İkinci el araç ilanlarına düzenleme

İkinci el motorlu kara satışı ilanlarında yeni dönem başladı. Ticaret Bakanlığı yeni yönetmeliği açıkladı, yetkisiz işletmeler artık ilan veremeyecek.

Son Güncelleme:

Otomobil pazarında dengesiz fiyat politikalarına neden olduğu eleştirilerin odağında bulunan internet üzerinden ikinci el araç ilanlarına yeni düzenlemeler getirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan "Ticaret Bakanlığı Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik"e göre, bundan sonra işletmeler ve kişilerin ilan verirken uyması gereken yükümlülükler ile ilan sitelerinin uyması gereken kurallar belirginleşti.

Yönetmeliğin yayımlanmasıyla yürürlüğe giren maddeler arasında; yetki belgesi numarası, yetki belgesindeki işletme adı veya unvanı ile diğer bilgilerin güncel olarak belirtilmesi yer alıyor.

İlanlarda yanıltıcı bilgi ve belgelere yer verilemeyecek.

İkinci el motorlu kara taşıtlarının satışı, taşıt teslim belgesi süresinin dolması veya ilan verme yetkisinin sona ermesi durumunda ilan faaliyeti derhal sonlandırılacak.

Yönetmelikle, ilan sitelerine de bazı sorumluluklar getirildi.

İşletmelerin üyeliği veya kaydı yapılmadan önce, bilgi sistemi üzerinden yetki belgesi kontrolü yapılacak; yetki belgesine sahip olmayan işletmelerin üyeliğine veya kaydına izin verilmeyecek.

Gerçek kişilerin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası ve telefon numarası ile tüzel kişilerin unvanı ve telefon numarası, üyelikten veya ilan yayınlamadan önce doğrulanacak.

Her takvim yılında en az bir kez bu bilgilerin doğruluğu kontrol edilecek, güncellenecek ve bilgiler beş yıl süreyle saklanacak.

İlanlarda, ilanı veren gerçek kişilerin ad ve soyad bilgileri tam olarak veya sadece baş harfleriyle birlikte; varsa tescilli işletme adı, tüzel kişilerin ise tescilli unvanı ve varsa işletme adı yer alacak şekilde gösterilecektir.

İlanı veren kişinin, ilan konusu taşıt sahibi tarafından yetkilendirildiği, ilan yayınlamadan önce Bakanlığın elektronik sistemleri üzerinden doğrulanacak.

Talepler ve şikayetler, internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri veya telefon aracılığıyla müşteri hizmetlerine iletilebilecektir.

Edirne'de ot yangını: TEM bir süre kapalı kaldı Piknik yapan aile tilkiyi de ihmal etmedi Makas atarak trafiği karıştırdı! Sosyal medyadan paylaştı Tırın dorsesi alevlere teslim oldu 10 dakikada 15 metre börek yedi, altınları kazandı Ordu'da dağ kızağı heyecanı: 500 bini aşkın ziyaretçi