Galata'nın sırları, İtalya arşivlerinden çıktı

Tarihi Galata semtine ait yeni arşivler gün yüzüne çıktı. “Bir Ütopya Adası: Galata” belgeselinde ortaya konulan yeni belgelerde, tarihi semtte yaşanan Venedik, Ceneviz pay kapma savaşının yanı sıra Arap Cami'nin yapımı ile Jean-Jacques Rousseau ve Cervantes’e ait bilinmeyenler de yer alıyor.

Son Güncelleme:

İstanbul'un saklı hazine olarak edilen Galata'ye ilişkin çarpıcı bilgilerin yer aldığı özel bir belgesel hazırlandı. İstanbul ve Galata’nın binlerce yıllık eşsiz tarihini konu alan “Bir Ütopya Adası: Galata” adlı belgeselde bugüne kadar bilinmeyen bilgi ve arşiv belgelerine ilk kez yer verildi. Çekimleri İtalya’nın Cenova ve Venedik şehirleri ile New York ve İstanbul’da yapılan, yapımı 2 yıl süren belgesel, Galata ve İstanbul’un eşsiz tarihini, “Türk DaVinci" sıfatı takılan Matrakçı Nasuh’un ünlü İstanbul minyatürü eşliğinde anlatılıyor. Belgeselde bugüne kadar bilinmeyen ve İtalyan Devlet Arşivlerinde yer alan belgelere de yer veriliyor.

Ceneviz ve Venedik döneminden kalma eserler kurtarılmayı beklerken, İstanbul Galata'da adeta saklı bir tarih yatıyor.  

ROUSSEAU OSMANLI SARAYINDA

Belgeselde, Fransız Devrimi’nin liderlerinden J. Jacques Rousseau’dan, Andre Chenier’e; Don Kişot’un yazarı Cervantes’den, ABD’deki siyahi hareketin önce isimlerinden James Balwin’e değin bir çok uluslararası ismin Galata ile olan şaşırtıcı bağlarına da ilk kez yer veriliyor.
Yeni yayımlanan arşiv belgeleri arasında en dikkat çekenlerin başında, Fransız Devrimi liderlerinden Jean-Jacques Rousseau'nun babası Isaac Rousseau'ya ait dökümanlar oluşturuyor. Belgeselde 1705-1711 arasında Osmanlı saraylarında çalışan ve Galata'da ikamet eden Isaac Rousseau'nun, o dönem kentteki en ünlü saat yapımcısı olduğu ortaya konulurken, başından geçenler de izleyiciye aktarılıyor.

Ünlü Yazar Cervantes'in İstanbul’da 3 yıl esir olarak ikamet etmek zorunda kaldı.

CERVANTES AMELELİK YAPTI

Belgeselde Don Kişot’un yazarı Cervantes' e ait bilinmeyen arşiv bilgileri de dikkat çeken kısımları oluşturuyor. İnebahtı Deniz Muharebesi’nde Osmanlı askerlerine karşı savaşa katılan ve savaş sırasında kolunu kaybeden Cervantes'in esir olarak getirildiği İstanbul'da başından geçenlerin anlatıldığı belgeselde, yeni belgeler ortaya seriliyor. Cervantes'in İstanbul’da esir olarak 3 yıl yaşadığını ve bu süre içerisinde Kılıç Ali Paşa Camii’nin yapımında amele olarak çalıştırıldığına dair bilgiler arşivlerden anlatılıyor.

SURLARIN BİLİNMEYENLERİ

Belgesel de çarpıcı bilgiler arasında ayrıca Galata Kulesi ve Galata surlarının yapımına ilişkin döneme ait çizimlere de yer veriliyor. Günümüzde yok olmaya yüz tutan surların gerçek hikayesi ile Arap Camii'ne ilişkin tartışma yaratacak belgeler de yine “Bir Ütopya Adası: Galata” belgeselinden yansıyanlar arasında.

Cenevizler'den kalma surlar günümüzde içler acısı halde kurtarılmayı bekliyor.

DAMCIOĞLU'NUN SON ROPÖRTAJI

Müziklerini, İtalyan müzisyen Giovanni Floerani tarafından 12. yüzyıl ezgileriyle yapılan belgeseli, John Malkovich, Gary Oldman, Kevin Spacey ve Gerard Depardeiu gibi ünlü isimlerin sesi olarak tanınan usta sanatçı Aydoğan Temel seslendiriyor. Belgeselde, geçen yıl kaybettiğimiz Konto Kraliçesi Nurhan Damcıoğlu’nun son ropörtajı da yer alıyor.

Yönetmenliğini Serkan Koç, yapımcılığını Emin Selim Akgül’ün üstlendiği belgeselin geçen gün yapılan galasına katılanlar arasında, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Dr. Salvatore Schirmo ile İtalya İstanbul Başkonsolosu Elena Clemente'de yer aldı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber