Medya tarihinde bir ilk! Hürriyet gazetecilerin işine posta tebligatıyla son verdi

Çok sayıda Hürriyet gazetesi çalışanı, bir kısmı halen gazetede mesaideyken evlerinden gelen telefonla işten çıkarıldığını öğrendi. Gazete yönetimi gazetecilerin iş akitlerini posta tebligatıyla yoluyla fesh ederek medya tarihinde bir ilke imza attı

Son Güncelleme:

Türk medyasının bir dönem amiral gemisi olarak anılan Hürriyet gazetesi, ülke gündemine eşine daha önce hiç rastlanmamış bir uygulamayla oturdu. Gazete, uzun yıllardır bünyesinde çalışan gazetecilerin işlerine, evlerine yolladığı tebligatla son verdi. Kararın ardından gazetenin köşe yazarlarından Gülse Birsel, bu uygulamaya tepkisini sosyal medya hesabı üzerinden gazeteyle yollarını ayırdığını duyurarak gösterdi. Karara tepkiler yükselirken gazeteden herhangi bir açıklama gelmedi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar'ın da bu yöntemle işten çıkarmalardan haberdar olmadığı öğrenildi. Bu yönteme tepki olarak Munyar da istifa ederek, istifasını da şirket yönetimine noter kanalıyla bildirdi. 

Hürriyet gazetesinde çalışan 10'dan fazla gazetecinin evlerine ulaşan tebligatta,

"Yönetim Kurulu'nun işletmesel kararı uyarınca iş akdiniz 25.10.2019 itibariyle feshedilmiştir.

Bilginize rica ederiz.

Hüriyet Gazetecilik ve Matbaacılık" ifadeleri yer alıyor.


Bu yöntem aynı zamanda medya tarihine de bir ilk olarak geçmiş oldu.

Dün sabah, iş yerlerine gelen gazeteciler evlerinden gelen telefonla tebligatı öğrenirken bazıları ilk şokla kendi evlerini, bazıları ise muhtarlığı aradı.

İşte tebligat yöntemiyle işten çıkarılan gazetecilerden bazıları:
Çınar Oskay, İpek Yezdani, Sebati Karakurt, Kenan Başaran, İbrahim Yurtbay, Önder Öndeş, Dürdane Kırçuval, Şebnem Turhan....

Aslında kaç kişinin bu yöntemle işten çıkarıldığı konusunda net bir bilgi yok. Ancak gün içerisinde bazı çalışanların da insan kaynaklarına çağrılarak işten çıkarıldığını öğrendiği belirtiliyor. Tenkisatın ilk gününde işten çıkarılanların sayısı 40'ı geçmiş durumda.

Ekonomi servisinden Emre Özpeynirci, Ceyhun Kuburlu, Ahmet Can Şit gibi isimlerin de çıkarılan kişiler arasında olduğu öğrenildi.

Türk basın tarihinde daha önce emsali görülmemiş bu yönteme, gazete içinden de tepkiler yükseliyor.  

Gazetenin en çok okunan köşe yazarlarından biri olan Gülse Birsel kurumla yollarını ayırdığını şahsi twitter hesabı üzerinden duyurdu. 

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar da bu yönteme tepki olarak istifa ederek, istifasını gazete yönetimine noter kanalıyla bildirdi.


Dikkat çeken bir diğer nokta da tebligat yöntemiyle işten çıkarılanların, tebligatın imzalandığı gün de gazetedeki çalışmalarına devam ediyor oluşu. Tebligatla işten çıkarma yöntemi her ne kadar yasalara uygun olsa da medya tarihinde eşine rastlanmış bir yöntem olmaması, tepkinin yükselmesine sebep oldu. Gazete yönetiminden veya gazetenin sahibi olan Demirören Holding'ten böyle bir yönteme neden başvurulduğuna dair bir açıklama yapılmadı.

Sonraki Haber