Hükümetten vatandaşa: Bana aşı sormayın

Filipinler'de vatandaşların aşı seçme hakkı ellerinden alındı. Biontech mi yoksa Sinovac aşısı mı olacaklarını aşı merkezinde sıraları geldiğinde öğrenecekler. Bir otelde çıkan izdiham ülkedeki aşı sistemini kökten değiştirdi...

Son Güncelleme:

Aşı olmak dünyanın hiçbir yerinde kimseye zorunlu tutulmadı fakat hükümetler vatandaşlarına aşı olmaları tavsiyesinde bulunuyor. Vatandaşın hangi marka aşıyı olmak istediği ise kendisine seçenek sunulmuşsa vatandaşa kalmış. Filipinler ise bu seçeneği ortadan kaldırıyor.

Yapılan son düzenlemeye göre vatandaşın hangi tip Covid-19 aşısını olmak istediği artık kendilerine sorulmayacak. Halk aşı için sıraya girecek. Sırası gelen hangi marka aşıdan olacağını öğrenecek ve o aşıyı olmak istemezse sıradan ayrılacak.

'BİLİNMEZ YAPIYORUZ'

Bu hafta başkent Manila’daki bir klinikte Pfizer aşısının yapılacağının duyulması üzerine vatandaşın bu kliniğe hücum etmesi sebebiyle böyle bir karar alındı. Sağlık Bakanlığı müsteşarı Myrna Cabotaje, "Şu anda markaları bilinmez yapmaya çalışıyoruz” diyor.

Geçen Salı günü yerel hükümet Manila Prince Hotel’e ulaşan ilk 900 kişiye Pfizer aşısı yapılacağını duyurdu. Bunun üzerine vatandaş sabaha karşı 02:00’de otele hücum etti.

Filipinler Güneydoğu Asya’da Covid-19 vakalarının en çok görüldüğü ülkelerden biri. Ülkenin cephanesinde 7 farklı aşı olsa da dağıtım çok yavaş. Henüz 108 milyonluk nüfusun sadece yüzde 1’i çift doz aşılanabildi. 

Filipinlerde Çinli Sinovac’ın bulk aşıları bulunuyor. En son Şili’de yapılan testlere göre bu aşıların koruma oranı yüzde 67 çıkmıştı. 

Ülkede aynı zamanda 200 bin doz Pfizer aşısı da bulunuyor. Bu aşıların koruma oranının yüzde 95 olduğu ifade edilirken Filipinler de Moderna aşısı bulunmuyor. 

Filipinler'de sağlık çalışanları aşı olmak için sıralarını bekliyor. Fotoğraf: Reuters

HÜKÜMETE GÜVEN YOK

Filipinlerde 2016 yılında hükümetin dang hummasına karşı başlattığı aşı kampanyasında pek çok insan rahatsızlanmıştı. Bu sebepten ötürü halkta hükümetin organize ettiği aşı kampanyalarına karşı bir tedirginlik de bulunuyor. 

Pulse Asia’nın yaptığı bir ankete göre 10 Filipinliden 6’sı Covid-19 aşısı olmaya şüphe ile bakıyor. 

Filipinli Müslüman vatandaşlar Bayram namazını kılarken... Fotoğraf: Reuters

SAĞLIK ÇALIŞANLARI SEÇEBİLECEK

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Cabotaje’nin verdiği bilgilere göre sağlık çalışanlarının istemedikleri marka aşıyı olmama hakları olacak. 

Filipinler İlaç ve Yiyecek Kurumu Başkanı Eric Domingo ‘etkinlik oranı düşük olduğu için’ sağlık çalışanlarına Sinovac aşısı yapmayacaklarını açıklamıştı. Daha sonra yapılan incelemelerde Çin aşısının da güvenli olduğu sonucuna varılmış ve sağlık çalışanlarına vurulmaya başlanmıştı. 

Filipinler Devlet Başkanı Duerte enteresan siyasi kişiliği ile tanınıyor. Duerte kameralar önünde eski ABD Başkanı Obama'ya ağır küfürler etmişti. Fotoğraf: Reuters

TÜRKİYE’DE DURUM

Türkiye’de devlet ve sağlık uzmanları hastalıktan korunmak için şiddetle aşı olunmasını öneriyor. 14 Ocak 2021 tarihinde Türkiye, Çin’in Sinovac aşısı ile aşılamaya başlamıştı. 30 Mart tarihinde ise Biontech aşıları gelmişti. 

Ankara Şehir Hastanesi önünde vatandaşlar 21 Nisan tarihinde sabaha karşı kuyruk olmuşlardı. O dönemde BioNTech aşısı uygulayan hastanelerdeki kalabalıklar dikkat çekmişti. Fotoğraf: DHA

'BÜTÜN DERDİMİZ KONTROL ALTINA ALMAK'

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki araştırmanın yürütücüsü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak Sinovac veya Biontech aşısı mı olmak gerek sorusunu şöyle yanıtlamıştı: Hiçbir zaman şöyle düşünmemek gerekiyor; ille ben BioNtech aşısı olursam bu iş sağlam olur, Çin aşısı adı üstünde vs; öyle bir şey yok. Şu andaki bütün derdimiz, pandeminin bir an evvel kontrol altına alınması.

BIONTECH KORUYUCULUĞU DİKKAT ÇEKİYOR

İstanbul Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Biontech aşısını gözlemlediğimiz kadarıyla yüzde 97 üzerinde antikor oluşturma özelliği var. Bu oldukça güvenilir olduğunu, antikor seviyesinin de yüksek olduğu için pandemiyi önlemede maske, mesafe, hijyen kurallarıyla birlikte aşılamanın da ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynaklar: NPR, CNN, Rappler, DHA

Sonraki Haber