This browser does not support the video element.

Fuat Oktay Bakü'de temaslarda bulundu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Bakü'de yapılan Türkiye-Azerbaycan 8. Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'na katıldı.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev makamında kabul etti. İlham Aliyev görüşmede iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin başarıyla geliştiğini vurguladı. 

Fuat Oktay da Azerbaycan liderine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını ileterek Bakü'nün 101. Kurtuluş Yıl Dönümü'nü tebrik etti. Fuat Oktay daha sonra Azerbaycan Başbakanı Novruz Mammadov ile Türkiye-Azerbaycan 8. Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'na başkanlık etti. 

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıklamalarında "Azerbaycan ile Tercihli Ticaret Anlaşması'nın bu yıl içinde imzalanması, karşılıklı ticaretin kolaylaştırılması ve gümrük işlemlerinin hızlandırılması için iki ülke arasında basitleştirilmiş gümrük hattı kurulması konusunda mutabık kaldık" dedi.

Oktay, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 16 yılda 296 milyon dolardan 3,2 milyar dolara çıktığını vurguladı. Türkiye'nin Azerbaycan'daki yatırımlarını 11 milyar dolar seviyesine, Azerbaycan'ın Türkiye'deki doğrudan yatırımlarının ise 9 milyar dolara ulaştığına dikkati çekti.

İMZALANAN EYLEM PLANINDA 3 YIL İÇİN TAM 147 MADDE VAR

Oktay "Mutabık kalınan eylemler arasında, Helal Akreditasyon ve Helal Belgelendirme alanlarında teknik iş birliği başlatılması, ham madde ve yarı mamul konusunda her iki ülkenin girdi tedariki anlamında potansiyeli yüksek ürünler belirlenmesi, firma düzeyinde çalışmalar yapılarak dış ticaret hacmine katkı sağlanması, iki ülke posta idaresi arasında e-ticaret alanında iş birliği tesis edilmesi, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın güncellenmesi için çalışmalara başlanması, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi kapsamında sınır geçiş prosedürlerini kolaylaştırmak için çalışmalar yapılması yer almaktadır." diye konuştu.

EYLEM PLANINDA AZERBAYCAN'IN İŞGAL ALTINDAKİ DAĞLIK KARABAĞ KONUSU DA VAR

Azerbaycan Başbakanı Novruz Memmedov toplantıda "Azerbaycan'ın parçası olan Yukarı Karabağ ve diğer işgal altındaki topraklarla temas, ticari ve ekonomik faaliyetlerde bulunulmaması konusunda Türkiye, Azerbaycanlı kardeşlerimizle iş birliği içerisinde üzerine düşeni yapmaya kararlıdır. Bugün imzaladığımız eylem planına da bu irademizi yansıtmış bulunuyoruz " ifadelerini kullandı.

Öte yandan Memmedov da toplantıda 147 konu başlığının ele alındığını, tüm konularda yüzde yüz anlaşma sağlandığını belirterek "Bugünkü toplantımız, çabalarımız sayesinde iki kardeş ülke arasındaki dostluk, kardeşlik, ortaklık ilişkilerinin gelişmesine imkan verecek" şeklinde konuştu.

Sonraki Haber