Hırsızın adı Sultan1966! Müze soygununda bütün detaylar

British Museum'daki hırsızlığın faili akademisyen Peter Higgs'in bağlantıları Avrupa basınında yer almaya devam ediyor. Hırsızlıkla ilgili ilk şüpheler satış sitelerinde "Sultan1966" adını kullanan Higgs'in iki bin yıllık bir Mısır yüzüğünü satmaya çalıştığı 2016 yılında başlıyor.

Son Güncelleme:

İngiltere'nin tartışmalı müzesi British Museum son yıllarda hırsızlık skandalıyla çalkalanıyor. 150 yıllık süreçte, Türkiye, Mısır, Çin ve Yunanistan'ın da aralarında olduğu pek çok ülkeden çeşitli yöntemlerle kaçırılan eserleri sergileyen müze, adı geçen ülkelerle sorunlar yaşıyor. Müzedeki hırsızlık skandalının ortaya çıkmasının ardından özellikle Yunanistan ve Türkiye kaçırılan eserlerinin iadesi için Londra yönetimine baskıyı artırırken, hırsızlığın boyutları da Avrupa basınında yer almaya başladı. İnternet satış sitelerinde "@Sultan1966" kod adıyla satış yapmaya çalışan müze görevlisi Peter Higgs'in bağlantıları ise kayıp eserlerle ilgili şüpheleri daha da artırdı. Batı Anadolu'nun antik eserleriyle ilgili bir de kitabı olan Higgs'in mail adresinin ise "Bodrum1966" olduğu belirlendi. British Museum'da Bodrum'dan kaçırılan antik eserlerin de sergilenmesi dikkatlerin Higgs'in antik eser satış sitelerindeki bağlantılarına çevrilmesine neden oldu. İşte polisiye romanları aratmayacak müze soygunuyla ilgili bütün detaylar...

Dünyaca ünlü British Museum'da, Türkiye, Çin, Mısır ve Yunanistan'dan kaçırılan pek çok eser sergileniyor. 

DEDEKTİFLER YARDIM İSTEDİ

British Museum yönetimi, geçen yıl aralarında antik mücevherlerin de olduğu bin 500 parça eserin müzede kaybolduğunu açıklamış, eserlerin sergilenmesinden sorumlu küratörlerden Dr. Peter Higgs'in hırsızlık suçlamasıyla açığa alındığını duyurmuştu. 100 bin sterlin değerindeki eserler başta "e-Bay" olmak üzere bazı internet satış sitelerinde satışa çıkarılınca hırsızlık skandalı patlak vermişti. Londra dedektifleri hırsızın bulunması için pek çok ülkeden destek isterken, çok geçmeden "@Sultan1966" kullanıcı adına ulaşıldı.

İLK İHBAR DANİMARKA'DAN

Dedektiflerin yaptığı soruşturmaya göre British Museum'un çalıntı antikalarının internette satıldığı ihbarı ilk olarak Ittai Gradel adını kullanan Danimarkalı satıcıdan geldi. Soruşturma derinleştiğinde satışların birkaç yıldır devam ettiği belirlendi. Gradel, "@Sultan1966" adında bir satıcının antik bir cam mücevherin tanıtımını yaptığını fark etti. Gradel'in verdiği bilgiye göre mücevherin üzerinde ikinci yüzyıldan kalma, saçları yılanlarla dolu efsanevi Gorgon'un yer aldığı bir Roma Medusa minyatürü vardı. Gradel mücevheri 15 sterlin artı posta ücreti karşılığında alıp birkaç bin sterline başka bir koleksiyonere sattı.

Yunanistan Elgin Mermerleri adlı heykelleri geri almak için resmi girişimlerde bulunuyor. 

KOPYA ZANNEDİLDİ

Sonraki yıllarda "@Sultan1966" adlı hesap e-Bay sitesinde çok düşük fiyatlarla eski eserler sergilemeye devam etti. Gradel, 150 sterline eski bir Yunan-Mısır imparatorluğu olan Ptolemaios Krallığı'ndan kalma yüzük satın aldı. Gradel düşük fiyata aldığı eserlerin kopya olduğunu düşünüyordu. Ancak eser eline geçince yüzüğün iki bin yıllık orijinal bir parça olduğunu fark etti.

BİR HURDA DÜKKANI

Gradel, adı "Paul Higgins" olarak listelenen İngiliz satıcıya bu eşyaları nasıl bulduğunu sordu. @Sultan1966, eserleri İngiltere'nin kuzeyindeki York'ta bir hurda dükkanı sahibi olan büyükbabasından aldığını ve büyükbabasının 1953'te öldüğünü söyledi. Gradel ölüm kayıtlarını kontrol etti ve aynı isme sahip bir kişinin gerçekten de o tarihte öldüğünü teyit etti. Gradel verdiği ifadede bu durumun gülünç derecede düşük fiyatlar için inandırıcı bir arka plan olduğunu söyledi. Gradel'e göre @Sultan1966 her antika satıcısı için "rüya gibi"  bir kaynaktı.

Danimarkalı antika satıcısı, hırsız küratörün izini Londra'da bir dedektif gibi sürdü. 

KABARTMA YAKALATTI

Ancak Gradel, "@Sultan1966" kullanıcısının listesinde bir antik Roma kabartması görünce hırsızlığın farkına vardı. Gradel aynı parçaya British Museum'un web sitesinde de rastlamıştı. British Museum'un barındırdığı binlerce eseri düzgün bir şekilde kataloglayamadığını söyleyen Danimarkalı satıcıya göre bu durum müzenin küratörlerinden birinin bir hayduta dönüşmesini sağlamıştı.  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber