Gürcistan korkusu, Ermenistan'da kaos mu çıkacak?

Gürcistan'da seçimleri Rusya yanlısı Gürcü Rüyası partisinin kazanmasının ardından Ermenistan'da “Moskova bize de müdahalede bulunacak?” endişesi başladı. Erivan yönetimi tek ticari çıkış rotası olan Gürcistan'ın hem ticaret hem de silah akış yollarını kapatmasından korkarken, Kafkasya denkleminde yeni krizin kapıyı çalmak üzere olduğu belirtiliyor.

Son Güncelleme:

Gürcistan'daki seçimleri Rusya yanlısı Gürcü Rüyası Partisi'nin kazanmasının ardından Ermenistan hükümetindeki kaos ve korku büyüyor. Moskova'nın Ermenistan'daki seçimlere de müdahale etmesinden çekinen Erivan yönetimi tek ticaret çıkış noktası olan Gürcistan'ın ise baskılar dolayısıyla ülkeyi finansal krize sürükleme olasılığından endişe ediyor. Gürcistan rotasının kapanması Erivan'a ulaşan Batılı silah yardımlarının da sonlanması anlamına gelmekte. Avrupalı uzmanlara göre Rusya-Ermenistan arasındaki ilişkiler bütünüyle kopma noktasına gelmiş durumda.

Rusya ile Ermenistan arasındaki ticari, politik ve askeri soğukluğun iki ülkeyi ilişkileri koparma noktasına kadar getirdiği ifade ediliyor.

AB PLANLARI BİTTİ Mİ?

Avrupa Birliği'ne (AB) yakınlığıyla bilinen EURACTIV yayın organının Avrupalı kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre Ermenistan hükümeti de tıpkı Gürcistan'da yaşananlar gibi Rusya'nın ilk genel seçimde Erivan'a müdahale etmesinden korkuyor. Rusya'nın Moldova'dan Gürcistan'a kadar geniş Avrasya coğrafyasında seçimlere müdahalede bulunması dolayısıyla Moskova'nın periferisindeki ülkelerin Avrupa ile ilişkilerinin giderek zayıfladığını düşünen Ermenistan'ın Avrupa Birliği'ne entegre olma planları da ağır ağır zayıflıyor. Diğer yandan aralarında soğuk rüzgarlar esen Rusya ve Ermenistan arasında kritik bir ticari çıkmaz da bulunuyor. Ermenistan'ın Avrupa ve tüm Batı dünyası ile ticareti büyük ölçüde Karadeniz'e kıyısı bulunan Gürcistan'a bağlı. Erivan, Rusya'nın baskısıyla Gürcistan'ın bu ticareti kapatabileceği endişesi de taşıyor. 

SİLAH AKIŞI KESİLECEK

Avrupalı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Ermenistan hükümeti ticari mecburiyet dolayısıyla Gürcistan hükümetiyle iyi ilişkiler kurmak zorunda ancak bu yaklaşım Erivan'ı Moskova'ya yaklaştırmak zorunda da bırakıyor. Ermenistan'ın bu zorunluluk dolayısıyla Gürcü Rüyası Partisi ile Stratejik Ortaklık Memorandumu'na imza attığı ifade edilirken Rusya'nın eninde sonunda Gürcistan'a baskı kurarak Batı'dan Erivan'a akan silah yardımlarının önünü keseceği düşünülüyor. Erivan'ın savunma ithalatı için diğer alternatifi ise İran. Hindistan'a gelen silahların İran üzerinden ülkeye girmesi karşılığında Tahran'ın her zaman politik taleplerde bulunması da Erivan'ı sıkıştıran bir başka unsur. Erivan yönetiminde “Batı'dan kopuyoruz ve yalnız kalıyoruz” korkusunun başladığı ifade ediliyor.

Avrupalı uzmanlara göre Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de sıklıkla eleştirdiği, Fransa'dan Ermenistan'a gönderilen silahların akışı yakın süreçte kesilebilir.

FİNANSAL KRİZ ÇIKABİLİR

Ülkede ayrıca ticaretin sıkışması ile oluşabilecek bir finansal kriz durumunda Rusya yanlısı politik hareketlerin güç kazanmasından çekiniliyor. Avrupalı strateji uzmanlarına göre Haziran ayından itibaren Erivan'da “Rusya ile tüm bağımız artık kopmalı” düşüncesinin oluştuğu ifade ediliyor. Eylül ayında Başbakan Nikol Paşinyan, İkinci Karabağ Savaşı'nda Rusya'nın kendilerine yardım etmemesini eleştirmiş ve hemen ardından Ukrayna'ya yardım paketleri göndermişti. Paşinyan, Ermenistan'ın güvenliğinin Rusya'ya bağlı olmasını da sıklıkla eleştiriyor.

KOPMA NOKTASINDA 

Eylül ve Ekim aylarında iki kez ülkesinde ABD birlikleriyle askeri tatbikat da gerçekleştiren Paşinyan hükümeti Avrupa Birliği ile imzaladıkları 'Kapsamlı ve Geliştirilmiş Ortaklık Anlaşması' çerçevesinde Avrupa ile ilişkilerin “daha da derinleşeceğini” açıkladı. “AB'ye yakınlaşmaya hazırız” ifadesini kullanan Paşinyan sonrasında Rusya'nın eski SSCB Cumhuriyetlerine güvenlik çatısı olarak kurduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ndeki Ermenistan'ın üyeliğinin askıya alındığını açıkladı. “Rusya ile aramızdaki sorunlar çözülmezse resmi olarak donduracağız” ifadesini kullanan Paşinyan ülkedeki Rus askeri güçleri ve sınır muhafızlarının çekilmesini Rusya'dan resmen talep etmişti. Nisan ayında Kremlin'den yapılan açıklamada askerlerin bir kısmının çekilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı da açıklanmıştı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber