Fransa istihbaratı çöktü! Yasa dışı fona aracı oldular

Son 2 yılda dört kez direktörü değişen 'Fransa Dış İstihbarat Servisi'ndeki (DGSE) skandalların sonu gelmiyor. Son iddialar DGSE'nin Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin aldığı yasa dışı fonlamada rol oynadığı ve Asya'daki ajanlarını koruyamadığı yönünde. İddialara göre DGSE, fon karşılığında Kaddafi'ye Libya'da istihbarat ve iç düşmanlara karşı mücadele desteği de sağladı. 

Son Güncelleme:

Fransız bürokrasisi, istihbarat ve güvenlik skandalları ile çalkalanıyor. Son 2 yıl içerisinde' Fransız Dış İstihbarat Servisi Direktörlüğü'nde 4 isim değişirken iç istihbarat birimlerinde ise 2 kez tasfiye yaşandı. Fransa Dış İstihbarat Servisi (DGSE) hakkında yalnızca geçtiğimiz ay üç ayrı skandal daha gündeme getirilmişti. Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i DGSE aracılığıyla yasa dışı fonladığı ve Güney Asya'daki ajanların tutuklanmalarının önüne geçemediği iddia ediliyor. DGSE'nin ayrıca Ukrayna'ya yeterli desteği vermediği de ifade ediliyor.

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 2007 yılında Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'den 50 milyon avro finans desteği aldığı ortaya çıktı. Söz konusu yasa dışı fona ise DGSE'nin aracı olduğu iddia edilmekte.

YASA DIŞI FONLAMA 

Fransa Dış İstihbarat Birimi, son dönemde ülkede skandalların merkezi haline geldi. Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi tarafından yasa dışı şekilde fonlandığı ortaya çıktı. 10 yıl hapis istemi ve 375 bin avro para cezasıyla karşı karşıya olan eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin 2007 yılında Kaddafi'den 50 milyon avro finans desteği sağladığı iddia edildi.

KADDAFİ'Yİ İKNA ETTİLER

Davayı yürüten yargı yetkilileri ise gerek yasa dışı fonlanma sağlandığı gerekse de 20 milyon avroya mal olan seçim kampanyası sonucunda 30 milyon avroluk “kayıp para” olduğunu iddia ediyorlar. Küresel istihbarat haberleri veren Intelligence Online (IO) yayın organının elde ettiği bilgilere göre Kaddafi'yi seçim kampanyasına ikna eden süreci DGSE yürüttü. İstihbarat bilgilerine göre Kaddafi sürece ikna edilerek Elysee Sarayı'nda iki lider arasında bir görüşme ayarlandı. Bu görüşmede ise yasa dışı fon doğrudan Sarkozy'e sağlandı. İddialara göre DGSE bu fon karşılığında Kaddafi'ye Libya'da istihbarat ve iç düşmanlara karşı mücadele desteği sağladı. 

AJANLARI TUTUKLANDI

Diğer yandan Güney Asya'da yer alan Myanmar Birliği Cumhuriyeti'nde özel bir Fransız güvenlik firmasında çalışan üç kişinin yaklaşık bir yıl önce tutuklandığı ortaya çıktı. Söz konusu kişilerin DGSE ile ortak çalıştıkları ve verilen direktifler doğrultusunda İç Savaş'ın hüküm sürdüğü ülkenin kuzeyindeki Laukkai kentinde faaliyet gösterdikleri ifade edildi. 

DGSE'nin, Fransa'dan Ukrayna'ya gönderilmesi planlanan anti-SİHA ve anti-dron sistemlerini ulaştırmakta başarısız olduğu ifade ediliyor. Fransa'da adı sıklıkla başarısız operasyonlarla anılan DGSE hakkında henüz bir kamu soruşturması başlatılmaması da dikkat çekiyor. 

UKRAYNA'DA BAŞARISIZLIK

Ancak skandallar bununla da bitmiyor. Paris'in istihbarat fiyaskoları Ukrayna'ya kadar uzanıyor. Fransa ordusu tarafından eğitilen Ukrayna 155. Mekanize Tugayı'na mühimmat ve silah desteği vermek için DGSE görevlendirildi. Paris'ten Kiev'e uzanan ağ içinde DGSE yapıları Fransa'dan gönderilen askeri silah ve teçhizatları tugaya ulaştırmaya başladılar ancak her defasında beklenenden çok daha az ekipman geldi. DGSE ise silah destek ağının çalışmasındaki aksaklıkları sakladı. Silah sevkiyat ağının Ukrayna'ya çok sayıda anti-SİHA ve anti-İHA jammer ve füze sistemi getirmesi beklenirken sevkiyat sağlanamadı. Eksik ekipmanlarla ön cepheye sürülen 155. Mekanize Tugayı'nın askerleri ise Rusya'nın kamikaze dronları ve SİHA'larına karşı mücadele edemez hale geldiler.

SORUŞTURMA AÇILMIYOR

Öte yandan 2024 Eylül ayında ise Fransa bir başka başarısızlıkla çalkalanmıştı. İran'da turizm şirketi işleten ve Fransızlar adına casusluk yaptığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl tutuklanan Bernard Phelan, “İran'ın kuzeyindeki Vakilabad Cezaevi'nde kaldığım süre boyunca DGSE benimle çok ilgilenmedi ve yalnızca birkaç başarısız adım attılar” açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber