Her şey bağışıklık sistemi için: Bardak bardak C vitamini içmek doğru mu?

Vatandaş son iki yıldır bağışıklık sistemini güçlendirmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Kelle paça, sarımsak, soğan derken tüketilen C vitamini ve gıda takviyelerinin haddi hesabı yok. Peki bu ürünleri nasıl tüketmek gerek?

Son Güncelleme:

Koronavirüs ile birlikte vatandaşlar bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için ne yapacağını şaşırdı. Bir ara kelle paçaya yöneldik, daha sonra sarımsak popüler oldu, daha sonra takviye ve vitamin satışlarında büyük artış yaşandı. Peki eczaneden kolayca satın alınan bu ürünler nasıl tüketilmeli? 

'SAĞLIKLI BESLENEN KİŞİLERİN VİTAMİN ALMASINA GEREK YOK'

Pandemi döneminde insanların kendi kafalarına göre vitamin tüketimini arttırdığını söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzm. Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, aşırı vitamin kullanımının faydasının olduğuna dair somut bir bulgunun olmadığını söylüyor. Covid-19'a karşı D vitamini düzeyinin yüksek olmasının koruyucu etkisi olduğunu anlatan Yörükoğlu, D vitamini dışında ekstra vitamin alınmasını önermiyor. 

'EKSTRA BİR YARARI DA YOK ZARARI DA'

Yörükoğlu'na göre; hastalık, gebelik veya nadir başa gelebilecek durumlar dışında vitamin alınmasına fazla gerek yok. 

Birçok insan Covid-19'a karşı bağışıklığını güçlendireceğini düşünerek her fırsatta C vitamini içiyor. Yörükoğlu'nun verdiği bilgiye göre; C vitamininin Covid-19'a karşı alınmasının bir anlamı yok. Mevsim itibariyle C vitamini kaynağı meyveleri tüketmek daha sağlıklı.

'KANSER RİSKİNİ ARTTIRIYOR'

İç hastalıkları ve hematoloji uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner sadece D vitamini ile Covid-19'un ilişkisi olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Mustafa Çetiner'in verdiği bilgilere göre; D vitamini düzeyi 30'un üzerinde olan vatandaşlar hastalığı daha kolay atlatabiliyor, bu seviyenin altında hastalık daha şiddetli seyredebiliyor.

Çetiner pandeminin başından bu yana insanların kendilerini hastalıktan korumak için aldıkları takiviyeleri şöyle sıralıyor: 

C vitamini, Kurkumin, Omega 3, Multivitaminler.

Bu kadar yoğun takviye kullanılması hakkında "Niye kullanıyorlar Allah bilir." diyen Çetiner, "Çok fazla vitamin kullanmanın faydası yok. Zararı şu ki A, D, E ve K vitaminleri vücutta birikebiliyorlar o yüzden bunların düzeyleri bilinmeden vitamin alınması son derece sakıncalı." dedi.

Yüksek dozda B12 vitamini kullanmanın sakıncalarından bahseden Çetiner, sigara içen erkeklerde akciğer kanseri riskini arttırdığına dair makalelerin olduğuna dikkat çekti. Çetiner, son olarak gelişigüzel, kontrolsüz C vitamini kullanmanın hiçbir faydasının olmadığı konusunda uyardı.

'ARTAN TALEBİ FIRSAT BİLEN SAHTEKARLAR DA ARTTI'

Eczanelerde bağışıklığı kuvvetlendirecek, vitamin, gıda takviyesi talebinin arttığını belirten İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, "Eczane dışı satış kanallarında bu ürünlerin satılması halk sağlığı için çok olumlu bir gelişme değil" diye konuştu.

Özcan sahte gıda takviyesi veya vitaminlerin de piyasada sıkça görüldüğünü söyledi. İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan özellikle internetten satın alınan takviye ürünlere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. 

Pınar Özcan internette ve influencer'ların yayınlarında takviye gıda ürünlerine ilişkin 'Covid-19'dan korur' 'Covid-19 olmazsınız' 'Covid-19'u öldürür' gibi tavsiyelerinin doğru olmadığını aktarırken, vitaminlerin gerektiği durumlarda kullanılmasını savunuyor.

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan gıda takviyelerinin fazlasının da zarar olduğunu söylerken şu ifadeleri kullandı:

C VİTAMİNİ NEDİR?

Suda çözünen bir vitamin türü olan C vitamini bu özelliği sayesinde, vücut için gerekli olan bölgeye hızla ulaşıyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve doku yenilenmesinin hızlanmasında önemli bir rolü bulunan C vitamini, demir mineralinin emilimini de kolaylaştırıyor. İnsan bedeni vitaminlerin büyük çoğunluğunu hiçbir şekilde üretemez ya da gereksiniminin çok altında üretebilir, o yüzden dışarıdan vitamin takviyesi önemli görülüyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber