Hasta olan taksın, maske vicdani sorumluluk

Kış mevsimi kapıda, uzmanlar yeni bir virüs dalgası yaşanmaması için özellikle hasta olanların mutlaka kapalı alanlarda maske takmalarını söylüyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları, damlacık yolu ile bulaşıyor. Hastalığın bulaşıcılığı ise 1-7 gün arasında.

Son Güncelleme:

Kovid-19 başta olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış endişe yaratıyor. Kovid-19'da test pozitiflik oranının yüzde 30'a çıktığı belirtilirken, uzmanlar ise hastayken maske takmanın, topluma karşı sorumluluk ve başkalarını korumak anlamına geldiği uyarısında bulunuyorlar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtilerin başlamasından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcı olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu,  "Kovid-19, influenza A ve influenza B, RSV, su çiçeği, invaziv meningokok ve pnömokok damlacık yolu ile bulaşan virüsler. Hasta olan kişiler, konuşma, gülme, bağırma, aksırma, öksürme esnasında bu damlacıkların ortama dağılmasına neden olur. Yeni enfeksiyonları önlemenin tek yolu hasta kişilerin maske takması" dedi.

Okulların açılması ile birlikte üst solunum yolu hastalıklarında büyük artış yaşandığı belirtiliyor. 

MASKE VİCDANİ SORUMLULUK 

Hastalık semptomları görülen kişilerin, topluma karşı sorumluluğu olduğunu da sözlerine ekleyen  Uzm. Dr. Mamçu, "Bu süre içinde başkalarını hastalandırmaktan kaçınmak toplumsal vicdani sorumluluktur. Özellikle toplu taşıma araçları, okullar, ofisler, bekleme salonları gibi kapalı alanlarda mutlaka cerrahi maske takılmalı" diye konuştu. 

ISLANDIKÇA DEĞİŞTİRİLMELİ

“Cerrahi maske ıslandıkça değiştirilmeli" uyarısında da bulunan Dr. Mamçu, uyarılarını şöyle sürdürdü: "Maske değiştirildikten sonra eller mutlaka yıkanmalı. Maske dışında; uygun şekilde ortamların havalandırılması, sosyal mesafe kurallarına uyulması ve hasta olanların işe ya da okula gitmemesi bulaşmayı önleyecek en önemli önlemdir. Maskeyi özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, hamileler gibi risk grubunda olanlar takmalı."

GÜNCELLENMİŞ AŞI YOK

Koronavirüs açısından Türkiye’de şu anda yeni varyanta karşı güncellenmiş aşı olmadığını da ifade eden Mamçu, “Ancak çalışmalar, kronik hastalıkları olanlar, bağışıklığı baskılananlar ve 65 yaş üstü kişiler için mevcut koronavirüs aşısının kısmen koruyucu olabileceğini belirtiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından önceliklendirilen grupların Ekim-Kasım aylarında grip aşısı olmaları da öneriliyor" ifadelerini kullandı  

Sabah işe gidiş, akşam eve dönüş saatlerinde toplu taşıma araçlarında adeta izdiham yaşanırken, uzmanlar hastalıkların bulaşma riskine karşı maske takılması gerektiğini söylüyorlar. 

PEKİ ÖNLEMLER NELER?

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yıldız Okuturlar ise hastalıklardan korunmak için önlemleri şöyle sıraladı:

*Ellerinizi sık sık su ve sabunla en az 20 saniye yıkayın, özellikle yemeklerden önce mutlaka hijyene dikkat edin. Kalabalık mekanlardan kaçının, mümkün olmuyorsa da maske takın. 
*Toplu taşıma, cep telefonu ve kapı kolları yüksek bulaş riski taşıdığından gün içerisinde ellerinizi yıkamadan yüzünüze götürmeyin. 
*Bağışıklığınızı güçlendirmek için mevsim sebze-meyveleriyle beslenin, bol sıvı (su, çorba, ayran, kefir) tüketin, yeterli ve kaliteli uyuyun, düzenli egzersiz yapın. 
*Sosyal mesafenizi koruyun ve öpüşme/ tokalaşma yerine başınızla selam verin.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber