This browser does not support the video element.

Hashtag ikonunun anlamı nedir? Hashtag'in kökeni

Hashtag ikonu tarihsel olarak nereden geliyor? Kimi İngiliz Poundu'nun sembolünün zaman içinde dönüşmüş hali, kimi ise Graham Bell'in telefon için çıkardığı bir geri arama tuşu olduğunu söylüyordu. Türkiye'deki kazıda bambaşka bir bulgu ortaya çıktı

Son Güncelleme:

Hashtag'in izi tarihi kazıda bulundu. Bugün kullandığımız birçok sembolün tarihsel bir kökeni ve anlamı olduğunu biliyoruz. Örneğin Hitler'in ırkçı yönetiminin sembolü haline gelen Gamalı Haç'ın Asya coğrafyasında görülen ve "iyi şans tılsımı" olarak bilinen bir kökeni olduğunu, bilişim kökenli olduğunu sanılan @ işaretinin ise Ortaçağ'da muhasebecilerin kullandığı bir kayıt ibaresi olduğunu biliyorduk. Fakat # yani hashtag işaretinin kökeni konusu tam bir muammaydı. Bu sembole anlam vermek isteyen bazıları kökeni, İngiliz Pound'una bağlıyordu. Yani iddiaya göre İngiliz Pound'unun işareti zaman için değişim gösterip hashtag'e dönüşmüştü. Kimine göre ise telefonun mucidi Alexander Graham Bell, telefonu icat ettiğinde geri arama ikonu olarak bu ikonu da icat etmişti. Fakat Türkiye'de yapılan bir arkeolojik kazı bütün dünyada çokça kullanılan bu ikonun tarihsel kökeniyle ilgili enteresan bir bulguyu ortaya koydu.


Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan Çobankale'de yapılan arkeolojik kazılarda ilginç bir bulguya rastlandı. Yapılan kazılarda elde edilen geç dönem Bizans seramiğinin tabanında günümüzde sıkça kullanılan Hashtag işaretine rastlandı Osmanlılarla, Bizans İmparatorluğu arasında yaşanan Yaloakova (Bafeus) savaşının yaşandığı Çobankale'de Arkeolojik kazılara devam ediliyor
Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Şeçkin ve ekibi tarafından gerçekleştirilen kazılarda 13-15'nci yüzyıl dönemine ait geç dönem Bizans seramiklerine de rastlanıyor. Ancak kazılarda bir elde edilen bir Bizans seramiği ise hayret uyandırdı. Zira bulunan seramik günümüz sanal dünyasının vazgeçilmez simgelerinden biri olan hashtag işaretinin ilk kez Bizanslılar tarafından kullanıldığını gözler önüne serdi.
Konuyla ilgili bilgi veren Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Şeçkin, "Bu eseri Çobankale'de bulduk. Geç dönem Bizans seramiği. Birçok Bizans seramiğinde de süslemeler var. Ancak bulduğumuz bu seramikte günümüz sanal dünyasında kullandığımız Hashtag işareti var. O açıdan son derece önemli. Popüler kültürün kullandığı önemli simgelerden birisi" dedi. Kazılarda elde edilen bu seramik diğer tarihi bulgularla birlikte koruma altına alındı. Bu eserler Altınova ilçesinde oluşturulacak olan müzede sergilenecek.

Sonraki Haber