Görüntüler gündem olmuştu! 'Kız Kulesi Restorasyonu' projesinde yer alan mimar konuştu: Özüne saygı duyulacak
İstanbul’un simge yapılarından Kız Kulesi’nin restorasyon çalışmaları sırasında çekilen görüntüler sosyal medyanın gündemine oturmuştu. Projede yer alan mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, önemli açıklamalarda bulundu.
Üsküdar’da kentin silüetindeki görsel etkisi en güçlü yapılardan olan Kız Kulesi’nin restorasyon çalışmaları Eylül 2021’de başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyona alınan ve brandayla çevrilen Kız Kulesi’nin son hali gündem oldu.
Kulenin üst kısmının olmaması ve arka tarafının görünmesi kaygı yarattı.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kulenin aslına uygun bir şekilde restore edildiği belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise yaptığı açıklamada, “Kız Kulesi restorasyonunda son derece değerli hocalarımız yer alıyor. Binaya yük getiren betonarme bir teras vardı sanırım o kaldırılıyor” ifadelerini kullandı.
"DAYANIKLILIĞINI YİTİRMİŞTİ"
Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Kız Kulesi’nin restorasyon projesinin danışmanlığında yer alan mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, tartışmaları değerlendirdi. Ahunbay, “1944’te yaşanan bir yangından sonra kulenin üst kısmı betonarme olarak yeniden yapılmış. Kız Kulesi, lodoslara açık ve deniz kenarında rutubetli bir yer. 1944’ten beri kullanılan betonarmenin içerisindeki demirler paslanmış ve depreme dayanıklılığını yitirmişti” diye konuştu.
Prof. Dr. Zeynep Ahunbay
"II. MAHMUT DÖNEMİNE AİT OLAN HALİNE GERİ DÖNDÜRÜLECEK"
Restorasyon sırasında tarihe saygı duyulduğunun altını çizen Ahunbay, “Yangından sonra yapılan restorasyon belgeleme olmadan, kendi malzemesiyle yapılmadan olmuş. Şu an yapılan restorasyonla kule, II. Mahmut dönemine ait olan haline geri döndürülecek. Proje kapsamında o döneme saygı göstererek kulenin yenilenmesine karar verildi. Dolayısıyla balkon ve kubbe ahşaptan yapılacak” dedi.
Kaynak: Haber Global TV