Gerçekten 'Nerede o eski bayramlar?': Otoyol ücretsiz geçen yok, bayramlaşmalar Facetime'a kaldı
Eskilerin söylediği 'Nerede o eski bayramlar' sözü yeni kuşaklar için de artık anlamlı. Artık şeker tutan yok, otoyollar ücretsiz olsa da geçen yok. Peki bayramlarda neleri unuttuk?
Türkiye 11 ayın sultanı ramazanı uğurlarken pandeminin gölgesinde üçüncü bayramını kutlamaya hazırlanıyor. Eskiler sürekli ‘nerede o eski bayramlar’ der yeni kuşak da bu sözü tiye alırdı. Fakat pandemi her şeyi değiştirdiği gibi bayramları da değiştirdi. Artık ‘Nerede o eski bayramlar?’ sözünü yeni kuşak da söylüyor.
KÖPRÜ VE OTOYOLLAR ÜCRETSİZ AMA…
12 Mayıs Çarşamba günü saat 00.00’dan başlayarak 17 Mayıs Pazartesi günü saat 07.00’a kadar özel sektörün işlettiği yollar dışında köprü ve otoyollar ücretsiz olacak. Otoyollar ücretsiz olmasına ücretsiz ama vatandaşların çok büyük bir kısmı tam kapanmada olduğu için her bayram gördüğümüz trafik sıkışıklıklarını bu bayram da göremeyeceğiz.
EE BİR ŞEKER TUTMA VARDI…
Ipsos’un 2020 bayram dönemi verilerine göre toplam ikramlık çikolata ve şekerleme pazarı 938 milyon liralık bir değere sahip. Korona sürecinde evde kapanmalar arttığı için bayramlarda eskisi kadar çok şeker satılmasa da sektörün durumu fena değil. Kent markasının üreticisi Mondelez International Türkiye’nin Genel Müdürü İhsan Karagöz, “Ramazan Bayramı’nın şeker tüketimini başlı başına artıran bir etkisi var. Pandemi öncesi ve pandemi dönemini karşılaştırdığımızda, bayram şekeri tüketiminde büyük değişiklikler olmadı” diye konuştu. Sektörün verdiği bilgilere göre birbirlerine online olarak şeker çikolata gönderen insanların da sayısı hiç az değil.
Bayram şekerleri tezgahta kaldı
ZOOM VE FACETIME BAYRAMI
İller arası seyahatlerin yasak olması dolayısıyla bayramda kimse kimseyi ziyaret edemeyecek, bu sebepten ötürü video arama uygulamalarının bu bayram da oldukça popüler olması bekleniyor. Bayram ziyaretlerinin yerini alan video aramalar sebebiyle mobil veri ve data altyapısında özellikle bayramın ilk günü bir yoğunluk oluşması da beklenebilir.
PANDEMİDE ÜÇ BAYRAM GEÇTİ
Geçen yıl Ramazan Bayramı tam kapanma koşulları altında geçmiş onu izleyen Kurban Bayramı kısmi normalleşme dönemine denk gelmişti. Geçen yıl Kurban Bayramı’ndaki ziyaretler salgında yeni bir zirvenin görülmesine neden olmuştu. Geçen yıl tam kapanma dönemine denk gelen Ramazan Bayramı 4-5-6 Haziran tarihlerine denk gelmişti. Bayramın birinci günü olan 4 Haziran’da toplam vaka sayısı 167 bin 410 olmuştu. 10 Ağustos’a gelen Kurban Bayramı’nın ilk gününde ise toplam vaka sayıları 214 bin 997’e çıkmıştı. 13 Mayıs Perşembe bayramın ilk günü olacak, dün itibarıyla toplam vaka sayımız 5 milyonu aşarak, 5 milyon 31 bin 332’ye çıktı.
NAMAZ ÇIKIŞI BAYRAM TEBRİĞİ YOK
Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl Kovid-19 tedbirleri kapsamında maske, mesafe ve hijyen koşulları sağlanarak camilerde bayram namazı kılınabileceğini açıkladı.
Ankara Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bulaş riski sebebiyle bayram namazları sonrasında Anadolu'nun birçok yerinde geleneksel olarak uygulanan bayramlaşma merasimlerinin yapılmaması gerekmektedir" dedi.
Diyanet'ten Bayram namazı açıklaması
MEZARLIK ZİYARETLERİ YOK
Her bayram öncesi kişiler sevdikleri yakınlarını anmak için mezarlıkları ziyaret ederdi. Bu Ramazan Bayramı tam kapanma dönemine denk geldiği için mezarlık ziyaretleri yapılamayacak.
'BİR SORU DEĞİL BİR ARAYIŞTIR'
Anadolu Ajansı'na konuşan, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, " '(Nerede o eski bayramlar?) Bir soru olmaktan çok arayıştır, beklentidir ve bütün devirlerde bazen yazı konusu, çoğunlukla da sohbet vesilesi olarak söylenmiş bir serzeniştir. Belki bu yıl olduğu kadar hiçbir dönemde bu arayış bu kadar gerçek ve derinden hissedilmiş bir arayış olamamıştır diyeceğiz. Rüyada konuşamamak gibi varlıkta yokluk yaşanacak belki" diyor.
'SABRETMEK ZORUNDAYIZ'
Haberglobal.com.tr'ye konuşan 30 yaşında İstanbul'da ikamet eden Cihan Özata, "Eskisi gibi bayramları yaşayamıyoruz. Sosyal medya üzerinden iletişim kurmaya çalışıyoruz. Haliyle hiçbir şekilde eski bayramların yerini tutmuyor" diyor. 29 yaşındaki Mutlu Avşar ise, "Aslında hepimiz isteriz gidelim büyüklerimizi görelim. Sadece o da değil, memleketi gidip görmek de ayrı bir zevk. Ama ne yazık ki evde durmak zorundayız. Salgın gibi olağanüstü bir durumda sabretmek durumundayız" değerlendirmesinde bulunuyor.