Gök taşı piyasası, gök taşı bulan ne yapmalı?

Kısa yoldan para kazanmak isteyenler, şimdi de gök taşı avcılığına başladı. Dağ taş demeden gezenler de var, bulduğu her taşı incelenmesi için gönderenler de. Uzmanlar, her taşın gök taşı olmayacağını belirtirken, "Girintili, çıkıntılı olması ve eriyik halde olması gerekiyor. Aynı zamanda çok sıcak olmalı, diğer taşlardan farklı ve ağır olmalı" bilgisini veriyorlar. En garanti yöntem ise gök taşının düştüğünü gözlemlemek.

Son Güncelleme:

Son zamanlarda kısa yoldan para kazanmak isteyenlerin ilk adresi gök taşı satıcılığı oldu. Geçtiğimiz günlerde,  Bingöl Sarıçiçek Köyü'ne düşen gök taşı için birçok farklı şehirden vatandaş, bölgeye akın etmiş ve buldukları parçaları satmıştı. Bu olaydan sonra popülerleşen gök taşı avcılığı için dağ taş demeden gezenler bile var. Geçtiğimiz sene, Çorum'da bir çiftçi de tarlasında bulduğu 68 kiloluk gök taşını satarken, dikkatler gök cisimleri piyasasına çevrilmiş durumda. Uzmanlar ise göz ile görülmediği sürece her taşın gök taşı olamayacağını ve anlamak için çeşitli testlere sokulması gerektiğini belirtiyor.

İzmir-Çeşme yolundaki bu cisim de bir vatandaşın araç kamerasına böyle yansıdı.

NASIL ANLAŞILIR?

Kayseri Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nden Dr. Cenk Kayhan, gök taşını anlamak için bazı testlerin uygulandığını söylüyor. Gök cisminin içeriğinin çeşitli analizlerle incelenebildiğini de anlatan Kayhan, bu cisimleri bulan vatandaşlara da şu tavsiyelerde bulundu: 

"Gök taşında bir parçalanma durumu varsa üstünde bir yanma kabuğu dediğimiz ince siyah bir kabuk var mı, yapısı girintili çıkıntılı mı yoksa dümdüz mü buna bakılmalı. Taşın girintili olması gerekiyor. Taş aynı zamanda atmosferden hızlı bir şekilde gelip dünya atmosferine girdiği için ısınmadan ve sürtünmeden dolayı dışı eriyik bir halde olmalı. Gök cismini bulduğunuzda, çok sıcak olduğu için ona doğrudan temas etmemek gerekiyor. Soğuduğunda ise bir alüminyum folyo ile parmak izi olmadan kapatarak muhafaza etmek, özellikle mıknatıs ya da güneş ışığı gibi yanıcı etkilere maruz bırakmamak çok önemli."

MIKNATIS DEĞDİRMEYİN

Kayhan, bazı cisimlerin olduğu için müze ve, gözlem evlerinde sergilendiğini belirterek, son dönemlerde hediyelik eşyalarda da sıklıkla gök taşlarına rastlandığını belirtti. Gök taşının demir içerikli olduğu için mıknatıs değmesi durumunda özgünlüğünü yitirdiğini de söyleyen Kayhan, "Bazı cisimler 3, 4 milyon liraya bile alıcı bulabiliyor. Fiyatı belirleyen taşın içerisindeki nadir elementler" ifadelerini kullandı.

Gök taşı bulanların analiz için parça göndermeleri gerekiyor.

HUKUK NE DİYOR?

Avukat Kevser Yıldırım, gök taşı konusunda ülkelerinin hukuk kurallarının değiştiğini belirtirken, "ABD, Çin, Fransa, Japonya, Kanada göktaşlarının özel mülkiyete tabi olduğu görüşünde. Avusturya, Çekya, Hindistan, Danimarka ise kamu mülkiyetine ait olduğunu savunuyor.  Her hukuk sisteminin kendine özgü hüküm ve sonuçları bulunmakla birlikte, genel olarak, özel mülkiyetin geçerli olduğu ülkelerde, göktaşlarının maliki; arazinin maliki veya göktaşını bularak zilyedi olan kimsededir" dedi.

TÜRKİYE'DE BULANIN

2015 yılında Bingöl'e düşen gök taşının parçalarını bulanların sattıklarını hatırlatan Yıldırım, "Türkiye’de, göktaşlarının özel mülkiyete tabi olmasını engelleyen herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu yüzden özel mülkiyete elverişli, sahipsiz taşınır eşya niteliğindeki göktaşlarının üzerinde malik olma niyetiyle zilyetlik kuran ilk kişi, sahiplenme yoluyla mülkiyeti kazanabilmektedir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber