Gazze'nin içinde durum ne? Çocuklar ölüyor, kavşakları vuruyorlar, su bulmak zor...

İsrail sivil kayıpları görmezden gelerek Gazze'yi vurmaya devam ediyor. Sınırın içinde hayat inanılmaz derecede zor. Kentin pek çok yerinde elektrik yok, içme suyu bulmak zorlaştı, İsrail şehirde otomobiller hareket edemesin diye kavşakları vuruyor. Çocuklar ölmeye devam ediyor...

Son Güncelleme:

İsrail, nefes almadan Gazze’ye bomba yağdırmaya devam ediyor. Dünya yaşanan gelişmeleri uzaktan izlerken Gazze sokaklarında yaşananlar zulmün boyutunu ortaya koyuyor.

Dün itibarıyla İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58'i çocuk, 34'ü kadın olmak üzere 197'ye çıktı. Peki kentte sağ kalanlar nasıl bir şehirde yaşıyor? 

Gazze’nin büyük bir kısmında elektrik yok, su boruları patlamış, vefat eden insanların bedenlerini sokaktan toplamak için hummalı bir çalışma var.

Gazze elektrik dağıtım şirketinin başındaki Muhammed Thabet, 10 elektrik hattından altısının çalışmadığını söylerken tamir ekiplerinin bölgeye ulaşamadığını aktarıyor.

Bölgedeki Birleşmiş Milletler ofisinden alınan bilgilere göre, yardım personelinin de Gazze’ye girişine izin verilmiyor.

Filistin'de gece bombalanan binalar gündüz yerel halk tarafından kontrol edildi. Fotoğraf: AA

HAYVAN YEMLERİ SINIRDA TUTULUYOR

Bölgede yaşayan hayvanlar için yemler İsrail sınırında bekliyor. Tarım Bakanlığı eğer birkaç güne kadar yemlerin bölgeye girilmesine izin verilmezse Gazze’deki tavuk çiftliklerindeki hayvanların telef olacağını söylüyor. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin verdiği bilgilere göre, balıkçıların Gazze sahilinden ileri açılmalarına izin de verilmiyor.

Önemli bir içme suyu kaynağı olan deniz suyu arıtma tesisi çalışmıyor. Bu da 250 bin insanın temiz su kaynağına erişimini engelliyor. Su kaynaklarına ulaşamamak sokaklarda önemli bir hijyen sorununa da sebep oluyor.

47 yaşındaki Beit Lahia sakini Mahmud Avad, üç günlük elektrik olmadığını söylüyor ve “Evimizin yanındaki ev bombalanınca elektrikler gitti” diyor.

İsrail uçakları Gazze'ye şiddetli hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. Fotoğraf: AA

AMBULANSLAR HAREKET EDEMİYOR

Gazze Belediyesi’nin yaptığı açıklamaya göre, İsrail kentteki kavşakları vurdu ki otomobil ile hareket etmek mümkün olmasın. Bunun üstüne boruların patlamasıyla sokakları basan su da eklenince kentte ambulansların yaralılara zamanında müdahale etmesi mümkün olmuyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Lynn Hastings, İsrail ve Filistinli taraflara çağrı yaparak “bölgeye yakıt, yiyecek ve tıbbi malzeme ulaştırılması” çağrısında bulundu. 

Gazze’de elektriklerin kesilmesi Covid-19’dan dolayı solunum cihazına bağlı olan insanların hayatlarını da tehlikeye atıyor.

İsrail'in bombaları sonucunda yıkılmayan binaların içleri bile oturulamayacak halde. Fotoğraf: AA

'İNŞA ETTİKLERİMİZİ YIKMASINI BEKLEYECEĞİZ'

Gazze’de insani yardım personeli olarak çalışan Laila Barhoum, “En sonunda ateşkes ilan edildiğinde evden çıkıp ortalığı tekrar inşa etmeye başlayacağız ve yeniden bir bombalama döngüsünün inşa ettiklerimizi yıkmasını bekleyeceğiz” diyor.

Cuma günü bombalanan bir binada sekiz kadın ve iki çocuk hayatını yitirirken İsrail söz konusu binada hedefin bir Hamas üyesi olduğunu söyledi. Bina bombalandıktan sonra yardım görevlilerinin çocuk oyuncakları arasında enkaz altındakilere ulaşmaya çalıştıkları görüldü.

İsrailli yetkililere göre Hamas, çatışmaların başından bu yana İsrail’e 3 bin roket gönderdi.

İsrail, Gazze’deki dört uzun binayı da bombalayarak yıktı. Binada Hamas üyelerinin olduğu iddia ediliyordu fakat söz konusu binalar ofis ve sivillerin yaşadığı konutlar olarak da kullanılıyordu.

Filistinli aileler kendilerini bombalardan korumak için okullara sığınıyor. Fotoğraf: AA

BIDEN: HERKESİN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail Direktörü Ömer Şakir, İsrail’in geçen yıl ABD’den 3.8 milyar dolarlık askeri yardım aldığı bilgisini veriyor. ABD Başkanı Joe Biden, geçen cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’in kendini savunma hakkını kullandığını söylüyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi geçen şubat ayında Hamas ve İsrail hakkında savaş suçları soruşturması açıldığını söylemişti. Mahkeme geçen günlerde yaptığı açıklamada son çatışmaların başka soruşturmalara da neden olabileceğini söyledi.

İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Johnatan Concricus sivil kayıplar hakkında bir açıklama yapmazken, İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lior Haiat ise ülkesinin sivil kayıpları minimize etmek için elinden geleni yaptığını iddia etti.

İsrail savaş uçakları Gazze'de bir sünger fabrikasını vurdu. Fotoğraf: AA

İSRAİLLİ EMEKLİ ASKERLER: CANİCE!

Ülkesindeki herkes bakanlık sözcüsü ile aynı fikirde değil. Sol eğilimli askerlerden oluşan ‘Sessizliği Boz’ isimli emekli askerlerden oluşan bir topluluk, şu an operasyonu yürüten askerleri ‘açık ateş’ politikası uygulamak ile suçluyor.

Emekli askerler Filistinli sivillere yapılanları ‘canice ve etik dışı’ olarak tanımlıyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Guardian'da Hazem Balousha ve Oliver Holmes imzasıyla yayımlanan 'Human waste spills on to Gaza’s blacked-out streets as crisis looms' (Kriz artarken insan atıkları Gazze'nin karanlıkta kalmış sokaklarına dökülüyor) isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: The New York Times

Sonraki Haber