İklim değişikliği göstergelerinde kırmızı alarm! Rekor kırıldı ama...

İklim değişikliği göstergeleri geçen yıl rekor üstüne rekor kırdı. Ama bu iyi haber değil. BM'ye göre önlenemez şekilde ısınan gezegenimiz kırmızı alarm veriyor.

Son Güncelleme:

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün yeni raporuna göre 2014-2023 arası, dünyada en sıcak on yıllık dönem olarak kayda geçti. 2023 en sıcak yıl rekorunu kırarken, eylül geçen yılın en sıcak ayı oldu. Aşırı sıcaklardan en fazla Güney Avrupa ve Kuzey Afrika etkilendi. Bu bölgelerde sıcaklık özellikle temmuzun ikinci yarısında artış gösterdi. İtalya'da sıcaklıklar 48,2 santigrat dereceye ulaştı. Fas'ta termometreler 50,4 santigrat dereceyi gördü.

2023'te sera gazı seviyelerinde, yüzey sıcaklıklarında, okyanus ısısında, deniz seviyesinin yükselmesinde ve buzulların geri çekilmesinde de yeni rekorlar kırıldı. Küresel ortalama deniz seviyesi 1993'ten bu yana kaydedilen uydu kayıtlarına göre en yüksek seviyeye ulaştı. Aşırı iklim olaylarının sosyoekonomik etkileri oldu. Sıcak hava dalgaları, seller, kuraklık ve kontrol edilemeyen yangınlar, milyonlarca kişinin günlük hayatını alt üst etti. Milyarlarca dolarlık ekonomik kayıp yaşandı.

Dünya Meteoroloji Örgütü, dünyanın Paris Anlaşması'nın 1,5 santigrat derece alt sınırına hiç bu kadar yaklaşmadığı konusunda uyardı. Bunun kırmızı alarm olduğu belirtildi.

Edirne'de ot yangını: TEM bir süre kapalı kaldı Piknik yapan aile tilkiyi de ihmal etmedi Makas atarak trafiği karıştırdı! Sosyal medyadan paylaştı Tırın dorsesi alevlere teslim oldu 10 dakikada 15 metre börek yedi, altınları kazandı Ordu'da dağ kızağı heyecanı: 500 bini aşkın ziyaretçi