Gelişim geriliği yaratıyor, Çocukları ekrandan uzak tutun!

Sağlık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği Halk Sağlığı Haftası kapsamında çocukların ekran başında geçirdikleri zaman içerisinde gelişim geriliği ve iletişim problemleri yaşadığına dikkat çekildi. Bakanlığın bilgilendirmesinde ailelerin çocuklarıyla sosyal ortamlarda zaman geçirmesinin önemine de değinilirken "günde en fazla 30 dakika ekran izni verilmeli" uyarısında bulunuldu.

Son Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen, 3 Eylül'de başlayan ve 9 Eylül Pazartesi gününe kadar devam edecek olan Halk Sağlığı Haftası kapsamında toplumu bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen “Ekranı değil, hayatı yaşa” bilgilendirmesi yapıldı. Bilgilendirmede 0-3 yaş arası çocukların kesinlikle ekranla tanıştırılmaması gerektiğinin altını çizerlerken 4-6 yaş arasında ise ekranda geçirilen sürenin günde 30 dakikayı geçmemesi vurgusuna yer verildi. Altı çizilenler arasında ailelerin çocuklarıyla sosyal faaliyetlere katılmaları da önerildi.

EKRANI DEĞİL HAYATI YAŞA

Ana teması “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” olarak belirlenen kamu bilinçlendirme haftasında bugün önemli bir konu başlığı işleniyor. Sağlık Bakanlığı “Ekranı değil, hayatı yaşa” teması altında önemli bilgilendirmeler yaptı. Bakanlığın paylaşımına göre beyin, dil ve konuşma, sosyal becerilerin yanı sıra güvenli bağlanma ve iletişim kurabilme yeteneklerinin geliştiği en önemli yaşlar 0-6 yaş arası kabul edilmekte. Anne ve babaların bu yaş grubundaki çocuklarla doğrudan iletişim kurarak daha sağlıklı bireyler yetiştirebileceğine değinen Bakanlık yetkilileri yaş grubu içindeki en büyük tehlikelerden birisinin ise teknoloji ve ekranda yoğun zaman geçirme olduğunu ifade etmekteler.

ÇOCUKLAR EKRAN BAŞINDA KÖRELİYOR

Erken yaşlarda ebeveyn yönlendirmesi ve açıklamaları olmadan ekrandan sağlıklı bilgi alınmasının imkansız olduğunu vurgulayan uzmanlara göre bilimsel çerçevede ekran başında tek başına bırakılan çocuklarda gelişim gerilikleri tespit edildiğinin kanıtlı bir gerçeklik olduğuna da vurgu yapıldı. Uzmanlar 0-3 yaş arası çocukların kesinlikle ekranla tanıştırılmaması gerektiğinin altını çizerlerken 4-6 yaş arasında ise ekranda geçirilen sürenin günde 30 dakikayı geçmemesi gerektiğini vurguluyorlar. Uzmanlar ayrıca şu uyarılarda da bulunuyorlar:

- Ebeveynler çocuklarıyla sosyal ortamlarda, spor ya da sanata yönelik faaliyetlere katılmalılar.
- Uygunsuz içeriklerin önlenmesi için evdeki dijital cihazlarda gerekli güvenlik önlemleri alınmalı.
- Ebeveynler dijital okuryazarlık bilgisine sahip olmalılar.
- Çocuklar teknolojide kodlama, yapay zeka, web tasarımı ya da içerik üretme gibi alanlara yönlendirilmeliler.

BAKANLIK KİTAPÇIK HAZIRLADI

Konuya ilişkin hazırlanan tanıtım yazısında ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın ebeveynlere yönelik hazırladığı “Teknoloji Bağımlılığı Ebeveyn Rehberi 2023” kitapçığına da Bakanlık internet sitesinden ulaşılabileceği bilgisi verildi.

Kaynak: Haber Merkezi

Sonraki Haber