Filyasyon nedir? Filyasyon sistemi nasıl işliyor?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün yaptığı açıklamalarda filyasyon sisteminin öneminden bahsetti. Peki filyasyon sistemi nedir? Detaylar haberimizde..
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurlu toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Şu anda virüsün yayılma hızını kontrol altına almış durumdayız" dedi ve bu noktada filyasyon sisteminin önemine değindi. Peki filyasyon nedir? Filyasyon sistemi nasıl işliyor? İşte detaylar...
FİLYASYON SİSTEMİ NEDİR?
Filyasyon genel tanımıyla hastalığın çıkış noktasını bulmak amacıyla kullanılan sisteme verilen isimdir. Söz konusu sistem özellikle bulaşcı hastalıklarda kullanılıyor ve erken tanılarla hem yayılma hızı önleniyor hem de risk grubunda olan bazı kişilerin belki de hayatları kurtarılıyor.
TÜRKİYE'DE FİLYASYON SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca filyasyon sistemine ilişkin, "Filyasyon ekiplerimizce takibi yapılan toplam kişi sayısı 251 bin 28'dir. Bugüne kadar temas zincirindeki 261 bin 989 kişi tespit edildi. Bunların yaklaşık yüzde 96'sına ulaşarak takip yapılmıştır. Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayısı 4 bin 600. İstanbul'da ise 1200 filyasyon ekibi görev alıyor" dedi.
Bakan Koca filyasyon sisteminin işleyişine ilişkin ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
"Filyasyon sisteminde hastanın temas ve sosyal ilişkisi olduğu kişilerin bilgileri toplanıyor. Ayrıntılı şekilde otomatik olarak filyasyon ekibinin sistemine düşüyor. Filyasyon ekibi ise 3 kişi doktor, sağlık memuru ve yardımcı personelden oluşuyor"