Haniye suikastı sonrası güvenlik kaynaklarından açıklama: Türkiye Gazze için her türlü çabayı göstermeye devam edecek

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da sukast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından güvenlik kaynaklarından sürece ilişkin açıklama yapıldı.

Son Güncelleme:

Güvenlik kaynaklarından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim 2023’ten bu yana süren çatışmaların sonlandırılması amacıyla yürütülen müzakerelerde sona yaklaşılmışken, İsrail’in İran’ın başkenti Tahran’da düzenlediği saldırı sonucu Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye hayatını kaybetmiştir.
Hamas lideri Haniye’nin ölümü ile uzun süren müzakereler sonucunda karara bağlanan ve her an yapılması beklenen ateşkes sekteye uğratılmıştır. Bu suikastla İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ateşkes istemediği ve çatışmaları sonlandırmak gibi bir niyetinin olmadığı bir kez daha anlaşılmıştır.

7 Ekim’den bugüne Filistin halkının yaşadığı zulmün sona ermesi ve Gazze’de ateşkesin sağlanması için arabulucu ülkeler olan Katar ve Mısır’ın yanı sıra Türkiye ve ABD’nin de aralarında bulunduğu ülkelerin girişimleri netice vermiş, İsrail ve Hamas ateşkes yapılması konusunda anlaşmaya çok yakın bir hale gelmiştir.

Bu süreçte Milli İstihbarat Teşkilatı önemli bir rol oynamış, sürecin başından bu yana başta taraflar olmak üzere, bütün aktörlerle yoğun bir diplomasi trafiği yürütmüştür.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde üst sıralarda yer alan Gazze’de yaşanan dram, Astana’da yapılan görüşmelerde de konu edilmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze’deki yıkıma son verilmesi için İsrail’in durdurulması ve İsrail yönetimi üzerindeki uluslararası baskıların artırılması gerek” diyerek, tüm dünyayı Gazze’deki barış için çaba göstermeye çağırmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları ile MİT, sürecin başından itibaren ateşkes sağlanması için taraflarla sıkı bir diyalog içinde olmuştur. İlgili tüm aktörlerle temaslar daha da arttırılmış, barışa giden süreçte kolaylaştırıcı bir rol üstlenilmiştir. Hamas, ABD, İsrail, Katar ve Mısır ile sürdürülen her görüşme hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan an be an bilgilendirilmiştir.
MİT Başkanı İbrahim Kalın da hem Hamas lideri İsmail Haniye le hem de diğer taraflarla yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirmiştir. Bu süreçte Hamas üst yönetiminin yanı sıra, İsrail, Mısır, Katar ve ABD başta olmak üzere çok taraflı istihbarat diplomasisi yürütülmüştür.
MİT’in çabaları, müzakere sürecinin seyrini doğrudan etkilemiş, tıkanıkların aşılmasında ve ateşkes için ortak bir noktaya yaklaşılmasında kilit bir rol oynamıştır.

Ancak, Hamas lideri Haniye’nin İsrail’in düzenlediği planlı bir saldırı sonucu hayatını kaybetmesi ile Gazze’de olması beklenen barış sekteye uğramıştır.

Yaşanan bu elim hadise sonrasında bile Gazze’de yaşanan insanlık dramının sona ermesi için Türkiye her türlü çabayı göstermeye devam edecek, Filistin halkının yanında olacaktır.

Sonraki Haber