İçme suyu, sofra tuzu, kan... Mikroplastikler her yerde

Mikroplastikler artık hayatımızın her alanında. Uzmanlar, içme suyu, sofra tuzu, insan tükürüğü hatta kanımızda bile mevcut olduğunu belirtiyor. Hesaplamalara göre, bir kişi yılda tam 52 bin parça mikroplastik tüketirken bu durum kanser ile obezite olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkartıyor.

Son Güncelleme:

Bugün 7. Kıta olarak adlandırılan ve insan etkisiyle oluşmuş Pasifik Okyanusu’ndaki plastik yığını 1,6 milyon kilometrekarelik bir alana sahip. Yapılan araştırmalara göre Avrupa ülkeleri ve Türkiye açısından da durum iç açıcı değil. Türkiye'de çıkan yıllık plastik atık miktarının yaklaşık 5 milyon 600 bin ton olduğu tahmin edilirken,  TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, da dünya genelinde yaşanan mikroplastik kirliliğinden endişe ettiğini söyledi.  

Deniz kumundan çıkartılan mikroplastiklerin bir kısmı.

ANNEDEN BEBEĞE GEÇİYOR

Pasifik Okyanusu'ndaki plastik yığınına dikkat çeken Ataç, “Türkiye’nin yüzölçümünün neredeyse iki katı büyüklükte olan bu plastik dağı, dünyamızın plastik kirliliği sorununun vardığı boyutları gözler önüne seriyor. Birçok balık türünün midesinde mikroplastikler var. Dahası, anne karnındaki fetüste, yeni doğan bir bebeğin plasentasında, insan kanında ve akciğerlerinde mikroplastiklerin olduğuna dair bulgular mevcut” dedi. 

8.3 MİLYAR TON PLASTİK

Dünya genelinde 1950- 2015 yılları arası yaklaşık 8.3 milyar ton plastik üretildiğine de dikkat çeken Ataç, "Bu miktarın 6.3 milyar tonu, yani yüzde 76’sı plastik atığa dönüştü. Bu plastik atıkların sadece yüzde 9'u geri dönüştürülebilmiş. Türkiye’nin Avrupa’dan en çok atık ithal eden ülke olduğu da düşünüldüğünde, geri dönüştürülemeyen plastiklerin yarattığı kirlilik endişe verici” diye konuştu.

NEREDEYSE HER HÜCREDE

Mikroplastiklerin çeşitli içeceklerde, içme suyunda ve hatta sofra tuzunda bile bulunduğunu vurgulayan Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Bölümünden Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “İnsan tükürüğünde, saçında ve dışkısında mikroplastiklerin bulunması, hepimizin bu plastik parçalara düzenli olarak maruz kaldığımızı gösteriyor” uyarısında bulundu. 

Mikroplastikler artık hayatımızın her alanında.

KOLAYCA PARÇALANAMIYOR

Plastiklerin biyolojik olarak kolayca parçalanamayan petrol türevlerinden yapıldığını kaydeden Tekkeşin, “Bu, atılan plastik ürünlerin hızlı bir şekilde parçalanmak yerine çöplüklerde, okyanuslarda ve diğer ortamlarda birikip kalıcı hale döndüğü anlamına gelir. Plastikler artık dünyadaki tüm okyanuslarda bulunuyor. Deniz memelileri ve kuş türlerinin plastik parçaları tükettiği biliniyor, hatta bazı kuş türleri civcivlerine plastik parçalar bile yediriyor” ifadelerini kullandı.

Bir kişi her yıl 52 bin parça mikroplastiğe maruz kalıyor.

HER YIL 52 BİN PARÇA

Bugün okyanuslarda 50 trilyon kadar plastik parçası bulunduğunu belirten Tekkeşin, küçük boyutları nedeniyle mikroplastiklerin havada kolayca yayılabildiğini, ortamda birikebildiğini ve tespit edilmesinin zor olduğunu dile getirerek şu uyarıları sıraladı: "Mikroplastikler ile kirlenmiş yiyecekler, su ve havayı soluduğumuzda plastik parçalar vücudumuza giriyor. “Genel olarak gıda alımı, her yıl kişi başına 52 bine kadar mikroplastik parçanın tüketilmesine neden oluyor. İnsan tükürüğünde, saçında ve dışkısında mikroplastiklerin bulunması, hepimizin bu plastik parçalara düzenli olarak maruz kaldığımızı gösteriyor."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber