Göçün korkunç yüzü! Yalnız çocuklar
Dünyada yayılan savaşlar milyonlarca insanı yerinden ediyor. Zorunlu göçün en ağır yükünü ise çocuklar çekiyor. Uluslararası kuruluşlar yanlarında refakatçi olmayan çocuk göçmenlerin durumunu raporlarına yansıtıyor.
Savaşlar ve ekonomik sebeplerle göç etmek zorunda kalan insanların sayısı her geçen yıl artarken, bu durum en fazla çocukları mağdur ediyor. Her türlü tehlikeye karşı savunmasız olan binlerce çocuk göç yolunda hayatını kaybediyor. Yolda ailesini kaybeden pek çok çocuk da göçmen kamplarında yapayalnız kalıyor. Uluslararası kuruluşların "refakatçisiz çocuk" olarak sınıflandırdığı göçmenler suç örgütlerinin de hedefi oluyor. Refakatçisiz çocuklarla ilgili son veri ve gelişmeler, düzensiz göçün iki hedef ülkesi olan Türkiye ve Yunanistan'daki sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporlara yansıdı. Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi'nin düzenlediği etkinlikte Dr. Mansur Seyitoğlu Türkiye'deki çocuk göçmenlerle ilgili verileri paylaşırken; Yunanistan'ın Ulusal Çocuk Esirgeme Kurumu, Nisan başına kadar Ege ve Akdeniz üzerinden gelen refakatçisiz çocuklarla ilgili son raporunu açıkladı.
BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ
Ulusal Çocuk Esirgeme Kurumu bu ay başına kadar üçte biri Mısır'dan olmak üzere çok sayıda refakatçisiz çocuğun Yunanistan'a ulaştığını bildirdi. Kurumun verilerine göre Nisan ayı başına kadar 2 bin157 refakatçisiz çocuk kayıt altına alındı. Ulusal Merkez'in iyileştirme projesinin koordinatörü olan Eirini Nika, "Resmi istatistiklerin sağladığı veriler, Yunanistan'ın yanı sıra Avrupa'ya da gelen refakatçisiz çocukların gerçek boyutuyla ilgili olarak buzdağının görünen kısmıdır" dedi.
YÜZDE 7'Sİ 14 YAŞ ALTI
Yunanistan'a giden refakatçisiz çocukların yaklaşık yüzde 7'si 14 yaşın altında. Bunların yüzde 87'si ise erkek çocuklardan oluşuyor. Refakatçisiz çocukların yerinin belirlenmesi, kaydedilmesi ve uzun vadeli barındırma işlemleri için uluslararası kuruluşların finansman sorunları yaşadığı belirtiliyor. Yunanistan'da bu alanda çalışan Ulusal Mekanizma Nisan 2021'den bu yana faaliyetlerini sürdürüyor.
ÇOĞUNLUK SURİYELİ
Bilgi Çocuk Çalışmaları Birimi’nin etkinliğinde bu alandaki son verileri açıklayan Dr. Mansur Seyitoğlu ise İstanbul’da yaşayan 12-18 yaş aralığındaki 449 refakatçisiz çocuk ile yapılan araştırmaya göre refakatçisiz çocukların yüzde 74’ünün ailesi olmadan Türkiye’ye göç ettiği sonucuna ulaştıklarını dile getirdi. Araştırmada çocukların yüzde 15,2’sinin Türkiye’deyken ailesinden ayrı düştüğü, yüzde 37,9’unun Türkiye’ye yürüyerek giriş yaptığı, yüzde 33’ünün de kaçakçılar eşliğinde geldiği ifade ediliyor. Havayolu ile gelen çocuk oranı yüzde 0,8 olduğu da aktarılan raporda, çocukların yaklaşık yüzde 20’sinin 30 günden fazla yolculuk ettiği belirtiliyor. . Çalışmaya katılan refakatçisiz çocukların yüzde 36’sının Suriye, yüzde 29,7’sinin Afganistan ve yüzde 16,8’inin ise Mısır’dan geldiği dikkat çekiyor.
BİR AYDA 17 BİN ÇOCUK
Öte yandan son aylarda özellikle Gazze'de yaşanan insanlık trajedisi de uluslararası kuruluşların raporlarına yansıyor. UNICEF'e göre Gazze'de 17 bin çocuk refakatçisiz kaldı ya da ailesinden ayrıldı. Kuruluş, çocuklarda aşırı kaygı, iştah kaybı, uyuyamama, duygusal patlamalar yaşama veya her bombalama sesi duyduklarında paniğe kapılma gibi belirtiler olduğunu da kaydetti. İran-Afganistan sınırında da çocuklar benzer bir yazgıyı yaşıyor. İran 20 binden fazla Afgan çocuğu sınır dışı etti. Afgan haber kuruluşu TOLO News "Her gün yaklaşık 30 ila 40 refakatçisi olmayan çocuk İran'dan sınır dışı ediliyor" bilgisini paylaştı.
Kaynak: Web Özel