Flake'ten ters köşe! Türkiye'den gitti, ABD'yi karıştırdı

Eylül ayında görevi sona eren ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi ve emekli Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake ülkesine dönünce “Kamala Harris'i destekliyorum” dedi. Cumhuriyetçilerde şok etkisi yaratan Flake'i partinin grup liderlerinden Senatör Lindsey Graham, “Ne halt ettiğini zannediyorsun?” sözleriyle sert şekilde eleştirdi.

Son Güncelleme:

ABD Kongresi'nden kulisler paylaşan The Hill yayın organına göre Eylül ayında görev süresi sona eren ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi ve eski Cumhuriyetçi Parti Senatörü Jeff Flake ülkesine döner dönmez partisini karıştırdı. ABD Kongresinde Arizona Eyaleti'nden 2013-2019 yılları arasında Senatörlük görevinde  bulunan ve Cumhuriyetçi Parti'de ağırlığı olan isim sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Demokrat Parti'nin Başkan adayı Kamala Harris için oy vereceğini ifade etti. Artık politik bir görevi olmayan ancak parti çevrelerindeki en büyük “Trump karşıtı” isim olarak bilinen Flake'in açıklaması partinin grup başkanlarından Senatör Lindsey Graham tarafından “Onu (Kamala Harris'i kastederek) destekleyerek ne halt ettiğinizi zannediyorsunuz?” sözleriyle sert şekilde eleştirildi.

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi, Cumhuriyetçi Jeff Flake'in Demokrat Parti'nin Başkan adayı Kamala Harris'i desteklemesi, Cumhuriyetçi Parti'yi öfkeden küplere bindirdi.

BIDEN'I DA DESTEKLEDİ

Jeff Flake “Muhafazakar ve Cumhuriyetçi her insan öncelikle hukukun üstünlüğü ilkesine inanır. Adil bir Başkanlık seçimini kaybetmiş ancak buna rağmen seçim sonuçlarını değiştirmeye çalışmış bir kişiyi nasıl destekleyebilirim” sözleriyle partisinin adayı Donald Trump'ı sert dille eleştirdi. Flake, Harris'in ekonomi politikası vaatleri ve gümrük vergisi stratejisinin de Cumhuriyetçi geleneklere uygun olduğunu iddia etti. Trump'ın parti içindeki en sert dilli muhalifi olarak da bilinen Flake 2020 yılında da Demokrat Joe Biden'ı desteklediğini açıklamıştı.

“NE HALT ETTİĞİNİZİ ZANNEDİYORSUN?”

 ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi'nin açıklamaları partisini çileden çıkardı. Partinin 3 Grup Başkanından birisi olan Güney Carolina Eyaleti'nden Senatör Lindsey Graham, Jeff Flake'in de son olarak katıldığı parti içindeki “Harris'i destekliyorum” diyen Kongre üyelerine çok sert çıktı. Graham, NBC kanalındaki röportajda şu sert açıklamada bulundu: “Onu (Kamala Harris'i kastederek) destekleyen her Cumhuriyetçiye sesleniyorum: Sizler ne halt ettiğinizi zannediyorsunuz? Şimdi de Bay Flake açıklama yapmış. Muhalif isimler! Sizler Donald Trump'ın söylemlerinin ülke için tehlikeli olduğuna biz parti yöneticilerini ikna edeceğinizi mi zannediyorsunuz? Bu ülke için tehdit olan Biden ve Harris'in politikalarıdır ve ben sizin gibi dört yıl daha bu saçmalığa katlanamayacağım.”

Eski Büyükelçi Flake'in açıklamasının ardından Cumhuriyetçi Parti'nin önderlerinden Senatör Lindsey Graham, "Sizler ne halt ettiğinizi zannediyorsunuz?" sözleriyle sert bir eleştiride bulundu.

ÖFKE EMEKLİ GENERALE UZANDI

Kongre kulislerinden alınan bilgilere göre Flake'e parti içinden de yoğun eleştiriler gelmekte. Emekli Büyükelçi Flake siyasi kariyerini noktalamış halde ABD'nin Utah Eyaleti'ndeki Dünya Ticaret Merkezi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütmekte. Flake'e öfkelenen Lindsey Graham ayrıca Donald Trump'ın Başkanlık dönemindeki ABD Genelkurmay Başkanı emekli General Mark Milley'ın eski başkan hakkındaki “kökten faşist bir adam” sözlerini de eleştirdi. Graham “Dünya şu anda bir yangın yeri ve dünyamızı bu şekilde ateş içinde bırakmak istiyorsanız siz de gidip Harris'e oy verin” sözleriyle eleştirdi.

TRUMP ANKETLERDE ÖNDE

The Hill ayrıca ülke genelindeki 12 ayrı büyük kamuoyu şirketinin seçim yarışı anketlerini de derledi. Yayın organının seçimleri takip eden 'Karar Masası' ekibi tarafından derlenen sonuçlara göre Trump'ın Başkan seçilme olasılığı yüzde 52. Çoklu anket analizine göre Trump'ın Wisconsin ve Michigan eyaletlerindeki oyları hızla artarken Cumhuriyetçi aday hali hazırda Arizona, Georgia ve Kuzey Carolina gibi yakın oy dağılımının bulunduğu eyaletlerdeki üstünlüğünü de sürdürmeye devam ediyor. Pennsylvania Eyaleti'nde ise Kamala Harris'in rakipsiz üstünlüğü devam ederken Washington Post Gazetesi de (WP) kendi anketini yayınladı. WP anketinde tüm 7 salıncak eyalette de iki rakibin birbirine üstünlük kuramadığı iddia edildi. WP anketine göre bu eyaletlerdeki 18-25 yaş arasındaki grubun büyük bölümü “kararsız seçmen” durumunda.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber