Füze Pentagon'u ayaklandırdı, nükleer savunma imkansız!
Rusya'nın 21 Kasım'da Ukrayna’ya karşı kıtalararası balistik füze fırlatması; Pentagon'da alarm zillerinin çalmasına yol açtı. 'Oreshnik’ füzeleriyle yapılan saldırı sonrası Pentagon'da toplanan ABD'li kurmaylar, Rusya'nın nükleer gücü ve stratejik hamlelerine yönelik rapor hazırladılar. Pentagon raporuna göre, Ukrayna'ya atılan Rus balistik füzelerinin mevcut hava savunma sistemleriyle durdurulması imkansız.
Rusya'nın, 21 Kasım'da Ukrayna'ya fırlattığı balistik füzeler; ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) endişe yarattı. ABD'li kurmaylar, saldırı sonrası özel bir rapor hazırlamaya başlarken, Beyaz Saray ve Kongre'ye sunulacak kapsamlı rapordan yansıyan ilk bilgiler ise dikkat çekti. Raporda, 'RS 26 - Oreshnik' füzelerinin, yüksek hızı ve manevra kabiliyeti dolayısıyla mevcut hava savunma sistemleri tarafından durdurulmasının imkansız olduğu yansırken, Rusya'nın yakın zamanda nükleer bir savaş başlatmayacağına da dikkat çekildi. İstihbarat kulislerinden yansıyan son bilgilere göre, nükleer başlıkları taşımak içi kullanılan balistik füzelerde (ICBM) ilk kez konvansiyonel savaş başlığı kullanılarak, cephede test edilmesi ise Pentagon'da panik yarattı.
NÜKLEER KULLANACAK MI?
Öte yandan ABD merkezli Defense One sitesinin Pentagon'dan elde ettiği bilgilere göre Rusya'nın kullandığı ancak nükleer başlık yerine konvansiyonel savaş başlığıyla Ukrayna'ya attığı kıtalararası balistik füze, ABD'li kurmayları özel bir rapor hazırlanmaya mecbur etti. Elde edilen bilgilere göre ABD Başkanı ve ABD Kongresi Silahlı Hizmetler Komitesi'ne sunulacak rapor, politik ve taktik başlıklardan oluştuğu ve Rusya'nın savaşı nükleer boyuta taşıyıp taşımayacağını ele alıyor. Rusya'nın yakın zamanda nükleer doktrinini “Rusya nükleer savaş seçeneğini öncelikli olarak Ukrayna'ya silah gönderen ülkelere karşı kullanabilir” ifadesiyle yenilemesi de raporda ele alındı.
BELİRSİZ DOKTRİN
Rusya'nın doktrinini, ABD'nin Kiev'in kullanımına izin verdiği ATACMS füze saldırılarının ardından değiştirdiğine dikkat çeken rapora göre yeni doktrinde Rusya'nın hangi koşullarda nükleer saldırı gerçekleştireceği de belirgin değil. Diğer yandan olası bir saldırı bütünüyle Rusya Devlet Başkanı'nın inisiyatifine ve yorumuna bırakılmış durumda. Rapora göre bu doktrin kararının stratejik değil politik olduğu anlamına geliyor. Pentagon askeri analizcileri ayrıca Rusya'nın Ukrayna'daki hedeflerine her ne pahasına olursa olsun ulaşma niyetinde olduğunun da altını çiziyorlar.
KARŞI KONULAMAZ HIZDA
Raporun askeri taktik kısmına ilişkin bilgileri derleyen ABD merkezli bir başka yayın organı, The War Zone'un analiz yazısına göre Rusya saldırısında nükleer başlık taşıması için tasarlanan gizli ve yeni deneysel 'RS 26 - Oreshnik' füzesi kullanıldı. Raporda “durdurmak ve karşı koymak oldukça zor” yorumunda bulunulan silaha karşı ABD'nin Ukrayna'ya yüzlerce 'Patriot' ve 'AMRAAM' hava savunma sistemleri gönderme kararı aldığı ifade edildi. Rapordaki yorumlara göre bu sistemlerin RS-26 karşısında ne kadar etkili olacağı son derece belirsiz. Manevra kabiliyeti güçlü ve çok yüksek bir hıza sahip olan ICBM'e karşı konvansiyonel hava savunma sistemlerinin büyük bir etkisi yok Çünkü ICBM mevcut kara sistemlerinin yakalayamayacağı kadar hızlı hareket ediyor.
MOSKOVA'DA DEPOLANDI
İstihbarat kaynakları ise RS 26 füzesinin 'Rubezh' adlı gizli modelinin nükleer başlık taşır halde Moskova'nın nükleer cephaneliğinde yer aldığı bilgisini paylaşıyor. Elde edilen bilgilere göre, mevcut füze ayrıca ICBM sınıfında olduğu içinde tüm diğer füzelerden çok daha fazla savaş başlığı taşıyabiliyor.
Kaynak: Web Özel