İklim krizi ortak kaygı, Vatandaşın büyük korkusu
Küresel iklim değişikliğinin etkileri tüm ülkelerde etkisini gösterirken, ekstrem hava olayları gün geçtikçe korkuları arttırıyor. Türkiye'de yapılan en kapsamlı iklim değişikliği araştırması, toplumun yüzde 92'sinin iklim değişikliğinin etkilerinden büyük tedirginlik duyduğunu ortaya koydu.
Dünya genelinde en sıcak yıl olması beklenen 2024'de birçok bölgede kuraklık afeti öngörülüyor. Türkiye ise iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında gelirken, İklim Haber ve KONDA Araştırma tarafından yapılan en kapsamlı kamuoyu araştırması toplumun iklim değişikliği konusunda büyük korku yaşadığını ortaya koydu. Türkiye genelinde 2 bin 833 kişiyle yüz yüze görüşme yapılarak gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre halkın yüzde 92’si, son yıllarda Türkiye’de sel, fırtına, aşırı sıcaklık, kuraklık gibi düzensiz hava olaylarının arttığını düşündüğünü söyledi. 2018’den beri her yıl iklim değişikliği farkındalığı konusunda toplumun nabzını ölçen araştırmanın son verilerine göre Türkiye’de her 2 kişiden biri iklim kriziyle mücadelede asıl sorumluluğun kamu yönetiminde olduğunu düşünüyor.
"ÇABA GÖSTERİLMİYOR"
Halkın yüzde 22'si ise belediyelerden iklim krizi ile mücadelede en büyük beklentinin yenilenebilir enerji ve altyapı alanlarına yatırım olduğunu aktarıyor. Vatandaşların yüzde 75’i yerel yönetimlerin iklim değişikliği için yeterli çabayı göstermediğini düşünürken, yüzde 36’lık dilim ise yenilenebilir enerji yatırımlarını, diğer yüzde 36’sı ise seller ve yağmurlara karşı altyapı çalışması yapılması gerektiğini dile getiriyor. Toplumun yüzde 88’i geçtiğimiz yıl ki rekor yaz ayı sıcaklıklarını iklim değişikliği ile bağlantılı bulurken, her dört kişiden üçü iklim değişikliğinin insan faaliyetleri ile bağlantılı olduğunu söylüyor.
YÜZDE 92 ENDİŞELİ
Modernler ve geleneksel muhafazakarların yüzde 92’si, dindar muhafazakarların ise yüzde 91’i son yıllarda Türkiye’de düzensiz hava olaylarının arttığını düşünüyor. Modernlerin yüzde 88’i, geleneksel muhafazakârların yüzde 81’i, dindar muhafazakârların ise yüzde 74’ü düzensiz hava olaylarının artışında iklim değişikliğinin rolü olduğunu belirtiyor. İklim değişikliği konusunda toplumun yüzde 72’si endişeli veya çok endişeli olduğunu belirtirken kadınlarda bu oran yüzde 77 erkeklerde ise yüzde 68 olarak dikkat çekiyor. Sosyal medya kullanıcılarının yüzde 73’ü endişeliyken, sosyal medya kullanmayanlar arasında bu oran yüzde 68 olarak belirtiliyor.
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren İklim Araştırmacısı Dr. Barış Doğru ise “İklim değişikliğinin gerçekliği ile ilgili bir şüphemiz yok. İnsani faaliyetlerden kaynaklandığına da neredeyse eminiz. Ve bu durumdan çok endişeliyiz. Bu yargıların her birinin, hemen her yıl yüzde 70’lerin üzerinde, kimi zaman yüzde 80’lerin üzerine çıkan çok geniş toplum kesimlerine ait olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ve bu oranların, herhangi bir Batı ülkesinden bile yüksek olduğunu hatırlatmakta fayda var” dedi.
ÇOK SICAK GEÇECEK
Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve iklim uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz ise "Atmosfer sıcaklığının artması binlerce yıldır var olan dengeleri bozdu" derken, önümüzdeki yaz dönemi ve sonrası için, "Sıcaklıklar sürekli artacak. Buna neden olan hızlı nüfus artışı, sera gazı salınımı. Akdeniz ülkeleri ve Türkiye için 2035’e kadar 2 derece sıcaklık artışı riski var. Önümüzdeki yaz dönemi çok sıcak geçecek. İklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölge ise Türkiye’nin de içinde olduğu Güney Doğu Avrupa" dedi.
Kaynak: Web Özel