Göçmenler arasında TikTok neden bu kadar popüler?
Göçmenlerle ilgili olarak sosyal medyada paylaşılan veya yeniden dolaşıma sokulan videoların büyük bir bölümü TikTok'ta çekilmiş. Peki özellikle Afganistan ve Pakistan'dan Türkiye'ye gelenler arasında TikTok neden bu kadar popüler? Bu Asya kıtasına özgü bir durum mu?
Türkiye, son yıllarda milyonlarca göçmene ev sahipliği yapıyor. Türkiye'ye yasa dışı veya legal yollarla giriş yapan göçmenlerin sosyal medya paylaşımları son günlerde gündem oluyor. Yetkililer bazı paylaşımların ise eski tarihli olduğuna ve dezenformasyon amacı ile dolaşıma yeniden sokulduğuna dikkat çekiyor.
Türkiye'nin doğusundan gelen Afgan ve Pakistanlı göçmenlerin ağırlıklı olarak kullandıkları sosyal medya mecrası TikTok. TikTok Asya kıtasında daha mı fazla popüler? Göçmenler tarafından neden tercih ediliyor?
TOPLUMLARIN SOSYAL MEDYA REFLEKSLERİ
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, konuyla ilgili sosyal medya sosyolojisi kavramını ön plana çıkarıyor. Eraslan, her toplumun sosyal medyayı algılayışı ve kullanışının farklı olduğunu belirterek "Anglosaksonlar blog yazar, eski Sovyet toplulukları sosyal medyayı telefon gibi kullanır, Asya ülkelerinde ise görüntü-görme ön plandadır" diyor.
Mesajı hızlı iletme ve çok mesaj verme amacıyla özellikle Pakistan ve Hindistan bölgesinde görüntülü konuşma ve görüntülü mesajın çok yaygın kullanıldığını aktaran Eraslan, "Bu amaçla göçmenlerin çektiği videolar da özellikle 'yeni yaşamlarına dönük' mesajları kendi dijital çevrelerine iletme kaygıları var" dedi.
Eraslan göçmenlerin zorlu bir yolculuktan sonra girdikleri yeni yaşam formunda, yeni alışkanlıklarını ortaya koymak için Tiktok'ta bulduklarını söylerken, "Böylece çektikleri videolar sadece mesaj verme değil, aynı zamanda didaktik bir amaç da taşıyor. Bu yüzden ülkemizde de bu tarz videoları rahatsızlık yaratıyor" şeklinde konuştu.
TikTok'un Asya-Çin menşeili bir uygulama olduğunu dile getiren Eraslan şöyle devam etti: "Uygulamanın sizi öne çıkartıcı, birinci sıraya çıkartıcı bir algoritması var. Prim almak isteyen birçok kişi var. Burada TikTok’un da editöryal masasının çok da iyi çalıştığı söylenemez. Çok garip şeyler yapıyorlar. Ülkede ciddi anlamda göçmen krizi var, üzerinden siyaset yapılıyor."
'DÜNYAYA SOSYAL MEDYA İLE BAKIYORLAR'
Ankara Üniversitesi Urdu Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Aykut Kişmir, Afganistan-Pakistan-Hindistan bölgesinde internet kullanımının yüksek düzeyde olduğunu söylüyor. Kişmir, "İnternete çok hızlı adapte olabiliyorlar. Mesela online eğitime çok hızlı geçtiler. Özel eğitim, altyapı gerektirmeden süreci başarılı yürüttüler. En popüler olan TikTok kullanımında da şu anda öndeler" ifadelerini kullandı.
Bu bölgedeki insanların batıda arzuladıkları bir dünya olduğuna dikkat çeken Kişmir, "Ve o dünyaya da sosyal medya aracılığıyla ulaşacaklarını biliyorlar. Genç nüfus fazla, dünyayı yakalama isteği var. Popüleriteyi seviyorlar. İşin ekonomik yönünden bakıldığında işsizlik hatsafhada. Bu tarz uygulamalardan para da kazanılıyor" şeklinde konuştu.
İRTİBATIN KOLAY YOLU : TIKTOK
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Ali Zafer Sağıroğlu, bu videoların özellikle son 1 yılda yaygınlaşmasının düşündürücü olduğunu söylüyor. Sağıroğlu, "Yabancıların gittikleri ülkede böyle şeyler yapmaları normal değil. Çünkü yabancı tedirginliği dediğimiz bir kavram var. Göçmenler gittikleri ülkede suça karışmamaya, bilinmemeye dikkat ederler" diyor.
Sağıroğlu, göçmenlerin sosyal medyayı kendi etraflarındaki insanlarla ve menşei ülkedeki geride kalanlarla irtibat kurmanın en kestirme ve hızlı yolu olarak gördüklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Arama yerine sosyal medya paylaşımı daha çok insana ulaştırır. Bu göçmenler genç, sosyal medya platformu kullanmak aralarında daha yaygın. TikTok ve Twitter'ı genelde gençler tercih ediyor. Bir de TikTok Uzakdoğu'da, Pakistan'da çok yaygın. Facebook kapalı olduğu için paylaşımlar görülemiyor daha açık platform olan TikTok tercih ediliyor."
cihat.aslan@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel