Harris'in istihbaratçı yönü, Kongre'deki sicili kabarık!

ABD'de Başkanlık yarışında rakibiyle kıyasıya mücadele veren Demokrat Parti'nin adayı Kamala Harris geçmişte Senato İstihbarat Komitesi'nde görev aldı. Senato'daki celselerde üst düzey isimlere karşı “taraflı, saldırgan ve sert” tutum sergilediği için iki kez resmi uyarı alan Harris'in ismi Komitede iyi anılmıyor.

Son Güncelleme:

Kamala Harris, ABD Başkanı Joe Biden tarafından Başkan Yardımcısı olarak aday gösterilip seçilmeden önce, 2011-2017 yılları arasında Kaliforniya Eyaleti (Demokrat Parti) Senatörü olarak ABD Kongresi'nde görev yaptı. Harris bu süre içerisinde ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nde de görevli kanun koyucu olarak bulundu. Harris bu görevinde hem istihbarat çevresinden çok sayıda insanla birlikte çalıştı hem de istihbaratçıların dünyasını ve çalışma stratejilerini yakından tanıma fırsatı elde etti. Harris'in istihbarat karar mekanizmasındaki kritik görevini Haber Global Web Özel'e değerlendiren kaynaklar Demokrat Partili Başkan adayının görev sürecinde “başarısız, saldırgan ve taraflı bir tutum izleyerek” komitede olumlu bir izlenim bırakmadığını dile getiriyorlar.

Kamala Harris, Senato İstihbarat Komitesi'nde tanıklık dinleme celselerinde sergilediği sert tutum dolayısıyla geçmiş dönemde iki kez resmi uyarı aldı.

RESMİ UYARI ALDI

Kamala Harris'in İstihbarat Komitesi'nde tartışmaya neden olan ilk olayı 2017 yılı Haziran ayında gerçekleşti. Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ifşa edilen elektronik postlarını örtbas etmek, Trump'ın başkanlık seçiminde Demokrat Parti'den yana taraflı faaliyetler yürütmek gibi çeşitli sebeplerden dolayı dönemin Federal Soruşturma Bürosu - FBI Direktörü James Comey'i görevden aldı. Comey'in görevden alınması için dosyayı hazırlayan isim olan dönemin ABD Üst Mahkemesi (Supreme Court) Baş Savcı Yardımcısı Rod Rosenstein ise Harris'in önerisiyle tanıklığına başvurulmak üzere Senato İstihbarat Komitesi'ne çağrıldı. Kamala Harris'in sözü üst düzey bir hukukçuyu Senatör gibi değil, bir savcı gibi sorgulaması neticesinde Komite'nin kıdemli üyesi Senatör John McCain ve Komite'nin Başkanı Senatör Richard Burr tarafından defalarca kesildi. Harris bu tanıklıktaki tutumu dolayısıyla da resmi uyarı aldı.

SÜREKLİ UYARILDI

Harris yaşanan bu olaydan bir hafta sonra bu kez ABD'deki en üst düzey hukukçu olan ABD Üst Mahkemesi Başsavcısı Jeff Sessions'ı İstihbarat Komitesi'ne çağırarak tanıklığını sunmasını istedi. Harris bu sorgulamada da çok taraflı ve sert bir tutum takındığı gerekçesiyle Komite Başkanı tarafından iki kez uyarıldı ve bir kez daha resmi uyarı aldı. Tanıklık dinlemesinin sonunda da Başsavcı Sessions, “hukukun tanıdığı soruşturma alanlarının dışına çıkmak” ve “tanıklığın dinlemesi değil tanığa suçlamalar yapmak” gerekçesiyle Harris'ten şikayetçi oldu. Harris ise Senato'ya verdiği savunmasında yaşadıklarını “cinsiyetçi ayrımcılık” olarak tanımladı.

ABD'deki en üst düzey mahkeme olan Yüksek Mahkeme'nin eski Baş Savcısı Jeff Sessions (fotoğrafta), Kamala Harris'i "yetki alanı dışına çıkan suçlayıcı tutumu" dolayısıyla Senato'ya şikayet etti.

KARAR ALDIRAMADI

Harris İstihbarat Komitesi'ndeki görevi sona ermeden önce de 2017 seçimlerinde Rusya'nın, Donald Trump lehine ABD seçimlerine müdahale etmesine ilişkin iddiaları soruşturmak amacıyla 2 ayrı Komite tanık dinleme celsesi düzenledi ancak bu celselerden ortak bir karar çıkmadı.

GÜVENLİK YASALARININ MİMARI

2017 ve 2018 yıllarında ABD Kongresi'ne sunulan, Kongre'nin Senato kanadından geçen ve ülkedeki siber güvenlik önlemlerini arttıran yasaların arkasındaki isim de Kamala Harris durumunda. Harris'in bu yasalara ön ayak olmasının komitedeki en büyük başarısı olduğu da ifade edilmekte.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber