Gizli kalp krizi tehlikesi

Kalp ve damar hastalıkları, hem ülkemizde hem de tüm dünyada ölümlerin en sık görülen nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Kalp ve damar hastalıkları içerisinde kalp krizi ise en ölümcül olan hastalıkların başında geliyor. Kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde her yıl 17,9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olarak en büyük ölüm sebebi olmaya devam ediyor.

Son Güncelleme:

Kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde her yıl 17,9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olarak en büyük ölüm sebebi olmaya devam ediyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü, bu ölümcül hastalıklarla ilgili farkındalığı artırmak, kalp sağlığını korumanın yollarını hatırlatmak amacıyla tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu yılın temasıyla birlikte, herkesi daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeye davet eden Dünya Kalp Günü, kalp sağlığına dikkat çekerek milyonlarca hayatı kurtarmayı hedefliyor.

Kardiyolog Prof. Dr. Ramazan Özdemir, 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde kalp ve damar hastalıklarının içinde yer alan kalp krizine karşı vatandaşları uyardı. Özdemir, dünyada her yıl 19 milyona yakın kişinin kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybettiğine dikkat çekerek diyabet hastalarında kalp krizinin daha farklı seyrettiğini söyledi.

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ

Özdemir kalp krizi belirtilerini şöyle anlattı: “Göğsün tam ortasında ağrı, çarpıntı, nefes darlığı, ani bilinç kaybıdır. Özellikle gençlerde mide ağrı, bulantısı ve ekşimesi görülüyor.” Kalp krizinin en önemli belirtilerinden birinin ağrı olduğu uyarısında bulunan Özdemir, “Kalbin damarları ile ilgili olan ağrı daha spesifiktir ve bu ağrının belli bir karakteri vardır” diyerek bu ağrıyı şöyle tarif etti: “Eğer yüzde 100 tıkanmamış bir kalp damarında hasta hareket halindeyken ağrı hisseder. Kalbin oksijen ihtiyacı artar ve bu tür bir ağrı ortaya çıkar. Ağrı göğsün ortasındadır. Sağda veya solda değildir. Bu ağrı yanma şeklindeyse, çeneye ve sol kola doğru, sol omuza doğru yayılır. Yani bir yayılma şekli vardır. Ağrı eğer eforla ilgiliyse, yani yüzde 100 tıkanmamış bir damarın ağrısıysa, hasta dinlenme durumuna geçtikten 3 ila 5 dakika sonra ağrı geçer veya dilaltı ilaçla hasta rahatlar. Fakat bunun daha ileri şekli, kalp damarının yüzde 100 tıkanmasıdır. Bu durumda, ağrı yine göğsün ortasındadır; sol kol, sol omuz ve alt çeneye yayılır. Beraberinde bulantı, kusma olur. Ağrı yarım saatten uzun sürer. Ağrı sırt bölgesini de kaplar. Bu gibi bir ağrı, tipik kalp krizi ağrısıdır.”

Uzmanlar, kalp krizinin belirtilerini anlattı.

ARALIKLI ORUÇLARA DİKKAT

Kardiyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Esen, özellikle sabah aç karnına içilen kahveye, aralıklı oruca ve aspirin kullanımına değindi. Bir diğer alışkanlık haline getirilmeye çalışılan ve oldukça popüler hale gelen aralıklı oruç hakkında da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Esen, “Son zamanlarda çok popüler olan uzun süreler aç kalınan, aralıklı veya oruçlu beslenme olarak adlandırılan beslenme düzeni yerine kalp uzmanları olarak her zaman normal 3 öğünlü beslenmeyi tavsiye ediyoruz. Çünkü uzun açlığın vücuda fark edilmeden bir stres kaynağı olduğu, yüksek tansiyonu tetikleyebiliyor. Aralıklı oruç aslında şehir efsanesi bir beslenme tarzı ayrıca son çalışmalarda günün sadece 8 saatine yemeğini sınırlandıran kişilerin kalpten ölüm riskinin daha yüksek olduğu anlaşıldı. Aynı zamanda şok diyetler de kalp ve genel sağlık için tavsiye edilmiyor. Mesela sosyal medyada bu aralar su diyeti ünlü. Bu şok diyetler kalbin elektrolit dengesini bozuyor ve ritim bozukluğuyla ya da kanın akışkanlığının bozulmasıyla sonuçlanabiliyor.  Ayrıca diyet demek yerine sağlıklı beslenme demek daha iyi olacaktır” şeklinde konuştu.

Ünlü kardiyolog Hakan Karpuz da, Dünya Kalp Günü dolayısıyla Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nin konuğu oldu.

Beylikdüzü Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte, Prof. Karpuz, kalp sağlığının sekiz altın kuralını anlattı.

10 BİN ADIM SAFSATASI

Karpuz, “Life Essential 8” olarak da bilinen ve sağlıklı hayatın vazgeçilmezi olan sekiz kuralı açıkladı.

“Günde 10 bin adım safsatadır, bilimsel değildir” diyen Prof. Karpuz, haftada bir saatlik tempolu yürüyüşün de yeterli olduğunu vurguladı. “Şeker hastasıysanız, kalp hastası sayılırsınız” diyen Karpuz, şunları anlattı: “Her 10 diyabetliden 8’i kardiyak nedeniyle ölür. Hiçbir şeker ilacı, kilo kontrolü ve düzenli egzersiz kadar önemli değildir. Bu kadar basit aslında. Buzdolabınızı doldurmayın, acıktığınızda yemezsiniz. Eskiden vücut kitle endeksine bakılırdı, artık belinize bakıyoruz. Bel ölçünüz, eğer kadınsanız 80, erkekseniz 94 cm. üzeri olmamalı. Aksi takdirde şişman sayılırsınız. Sigara kalp krizi riskini 10 kat arttırıyor. Azaltmanın faydası yok. Yavaş yavaş bırakmak işe yaramaz. Uyku da sigara kadar önemli. Günde 6 saatten az, 8 saatten fazla uyumamalısınız. 6 saatten az uyku kalp krizi, 5 saatten az uyku kanser riskinizi arttırır. Normal sınırlardaysanız haftada 1 kez, ilaç kullanıyorsanız üç günde bir tansiyonunuzu ölçtürmelisiniz. Günde 1 kaşıktan fazla tuz tüketmeyeceksiniz. Ve iki dilim ekmek yiyorsanız, bu miktarın yarısını alıyorsunuz zaten”.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber