Fındıkları mahvetti, Karadeniz'de kokarca istilası

Karadenizli fındık üreticisinin başı kahverengi kokarca böceği ile dertte. İklim değişikliği nedeniyle 7 yıl önce Gürcistan üzerinden Türkiye'ye girmeye başlayan istilacı böcek türü İstanbul'a kadar yayıldı. Önlem alınmadığı takdirde kısa zamanda tüm ülkeye yayılacağı belirtilen böcekle mücadele için Çin'den Samuray arıları ithal edilirken, bazı fındık üreticileri ise kokarca böceği yüzünden yüzde 40 kayıp yaşadı.

Son Güncelleme:

İstilacı kahve renkli kokarca böceği, Türkiye'deki tarım alanlarının yeni zararlısı oldu. 2017 yılında Gürcistan'dan uçarak gelen bu tür yıllar içinde Karadeniz ve Marmara Bölgesinde yayılırken, tarım ürünlerine zarar vermeye başladı. Bu yıl fındık ağaçlarına saldıran istilacı tür  nedeniyle yüzde 40 oranında verim kaybı yaşayan üreticiler olurken, böceklerle mücadele için Çin'den Samuray arıları ithal edildi. Kokarca böceğinin, 65 ila 95 gün içinde 400'e yakın yumurta bıraktığı ve 80 kilometre uçuş mesafesi olduğunu söyleyen uzmanlar ise istilacı türün evlere girip çoğaldığına da dikkat çektiler. Neredeyse her bitki ile beslenen istilacı kokarca böceği, meyveleri acılaştırıp çürümesine de neden olurken, fındığa hastalık bulaştırıyor. 

İstilacı böcek, 350-400 yumurta bırakabiliyor. Kokarca böceği nedeniyle bazı fındık bahçelerinde kayıp yüzde 40 olarak telaffuz ediliyor. 

HER YERİ İSTİLA EDECEK

Son yıllardaki sıcaklık artışının kokarca böceğinin yumurtlama sayısını artırdığı vurgulanırken,  Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise şunları söyledi: "Kokarca böceği ile Çin'den Samuray arılar getirildi. Ancak bu arıların etkileri 3, 4 yıl içinde ortaya çıkacak. Kimyasal mücadele riskli çünkü diğer canlılar da ilaçlardan olumsuz etkileniyor. İstilacı türün Karadeniz'deki saldırısı fındıkta başlarken yaz döneminde Yalova'ya kadar yayılım gördük. Kokarca böceğine karşı acilen önlem alınmazsa, bu tür birkaç yıl içinde tüm ülkeye yayılır." 

7 YILDA YAYILDI

Artvin Çoruh Üniversitesi'nden Prof. Dr. Temel Göktürk ise kokarca böceğinin denize yakın  kesimlerde daha çok ürediğini belirtirken, “İstilacı bu tür ilk olarak uçarak Gürcistan'dan Artvin'e geldi. Aynı zamanda Sarp sınır kapısından giriş, çıkış yapan kamyon ve TIR kasalarında da gelen böcekler oluyor. Kokarca böceği, 7 yıl içinde Doğu Karadeniz Bölgesinin tamamına yayılırken, İstanbul'a kadar ulaştı" dedi.

ÇARE SAMURAY ARISI 

İstilacı türün içinde su bulunan tüm meyveler ile beslendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Göktürk;  "Kokarca böceği, ekonomik değeri yüksek ürünler ile beslenirken, yaydığı salgılar ise meyveleri acılaştırıp, kahverengi lekelere neden oluyor. Bu yıl fındık tarlalarında çokça görülen türün  seneye hangi ürüne zarar vereceğini bilmiyoruz. Tek umudumuz ise Samuray arısı. Çünkü Samuray arıları, bu böceğin yumurtasının içine kendi yumurtasını koyarak canlının çıkmasını engelliyor. Verim kaybını yüzde 5'e düşürürsek, istilacı türle mücadelede başarı yakalamış kabul edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Böcekle mücadele etme yöntemlerinden biri de sineklik adı verilen basit uygulamalar.

YARARLI TÜRLER ÖLDÜ 

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Cem Özkan da iklim değişikliği etkisine vurgu yaparak, "İstilacı türler, çevre ısısı arttıkça daha çok çoğalıyor. Bu böcek, dünya için bir tehdit. Karadeniz Bölgesinde çok fazla zirai ilaç kullanıldığından, kokarca böceği gibi türlerle mücadele eden faydalı canlı grupları da yok oluyor. Uğur Böceği, kokarca türünün en önemli avcılarından.  Vakit kaybetmeksizin risk haritaları çıkartıp kokarca böceklerinin yayılım alanları  izlenmeli. Yanlış ilaç uygulamaları da böceklerin direncini güçlendirebiliyor" bilgisini verdi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber