İlber Ortaylı: Bunun 'vahameti' üzerine konuşacak değilim
Tarihçi yazar Prof.Dr. İlber Ortaylı son yazısıyla yine gündem yarattı. Ortaylı, "Dışişleri Bakanlığımız şu günlerde feci bir yapı değiştirmesi yaşıyor. Eski liyakat imtihanları bir tarafa bırakılmış durumda; bunun vahameti üzerinde konuşacak değilim" diye yazdı.
Tarihçi - yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Dışişleri Bakanlığımız şu günlerde feci bir yapı değiştirmesi yaşıyor. Eski liyakat imtihanları bir tarafa bırakılmış durumda; bunun vahameti üzerinde konuşacak değilim." değerlendirmesini yaptı.
Ortaylı yazısında, "Eskinin ne kadar geçerli bir sistem olduğunu lütfen Tunç Üğdül’ün Bakanlığa giriş sınavlarını anlatışından takip ediniz. Kısacası Üğdül’ün “Diplomasi Cephesi” adlı kitabı, karı koca iki başarılı diplomatın kaleme aldığı, Dışişleri Bakanlığımızı ve dış politikamızı, umumen memuriyeti ve devleti tanımak isteyenler için sık başvurulacak bir eser." ifadesini kullandı.
İlber Ortaylı'dan Polonya Müslümanları mesajı
Beykoz Belediyesi tarafından tarihi Türkiye-Polonya dostluğuna katkıda bulunmak, köyün 180. kuruluş yıl dönümünü kutlamak, meşhur ve leziz kirazını tanıtmak amacıyla düzenlenen “Polonezköy Kiraz Festivali” 2. gününde coşkuyla kutlandı. Türk tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’da programa katılarak Polenezköy tarihi hakkında bilgiler verdi.
Festival 2. gününde köy tarihine ışık tutularak “180 Yıllık Mazi Polonezköy” paneline ev sahipliği yaptı. Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Üniversitesi Leh Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner, Varşova Üniversitesi'nden Türkolog Dr. Marzena Godzinska ve köyün canlı tarihi Antoni Dohada'nın konuşmacı olarak katıldığı panelde köyün kuruluşu ve yakın tarihi masaya yatırılarak katılımcılara bilgi verildi. Panelin ardından etkinlik halk dansları ve Yüksek Sadakat konseri ile son buldu. Vatandaşlar etkinliğe yoğun ilgi gösterdi. Festivale vatandaşların yanı sıra Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın da katıldı.
Almanlar'a karşı Polonyalılarla birlikte savaşan Türkler
Açıklamada bulunan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Bu Asude yerde ilk defa böyle bir konferansa katılıyorum ziyaretlerimin dışında. Adampol tarihten tanıdığımız bir yer. Adampol'e niye bu ismi verdiğini bilmiyorum. Polonyalılar çok kahramanca savaştılar. Ordunun içinde Türkler de vardı. Polonya Müslümanları. Yani oraya yerleşenler. Polonya'yı savunurken onlarla birlikte şehit düştüler. Çok kanlı bir mücadele oldu. Girdikten sonra da çok kötü şeyler yaptılar Almanlar. Çok zulmettiler. Varşova Gettosu biliyorsunuz büyük bir savaştır. Fakat Polonya'da sırf Yahudilere değil, Slavların, Polonyalıların kendilerine de zulmettiler. Ben çocukken Polonezköy İstanbul'un kibar sayfiye yeriydi. Kıra gelip doğru dürüst yemek yenilecek, pansiyonda kalınacak bir yerdi. Biz yani duyardık büyüklerden. Ben o zaman buraya hiç gelmedim açıkçası. Polonezköy meşhurdu. Üretimi falan iyi bir köydü ve o günden bugüne kadar da Polonyalılar burada yaşıyorlar. Hem bizim memleketliler hem de memleketlerini unutmadan en başta dillerini muhafaza ederek yaşamlarını sürdürüyorlar” dedi.
Kaynak: Haber Global TV