Frontex itiraf etti! Göçü durdurmak artık imkansız

Avrupa'nın resmi sınır koruma gücü Frontex'in, düzensiz göç değerlendirmesi endişe yarattı. Göçmen krizi ve göçlerin katlanarak devam edeceği vurgulanan son analizde, "2024 yılı boyunca artış sürecek, insanların hareketini durdurmak artık imkansız" yorumu yapıldı.

Son Güncelleme:

Avrupa Birliği’nin (AB) Sınır Koruma Ajansı (Frontex), AB ülkelerine yönelik düzensiz göçün artık durdurulamaz noktaya geldiğini ifade ettiği bir değerlendirme yayınladı. Eski Frontex Başkanı Hans Leijtens ise "Düzensiz göçü tamamen durdurma fikri artık gerçekçi değil" dedi. 2024'te düzensiz göçün artmasının beklendiği belirtilirken, Frontex Sınır Dairesi'ne göre, Batı Afrika'dan AB'ye düzensiz göç ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre on kattan fazla arttı.

HAZİRANDA SEÇİM VAR

Haziranda yapılacak Avrupa Birliği parlamento seçimleri öncesi düzensiz göç konusu önem kazanırken, Avrupa'ya ulaşan göçmenleri engellemenin artık imkansız olduğunun açıklanması endişe yarattı. Frontex'in son değerlendirmesinde “Göç küresel bir olgudur. Göçü yönetmek gerekiyor. Ancak Avrupa yönetilemeyen göçle baş edemiyor. Göçte bir duraklama imkansız görülüyor" denildi.

Frontex'in açıkladığı verilere göre geçen yıl Avrupa ülkelerine ulaşmayı başaran düzensiz göçmen sayısı 380 bin oldu. 

1 YILDA 380 BİN KİŞİ

Frontex, geçen yıl 380 bin düzensiz sınır geçişi olduğunu raporlarken, bunun 2016'dan bu yana en yüksek sayı olduğu belirtildi. 2020'deki Kovid-19 salgınıyla düşüş yaşayan göçmen sayısının 2024'ün ilk aylarından itibaren arttığı vurgulanırken, Sahra altı Afrika'dan daha fazla insanın Avrupa'ya gitmeye çalışacağı belirtildi. Frontex'in yeni verileri Atlantik rotasının, AB'ye giden en yoğun düzensiz göç yolu olduğunu da ortaya koydu. Geçen ay Avrupa'ya ulaşan yaklaşık 14 bin kişinin neredeyse yarısının bu yolu kullandığının altı çizildi. 

AVRUPA ÇARE ARIYOR

Avrupa artan göç baskısı karşısında çaresiz kaldığı, çözüm olarak geri gönderme üzerinde durulduğu değerlendirilirken, “Güvenilir bir geri dönüş yolunun göçmenlere gösterilmesi çok önemli. Eğer koruma ihtiyacı yoksa geri gönderilmeli” saptamalarına yer verildi.

Frontex düzensiz göçmenlere yönelik insan hakları ihlalleriyle gündeme geliyor. 

MAHKEMELİK OLMUŞTU

Öte yandan endişe yaratan değerlendirme analizini duyuran Frontex, göçün engellenmesinde insan hakları ihlalleri açısından tartışmalı bir kurum. Son olarak geçen yıl 14 Haziran'da Yunanistan açıklarında yüzlerce kişiyle birlikte batan göçmen teknesinin kurtarılması için etkili müdahalede bulunmamakla suçlanan kurum, Ege'de düzensiz göçmenlerin geri itilmesi sırasında yaşanan ölümlerden de sorumlu tutuluyor.

Frontex yöneticileri söz konusu iddialar nedeniyle yargılanıyor. Geri gönderme konusunda tartışmalı adımlardan birini de İtalya attı. İtalya ile Arnavutluk'un göçmenler için geri gönderme merkezleri inşa etme konusunda anlaşma yaptığı belirtilirken bu çalışmalarda Frontex'in yetkili olmadığı vurgulanıyor.

GÖÇMEN TEPKİSİ ARTTI

Çoğunluğu Suriyeli mülteciler olmak üzere bir milyondan fazla insanın Akdeniz üzerinden gelerek AB'yi hazırlıksız yakalamasından bu yana AB genelinde göçmenlik karşıtı söylem arttı. AB seçimleri öncesi göçü azaltma vaatleriyle yapılan seçim kampanyaları dikkat çekiyor. Eski başkan Leijtens, "Geri dönecek sığınmacıların sayısının artması Avrupalıların güvenini yeniden inşa etmenin anahtarı oldu" dedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber