Hibrit Güneş Tutulması başladı!
Güneş tutulmaları arasında nadir olan Hibrit Güneş Tutulması, başladı. Bu doğa olayını sadece güney yarım küredekiler gözlemleyebiliyor.
Güney yarımkürede Ay, Güneş'i yaklaşık 76 saniye boyunca tamamen engelleyerek tam bir Güneş Tutulmasını izleme fırsatı yaratacak. Hibrit Güneş tutulması Türkiye’den izlenemezken Güney Pasifik bölgesindeki birçok ülkeden gözlemlenebilecek. Greenwich Kraliyet Gözlemevi'nde astronom olan Dr. Greg Brown Daily Mail'e "Bu tutulma sadece Avustralya, Doğu Timor, Endonezya, güney Hint Okyanusu ve batı Pasifik Okyanusu'ndan görülebilirken, bağlantılı kısmi tutulma da çevredeki birkaç bölgeden görülebilecek" dedi.
HİBRİT GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?
Nisan ayında çok nadir görülecek olan bu hibrit tutulma, ilk başladığı zaman genellikle halkalı tutulma şeklinde görülür. Daha sonra Ay tamamen Güneş'in önüne geçer ve tam tutulmaya dönüşür. En son yine halkalı tutulma olarak tamamlanır.
GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR?
Güneşe asla özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözünüzle bakmayın. Güneşi gözlemlemek için normal güneş gözlükleri yeterli değildir. Gözlemciler, güneş gözlem ve tutulma gözlüğü kullanılmalı.
Güneş tutulmasını asla dürbünle izlemeyin. Çünkü gözleriniz yeterli şekilde korunmaz. Teleskop veya dürbünle tutulmayı izlemek için de koruyucu gözlüklerde kullanılanlardan çok daha güçlü filtrelere ihtiyaç duyuluyor.
Kaynak: Haber Global TV