. Yerleşik hane halkının nihai tüketim harcamaları, 2023 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 12.8 artarken, hane halkı tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 5.1 olarak kayda geçti.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber