Gurbetçilere kötü haber. Avrupa'da ırkçılık dalgası
Avrupa Birliği'nin yayınladığı yeni rapor kıta genelinde siyahi insanların büyük bir ırkçılığa maruz kaldığını ortaya koydu. AB'de daha önce üye ülkelerdeki diğer azınlıkların da ayrımcı tutumlar altında yaşadıklarına vurgu yapılırken yeni raporda kıtada yükselen ırkçılığa dikkat çekildi.
Milyonlarca gurbetçinin yaşadığı kıta Avrupası'nda son ırkçılık raporundan endişe veren sonuçlar çıktı. Rapor, Avrupa Birliği (AB) genelinde temel hak ve özgürlükler ile insan hakları konusundaki en yetkili organ olan Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı tarafından hazırlandı. Bulgulara göre, Afrika ülkelerinden gelip kıtaya yerleşen ya da sığınan siyahilerin artan ırkçılıkla yüz yüze kaldıkları ortaya konuldu. Irkçılığın en çok Finlandiya ve Almanya'da artış göstermesi ise dikkatlerden kaçmadı.
SİYAHİLER HEDEFTE
"AB'de Siyahi Olmak" başlıklı raporda Afrika ülkelerinden gelip AB üyesi ülkelerde yaşayan siyahilerin toplum, eğitim ve iş hayatında ne denli büyük bir ırkçılığa maruz kaldıkları gözler önüne serildi. Almanya, İtalya, İsveç ve Fransa'nın da olduğu 13 AB üyesi ülkede yaşayan 6 bin 752 kişi ile gerçekleştirilen görüşmeler sonrası hazırlanan rapora göre Avrupa'daki siyahilerin neredeyse yarısı (yüzde 45) günlük hayatta ırkçılığa maruz kaldıklarını ifade etti. Raporda bu rakamın 2016 yılında ise yüzde 39 seviyesinde olduğuna da değinilirken, ankete katılanların yarısı polisin kendilerine yalnızca ten renkleri ya da etnik kökenleri dolayısıyla ırkçılık yaptığını söyledi.
HER 3 KİŞİDEN 1'İ
Raporda üye devletlerin konu hakkında ulusal bir veriye sahip olmamaları dolayısıyla giderek büyüyen sorunun görmezden gelindiği yorumunda da bulunuldu. Rapordaki verilere göre her üç Afrika kökenliden birisi ırkçılığa maruz kalırken bu insanların büyük bölümü de psikolojik sorunlar yaşadıklarını ve yeniden saldırıya uğramaktan korktuklarını dile getirdler.
İŞ HAYATINDA AYRIMCILIK
Irkçılık, rapor verilerine göre ayrımcılık iş hayatına da yansıyor. Katılımcıların büyük bölümü iyi eğitim almalarına karşın Avrupa'da basit işlerde çalıştırıldıklarını ve geçici iş sözleşmeleriyle iş güvenliği olmadan yaşamaya çalıştıklarının altını çizmekte. Rapor ayrıca AB genelinde yükselen enflasyon dalgalarından en çok siyahilerin etkilendiğini de ortaya koyuyor.
KAMUDAN DIŞLANIYORLAR
Rapordaki verilere göre kamu kurumlarında ten rengi ya da etnik kökeni dolayısıyla ırkçılığa uğradığını düşünenlerin oranı yüzde 50'i bulurken, ırkçı tutumlar karşısında resmi kurumlara en çok şikayetin yapıldığı alan yüzde 34 ile iş hayatı. Bunu yüzde 31 ile emlak alım sektörü ve yüzde 24 ile toplu taşıma, eğlence mekanlarına-mağazalara ya da restoranlara giriş takip ediyor. Katılımcıların yüzde 45'i aşırı kalabalık evlerde yaşamak zorunda kaldıklarını ifade ederlerken bu oran beyaz AB vatandaşlarında ise yalnızca yüzde 17 seviyesinde.
KIRILGAN GRUP
Rapor katılımcıların yüzde 30'unun son 5 yılda yaşadığı ırkçı saldırıların arttığını ortaya koyarken en çok artış yaşanan ülkelerin ise Almanya (yüzde 52) ve Finlandiya (yüzde 52) olduğu ifade edildi. Verilere göre en çok ırkçı tacizi 16-24 yaş arasındaki siyahiler yaşarken dini kıyafet giyenlerin yüzde 30 daha fazla ırkçılığa maruz kaldıkları vurgulandı. Raporda genç kadınların büyük bölümü hem ırkçı hem de cinsel tacize uğradıklarını ifade ederlerken okula giden siyahi çocukların en çok ırkçı tutuma maruz kaldıkları ülkeler ise sırasıyla Avusturya, Finlandiya, Almanya ve İrlanda oldu.
Kaynak: Web Özel