Almanya'ya dair hayaller ve gerçekler! İş bulmak daha da zorlaştı
Almanya nitelikli iş gücü göçünü kolaylaştıran düzenlemelerin 2. etabını devreye soktu. 3. etap ise haziranda başlayacak. Almanya'da iş bulma ve yerleşme belirli kurallara bağlı. En başta mesleki yeterlilik ve dil bilgisi gelirken, her başvuran umduğunu bulamıyor.
Almanya'da nitelikli işgücü göçünün önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen yasa çerçevesinde yürürlüğe konulan düzenlemelerin ikinci etabı mart ayı itibarıyla başladı. Berlin yönetimi haziran ayında da üçüncü ve son etabı devreye sokacak. Yaşlanan nüfusu nedeniyle pek çok sektörde iş gücü açığı bulunan Almanya'da çalışmak için belirli kriterleri yerine getirmek gerekiyor. Bu kriterlerin neler olduğunu ve yürürlüğe giren düzenlemelerin Almanya'ya nitelikli işçi olarak yerleşmeyi kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını sorduğumuz; yurt dışı iş ve meslek danışmanlığı alanında çalışmaları olan LingoZet kurucusu Zehra Şentürk Yavuz "İnternette arama yaptığınızda mesleğinizle ilgili yüzlerce açık pozisyon bulabilirsiniz, fakat mesele mülakat aşamasına gelebilmekte ve nihayetinde işe kabul edilmekte. Beklentiler ve gerçekler çok farklı" dedi.
* İkinci etapta hangi düzenlemeler var?
'Yasayla düzenlenmemiş‘ meslekler için mesleki denklik şartı kısmen kalktı. En az iki yıllık meslek eğitimi almış adaylar için iki alternatif yol var: Meslek sahibi olan fakat iş tecrübesi olmayanlar, Almanya’dan bir şirketle anlaştıkları taktirde, işverenle birlikte bir 'Denklik Ortaklığı' imzalayıp, çalışmaya başladıktan sonra 'Denklik Süreci'ni başlatacaklarını taahhüt ederler. Diğer alternatif yol ise, meslek eğitimi almış ve son 5 yıl içinde mesleğinde en az 2 yıl çalışmış olanları kapsıyor. Bu kişiler için denklik şartı tamamen kalktı. Ancak her iki durumda da, yine ayrı ayrı şartlar yerine getirilmelidir.
* Hangi iş kollarında nitelikli çalışan açığı var?
‘‘Hemen hemen her alanda nitelikli çalışan açığı var. Bilişim, gastronomi, konaklama, lojistik, mühendislik, teknik meslekler, inşaat, eğitim, sağlık. Hükümet, nitelikli iş gücünün Almanya’da çalışmayı tercih etmesi ve daha kolay entegre olabilmesi için, daha erken vatandaşlığa geçiş veya 'çifte vatandaşlık' gibi yasa değişiklikleriyle birlikte hazırlıklar yapıyor.
* Sonuç almak için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Öncelikle acele etmemeliler. Bu süreç kararlılık, sabır, istikrar, inanç ve emek istiyor. Yasaları doğru okumalarını, irtibat kişilerini doğru seçmelerini ve adım adım ilerlemelerini öneriyorum. Yasalar şirketlerin pek umurunda değil. Şirketler, başvuruda bulunan adayın nitelikleri, tecrübeleri, güvenirliği, uzun vadeli çalışmaya açık olması ve ne kadar süre içinde iş başı yapabilecek olmasıyla ilgililer. 'Mesleki Denklik' şartı kısmen kalkmış olsa da, işverenler mesleğinin denkliğini almış adayları tercih ediyor.
* Almanya'da iş bulup çalışmak gerçekten kolaylaştı mı?
Hayır tam aksine zordu daha da zorlaştı. Uygulamaya bakıldığında özellikle 1 Mart yasası beklenildiği gibi kolaylıklar getirmedi. Alman bürokrasisinde henüz bir hızlanma söz konusu değil. Şirketler en zahmetsiz yolu tercih ediyor. Almanya’daki işverenler için yasadaki değişiklikler pek bir fark yaratmadı. Mesleğinin denkliğini almak hala çok değerli.
* 'Beyaz yakalıların' umduklarını bulamadığı yönünde sosyal medyada paylaşımlar var. Ne düşünüyorsunuz?
Her ülkenin artısı ve eksisi var. Hangi pencereden baktığınıza bağlı. Özellikle Türkiye’de kurulu bir düzeni olan, fakat Almanya’da yaşamayı seçenlerin bir kısmının gittikten sonra hayal kırıklığı yaşadıkları doğrudur. Türkiye imkanları bol olan bir ülke, hizmet sektörü inanılmaz gelişmiş, dijitalleşme konusunda oldukça önde.
* Hazirandaki 3. aşamada nasıl düzenlemeler olacak?
Yeni yasanın 3. aşaması, puan sistemine dayalı 12 ay geçerli olacak Fırsat Kart uygulaması. Fırsat Kart için mesleki eğitim, en az A1 seviyesinde Almanca veya B2 seviyesi İngilizce, Almanya’da yaşanacak süre boyunca yeterli finansal geçim kaynağı gerekiyor. Başvurular henüz başlamadı. Haziran itibariyle merkezi bir sistem üzerinden yürütülecek.
Kaynak: Web Özel