İklim en çok onları vurdu! Ölümüne çalışıyorlar

Birleşmiş Milletler Çalışma Örgütü'nün hazırladığı "İklim Değişikliği ve Çalışanların Durumu 2024" raporu endişe yarattı. Raporda en fazla risk altında olan iş kolunun tarım olduğu belirtilirken, zirai ilaçların çalışanların yaşamını tehdit ettiği vurgulandı.

Son Güncelleme:

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), iklim değişikliğinin, dünya genelindeki çalışanların yüzde 70'i için ciddi sağlık sorunları oluşturduğunu belirten 2024 yılı raporunu açıkladı. Raporda iklim değişikliği açısından en fazla risk altında olan grubun ise tarım çalışanları olduğu belirtildi. Raporda iklim değişikliğine bağlı tehlikeler, yaralanmalar, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar, solunum rahatsızlıkları, zihinsel rahatsızlıklar, depresyon gibi çok sayıda sağlık sorunuyla ilişkilendirildi. Raporda iklim değişikliğinin yan sıra yaşanacak olumsuzluk için alışanlar üzerinde ciddi büyüklükte aşırı ısı, ultraviyole (UV) radyasyon, aşırı hava olayları, hava kirliliği, vektör kaynaklı hastalıklar ve tarımsal kimyasal kullanımındaki değişiklikler" tanımı yapıldı.  

Yüksek UV teması en fazla tarımda çalışanları etkiliyor. 

AÇIK HAVA ÇALIŞANLARI

İklim nedeniyle artan küresel sıcaklıklardaki değişim, daha sık gerçekleşen şiddetli sıcak hava dalgaları, üretkenlikte azalma ve alt yapı hasarını beraberinde getiriyor. Raporda bu durumundan etkilenen sektörler arasında en çok risk altında olanların tarım alanları gibi fiziksel olarak zorlayıcı şartlarda bulunan açık hava çalışanları ile kötü havalandırılan mekanlarda çalışanlar olduğu belirtiliyor. Yüksek risk altındaki çalışanlara örnek gösterilen tarım işçileri, çevresel ürünler ve hizmetler üretenler, inşaat, çöp toplama, acil durum onarım işleri yapanların küresel planda 2,4 milyar çalışana tekabül ettiği kaydediliyor. Tarım çalışanları açısından sağlık etkileri şöyle sıralanıyor: "Isı stresi, sıcak çarpması, sıcak bitkinliği, rabdomiyoliz, ısı senkopu, ısı krampları, sıcak döküntüsü, akut böbrek, yaralanma, kronik böbrek hastalığı, fiziksel yaralanma." 

İklimle birlikte tarımda kullanılan kimyasallar da risk yaratıyor. 

GÜNEŞ UV RADYASYONU

Açık havada çalışanlar için Güneş'ten gelen UV (ultra viyole) radyasyonuna dikkat çekilen raporda şunlar yer alıyor: "UV iyonize olmayan bir radyasyon türüdür. Güneş UV radyasyonunun miktarı dünyaya ulaşan ozon molekülleri tarafından üst atmosferde azaltılır. Kademeli olarak ozon tabakasının incelmesine neden olan maddelerin salınımı önemli bir endişe kaynağıdır. Güneş UV radyasyonu dış mekanlarda özellikle bir sorundur."

PESTİSİT UYARISI

Raporda tarımda kullanılan kimyasallarla ilgili de şu uyarılar yapılıyor: "Bu sektörlerde çalışanlar UV radyasyonuna olması gereken dozdan iki-üç kat daha fazla maruz kalmaktadır. Kapalı alan çalışanları genellikle günlük beş doza maruz kalırken, açık alanda çalışanların uluslararası olarak belirlenen dozun sınırlarını aşması tehlike yaratmaktadır. 1,6 milyar çalışan UV radyasyonuna maruz kalırken ve cilt kanseri nedeniyle yılda 18 bin 960’dan fazla işçi hayatını kaybetti. Her yıl 300 binden fazla tarım işçisi pestisit zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybediyor. Parazit kaynaklı hastalıklara maruz kaldığı için de ölen işçi sayısı 15 bini buldu."

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber