Hamam piyasası, kese attırmak kaç lira?

Günümüzde sayıları giderek azalan hamamlar turistlerin gözdesi. Sadece temizlenme değil, sosyalleşme alanı olarak kullanılan hamamlar, Türk kültüründe önemli bir yere sahip. Hamam ücretleri artık 400 TL'den başlarken, turistlerin tarifesi ise 50-120 Euro arasında değişiyor.

Son Güncelleme:

Türk kültüründe önemli bir yeri bulunan hamamlar, dünyada da en çok bilinen kültürel miraslarımızın başında geliyor. Günümüzde sayıları azalsa da halen bir gelenek olarak devam eden hamamlar, en çok İstanbul'un Fatih ve Üsküdar ilçelerinde bulunuyor. Osmanlı döneminde çarşı hamamları da ekonomik anlamda önemli bir gelir kaynağı olarak biliniyor. Loğusa hamamı, gelin hamamı, asker hamamı, kız bakma hamamı, kırk hamamı adı altında çeşitli etkinlikler, o dönem için sadece temizlenme değil, sosyalleşme anlamı da taşıyordu. Günümüzde ağırlıklı olarak turistlerin rağbet gösterdiği hamamların fiyatları ise 400 TL'den başlayıp 5 bin TL'ye kadar çıkıyor. Hamam tası, peştamal, havlu, sabun, kese attırma gibi maliyet kalemleri ise işletmelerin en önemli gelirlerini oluşturuyor.

Hamam ücretleri ortalama bin TL'yi bulabiliyor.

KESE ATMA 100 TL

Günümüzde sayıları giderek azalan hamamlar, eski günlerini özlemle arıyor. Üsküdar'da gittiğimiz hamamda saatlerce kalmamıza rağmen gelen müşteri sayısı bir elin parmaklarını geçmemesi dikkatimizi çekti. Hamam piyasasında en önemli gelir ise kullanım ücreti ve keselenme. Ücretleri genelde 400 TL'den başlayan hamamların, kişi sayısı arttıkça fiyatları düşebiliyor. Keselenme ücreti ise genelde 100 TL. Masaj ya da sauna gibi hizmetler de eklendiğinde hamamın maliyeti bin TL'yi bulabiliyor. Hamamdan sonra çalışanlara bahşiş vermenin kültürel bir boyutu bulunuyor.

VİP MASAJ 120 EURO

Fatih'te turistlerin sıklıkla tercih ettiği bir hamamın fiyatları ise 50 euro (1.770 TL)'dan başlıyor, hizmetler arttıkça fiyat, 120 euro(4.250 TL)'ya kadar çıkıyor. Türklerin genelde en uygun paketi tercih ettiğini anlatan yetkili, "Müşterilerimiz genelde Almanya'dan gelen gurbetçiler. Elbette Türklere özel indirimlerimiz oluyor" diyor.

50 euro olan paket de 15 dk sauna, 15 dk buhar odası, 15 dk peeling ve 15 dakika da köpük masajı yapılıyor, toplamda 1 saat süren bu hizmette içecekler de ikram ediliyor. 120 euro olan hamam ise ortalama 2 saati buluyor. Bu fiyata 15 dk sauna, 15 dk buhar odası, 15 dk peeling, 15 dakika köpük masajı, 50 dk rahatlatıcı masaj, 20 dakika da ekstra masaj hizmeti sunuluyor. Bu fiyatlara da el bakımı, yüz maskesi ve içecekler ücretsiz bir şekilde veriliyor. 

Gaziantep Hamam Müzesi'den bir kare

HAMAM MÜZESİ BİLE VAR

Öte yandan hamam kültürü müzelerde de yaşatılmaya çalışılıyor. Gaziantep'in türkülere konu olan hamamları, Gaziantep Hamam Müzesi'nde sergileniyor ve ziyaretçileri tarafından da yoğun ilgi görüyor. Müzede hamam kültürünü yansıtan 509 eser sergilenerek gelecek nesillere aktarılıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Ana Bilim Dalı bölümünden Muhammet Ali Heyik, 'İstanbul hamamları üzerine haritalama çalışması' isimli tezinde, kentteki hamamların tarihine dair şu anekdotları aktarıyor: "Byzantion döneminde Hadrianus tarafından kentin hamamları için su yolu yaptırılırken, Hipodrom ile birlikte Zeuksippos hamamları gibi kente verilen önemi ifade eden simgesel yapıların inşasına başlanmıştır. Özellikle, kentin yeni yönetim merkezi ilan edilmesiyle başlayan görkemli yapılanma sürecinde hamamlar da yerini almıştır."

"Kentin 15. yy ortalarında Türklerin hâkimiyetine geçmesiyle birlikte siyasi, kültürel, sosyal boyutlarıyla önemli gelişmelerin yaşandığı bir sürece girilmiştir. Savaş ve tahribatlarla yıpranan kentin yeniden yapılanma süreci içinde dönemin mimarisinin temelini oluşturan külliyelerde saray ve devlet adamlarına ait vakıfların ve bu vakıf sistemi içinde döner sermaye gibi işleyen hamamların yeri önemlidir. Dolayısıyla erken dönem yerleşim bölgelerinde çok sayıda hamamın genellikle bir külliyenin parçası olarak inşa edildiği görülmektedir."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber