İGDAŞ'tan Deprem Farkındalık Projesi: Deprem farkındalığı hayati önem taşır

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve gelmesiyle, olası İstanbul depremine karşı hazırlıklarına hız veren İBB, birçok önemli projeye imza attı.

Son Güncelleme:

İmamoğlu öncülüğünde  “İstanbul Deprem Çalıştayı” olmak üzere, 39 ilçe için ayrı ayrı “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları”, “Deprem Seferberlik Planı” gibi projeleri gerçekleştirildi.  İBB’nin deprem projeleri ile eş zamanlı olarak yürütülen İGDAŞ’ın Deprem Farkındalık Projesi ise İstanbullulara deprem gerçeğini hatırlatarak farkındalık yaratıyor.  

Proje kapsamında AKUT Vakfı iş birliğiyle İGDAŞ çalışanlarına ve ailelerine deprem bilinçlendirme eğitimleri veriliyor ve acil durum çantaları dağıtılıyor. Çeşitli mecralarda yayınlanan eğitici videolarla İstanbul halkının deprem farkındalığının artırılması amaçlanıyor. 

Deprem Farkındalık Projesi’nin önemli bir ayağını, AKUT Vakfı’nın eğiticilerinin İGDAŞ çalışanlarına ve ailelerine verdiği eğitimler oluşturuyor. Bu eğitimler; deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapılması gerekenler, ilk müdahale bilgisi ve acil durum çantasında bulunması gereken malzemeler ve bu malzemelerin kullanımı gibi içerikleri kapsıyor. Proje kapsamında ayrıca afet sonrası tıbbi ve genel ihtiyaçların karşılanabilmesi için tüm çalışanlara acil durum çantaları dağıtılıyor.  İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, Deprem Farkındalık Projesi’nin kendileri ve İstanbul açısından taşıdığı öneme, “Zaman zaman unutsak da deprem, Türkiye’nin ve İstanbul’un bir gerçeği. Ülkemizde meydana gelen depremler; onlarca can kaybına, psikolojik yıkımlara ve kalıcı hasarlara neden oldu. Amacımız çalışanlarımızın farkındalığını arttırarak deprem konusunda bilinç kazandırmaktır. Unutmayalım ki deprem bilinci hayat kurtarır.” sözleriyle dikkat çekti.  Özmen şöyle devam etti: “Deprem riskini yönetebilme ve afete yönelik önlemler alma konusunda bizim gibi büyük kurumlara büyük görevler düşüyor. Deprem Farkındalık Projesi ile deprem duyarlılığını artırmayı ve afete karşı kolektif bir bilinç geliştirmeyi hedefliyoruz. İGDAŞ olarak depremin farkındayız.” 

İGDAŞ’ın bugüne kadarki en büyük ölçekli kurumsal sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Deprem Farkındalık Projesi’nin iletişim ayağında ise deprem öncesinde alınması gereken önlemlerden deprem sırasında hayat üçgeni kurmanın önemine kadar birçok önemli başlığa dikkat çeken ve toplumu bilinçlendiren filmler yer alıyor. İletişim kampanyası; “Depreme Hazır mısınız?”, “Depremde Yapılması Gerekenler”, “Depremle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar”, “Acil Durum Çantası Kullanımı” ve AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki’nin anlatımıyla “Deprem Bilinçlendirme” filmleri gibi içeriklerden oluşuyor. Bu filmler, birçok mecrada ve İGDAŞ’ın sosyal medya kanallarında yayınlanarak İstanbullularla buluşuyor.  

İGDAŞ, İstanbul’un Altyapı Güvenliğinde Tedbiri Elden Bırakmıyor 

İGDAŞ’ın altyapı tedbirlerine de değinen Dr. Mithat Bülent Özmen, “Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle gerçekleştirilen Deprem Risk Azaltım Sistemi ile deprem sonrası gaz akışını otomatik olarak kesebilecek akıllı bir sistem kurduk. Bu sistem Kandilli Rasathanesi'nin Marmara kıyılarında bulunan deprem sensörleri ve İGDAŞ'ın ana kumanda merkezi arasında 7/24 veri akışı sağlıyor.  Meydana gelen deprem bilgisi, veri transferi yoluyla afetin kıyıya ulaşmasından 5-10 saniye önce Marmara kıyılarındaki alıcılar üzerinden İGDAŞ'ın ana kumanda merkezine aktarılıyor. Yer hareketlerini algılayan 850 kayıt cihazı sayesinde deprem alarmının hemen ardından tüm istasyonlardan yapılan doğal gaz dağıtımı anlık olarak kesilebiliyor.” dedi.  

Sistemin deprem sonrası birçok kritik görevi de yerine getirdiğini ifade eden Özmen şunları söyledi:

“Bu sistemle birlikte afet sonrası ortaya çıkabilecek ‘Deprem oldu, gazı kestik ama en çok hasar nerede?’ ve ‘Öncelikli olarak nereye müdahale edeceğiz?’ gibi sorular yanıt buluyor. Deprem Erken Uyarı Sistemi, gerçek zamanlı deprem riski haritaları oluşturma ve bu haritaları acil müdahale ekipleriyle paylaşma gibi afet yönetimine dair kritik bir görevi de yerine getiriyor. Sistem sayesinde depremden sonraki 15 dakika içerisinde otomatik olarak üretilen hasar öngörü raporu, ilgili tüm personelimize ulaşabiliyor. İGDAŞ'ın acil müdahale ekiplerine online olarak iletilen bu raporlar, deprem sonrası doğal gaz altyapısı ve bina üst stokunda oluşabilecek muhtemel hasarları gösteriyor. İlgili personelimiz de bölgesel ve noktasal olarak nereye müdahale edeceğini öngörebiliyor ve planlı olarak aksiyon alabiliyor. Böylelikle olası bir deprem sonrasında meydana gelebilecek doğal gaz kaynaklı ikincil felaketlerin önüne geçebiliyoruz.”  İsminde İstanbul geçen bir marka olarak öncelikli görevlerinin, İstanbul’a güvenli doğal gaz arzı sağlamak olduğunu hatırlatan Özmen, “Deprem öncesini ve sonrasını kapsayan altyapı tedbirlerini elden bırakmıyoruz. Doğal gaz dağıtım ağımız, 25 bin kilometre uzunluğundaki şebekeden oluşuyor. Evlere kadar ulaşan ve hayati bir önem taşıyan borularımız, polietilen yapıları sayesinde ani gelişen yer hareketlerinde esneme yapabiliyor. Bu sayede afet durumunda olası hasar riski en aza indirilirken güvenli doğal gaz arzının sürekliliği sağlanıyor.” şeklinde konuştu.  

Deprem farkındalığının önemine dikkat çeken Özmen son olarak şunları söyledi: “Biz İstanbul için deprem hazırlıklarımız hız kesmeden sürdürüyoruz. Unutmayın ki depremde sizi en çok hazırlıklarınız, kendi aldığınız önlemler ve bilginiz koruyacaktır. Depreme karşı önlemlerimizi alalım yarınlara güvenle bakalım.” 

Sonraki Haber