IDEF’İ Türkiye kazandı! Türk denizaltı göz doldurdu

Uluslararası denizcilik sektörü, IDEF’23 fuarında tanıtılan Türk yapımı denizaltı çıkarma aracı ve saldırı denizaltısı tasarımlarının “muharebelere damga vurabileceğini” ifade ettiler. Haberlerde diğer ülkelerin ürünleriyle yapılan kıyaslamada da Türk araçlarının ön planda olduğu ifade edildi.

Son Güncelleme:

IDEF’23, 16’ıncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na katılan küresel denizcilik yayın organları fuarda en dikkat çekici savaş araçlarını masaya yatırdı. Modern deniz savaşları konsepti içinde artık insansız ve mini savaş çözümlerinin tercih edilir olduğunu ifade eden yayın organları fuarda yer alan Ukrayna ve Türkiye'nin savunma ürünlerini kıyasladı. Fuarda ön plana çıkan denizcilik savunma ürünü ise Türkiye üretimi ‘LCSUB’ denizaltı çıkarma aracı oldu.

TÜRK VE UKRAYNA ARAÇLARI KIYASLANDI

Uluslararası denizcilik sektörünün etkin yayın organları Naval News ve Navy Recognition’da yayınlanan haberlerde modern denizciliğin IDEF fuarında boy gösterdiği ifade edildi. İlgili yayın organlarının haberlerinde tamamı fuarda ilk kez tanıtılan Ukrayna’nın sessiz hareket kabiliyetine sahip Magura V5 insansız deniz aracıyla Türk DEARSAN tersanesinde üretim aşamasında olan denizaltı çözümleri kıyaslandı. Yayın organları DEARSAN’ın ürettiği ‘LCSUB’ denizaltı çıkarma aracı ve bu aracın versiyonu olarak tasarlanan HDA-700 saldırı denizaltısı tasarımının fuarda denizcilik sektörü içinde en çok ilgi çeken ve talep toplayan ürünler arasında olduğunu ifade ettiler.

IDEF'23 Savunma Fuarında ön plana çıkan denizcilik savunma ürünü Türkiye üretimi ‘LCSUB’ denizaltı çıkarma aracı oldu.

TÜRK DENİZALTISI MUHAREBELERE DAMGA VURABİLİR

‘LCSUB’ aracının “Sektörde benzersiz denizaltı çözümleri sunan” bir ürün olduğuna değinilen haberlerde denizaltı muharebelerine damga vuracağı vurgusu yapılan Türk savunma sanayii ürünleri hakkında şu ifadelere yer verildi:

“DEARSAN’ın denizaltı çıkarma aracı olarak tasarlanan ‘LCSUB’ modeli çift pervane motorlu ve içine 60 deniz piyadesini alabilecek şekilde tasarlandı. Denizcileri su altında fark edilmeden karaya taşıyıp çıkarabilen bu araç aynı zamanda gözlemleme, düşman unsurları fark etme ve amfibik operasyonların yapılacağı bölgede istihbarat toplama kabiliyetine sahip. Denizaltının boyutuna bakıldığında TCG Anadolu gibi araç havuzuna sahip çok daha büyük deniz araçlarıyla birlikte kullanılabileceği de anlaşılmakta. Bu ürün kullanım amacı ve tasarımıyla denizaltı muharebelere damga vurabilir.”

DENİZ ALTINDA VE ÜSTÜNDE YÜKSEK MANEVRAYA SAHİP

“Elde edilen bilgilere göre ‘LCSUB’ hem deniz altında hem de deniz üstünde yüksek manevra kabiliyetine sahip. Araç aynı zamanda hasar kontrol, denge sistemleriyle donatılmış durumda. 29 metre uzunluğunda ve 4.6 metre yüksekliğindeki denizaltı 5 ila 8 personel ile kontrol edilebilen elektrik yönlendirme sistemine de sahip.”

‘HDA-700’ saldırı denizaltısı görev bölgesi yetenekleri dolayısıyla fuarın katılımcılarını şaşırtmayı başardı.

SALDIRI DENİZALTISI ÖZELLİKLERİYLE ŞAŞIRTTI

Yayın organları ayrıca ‘LCSUB’un farklı versiyonlara sahip olacağını da ifade ederek bunlar içinde ‘HDA-700’ saldırı denizaltısının özellikle dikkat çekici olduğuna değindiler. Denizaltı, anti denizaltı ve deniz üstü savaşlarında kullanılacak şekilde tasarlanan ‘HDA-700’e’ ilişkin de haber sitelerinde şu bilgilere yer verildi:

“HDA-700 modern deniz savaşlarındaki en büyük zorluk kabul edilen sığ sularda ve kıyı bölgelerinde hızlı hareket kabiliyetine sahip olacak şekilde tasarlanan tedbir amaçlı bir saldırı denizaltısı. ‘HDA-700’ görev bölgesi yetenekleri dolayısıyla da fuarın katılımcılarını şaşırtmayı başardı. 10 gün ikmalsiz olarak deniz görevlerini bağımsız yerine getirebilecek araç torpido ve füze fırlatma gücüne de sahip olacak. ‘HDA-700’ aynı zamanda mayın yerleştirme ya da insansız denizaltı araçlarını görev bölgelerine bırakma kabiliyetiyle de donatılacak. 36.5 metre uzunluğunda ve 7 metre yüksekliğindeki deniz aracı dizel elektrik güçle çalışacak.”

ÖZEL OPERASYON DENİZALTISI DA YOLDA

Yayın organları ayrıca denizaltı aracının ‘AMT Seal Sub’ isimli 19 metre uzunluğunda özel operasyon denizaltı varyantının da dizayn edildiğini vurguladılar. 85 ton ağırlığında bulunan ve ufak denizaltı sınıfına giren bu özel denizaltı ise 75 metre derinliğe dalabiliyor. 18,5 km hıza sahip olacak çok amaçlı aracın “denizaltı özel operasyonları” için üretileceği bilgisi de paylaşıldı. Yayın organı tüm dünyada merak uyandıran Türk denizcilik ürünlerinin üretim aşamasında olduğunu da dile getirmekteler.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber