Felaketin ayak sesleri, nükleer savaş kapıda!

Ukrayna, ABD füzeleriyle Rusya'yı vururken, Moskova da nükleer doktrinini tehlikeli şekilde revize etti. Savaşın NATO'ya sıçramasından endişe ediliyor. Haber Global'e konuşan Rusya'nın önde gelen askeri uzmanı Mihail Kodarenok'a göre Moskova gerekirse taktik nükleer füzeleri kullanabilir çünkü “savaşın kuralı budur!”

Son Güncelleme:

Rusya-Ukrayna Savaşı her geçen gün tüm Avrupa ve NATO'yu sarabilecek bir aleve dönüşürken ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin çatışmayı nükleer tehdide dönüştürebilecek kararlara imza atıyorlar. ABD Başkanı Biden son olarak Birleşik Devletlerin Ukrayna'ya verdiği uzun menzilli füzelerin Rusya topraklarında kullanımının önünü açan kritik karara imza attı. İmzanın hemen ardından Ukrayna, Rusya'ya ABD menşei füzelerle saldırı düzenlerken Rusya Devlet Başkanı Putin de 4 ay içinde ülkenin ulusal nükleer doktrinini ikinci kez değiştirdi. Revize edilen doktrinde Rusya'ya karşı bir devletin bir askeri koalisyon çerçevesindeki saldırısının “koalisyon ya da bloğun saldırısı” olarak değerlendirileceği ve bu durumda caydırıcılık amacıyla nükleer silahların kullanılmasına izin verileceği ifade edildi.

Rusya'nın önde gelen askeri uzmanlarından emekli Albay Mihail Kodarenok'a göre Moskova, saldırı savaşında gerekirse taktik uzun menzilli füzeleri kullanmaya kararlı.

NATO CESARET EDEMEZ

Avrupalı askeri uzmanlar ise Rusya'nın benzer saldırılar karşısında uzun menzilli taktik füzelerle NATO ülkelerini vurabileceği yorumunda bulunuyorlar. Peki, Rusya tarafı bu gelişmelere nasıl bakıyor? Haber Global Web Özel'e değerlendirmede bulunan ülkenin önde gelen askeri uzmanlarından Mihail Kodarenok'a göre ABD, Ukrayna'ya destek veren bir savunma partnerinden aktif saldırıda yer alan müdahil ülke konumuna geçiyor. “ABD ve NATO evrensel yıkıma sebep olacak bir savaşa girmez” yorumunda da bulunan Rusya Hava Kuvvetleri eski Planlama Daire Başkanı Yardımcısı emekli Albay Mihail Kodarenok şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:

SALDIRIYA GEÇTİLER

“Tüm dünyada yanlış anlaşılan bir durum söz konusu. Rusya kendi savaş ve savunma stratejilerini ABD'nin kararlarına göre belirlemiyor. Rusya'nın yakın zaman içinde başlatacağını düşündüğüm büyük saldırıları bu kararlardan bağımsız, bütünüyle ulusal gereklilik ve hedefler doğrultusunda belirleniyor. Moskova, Ukrayna'ya verilen silah yardımlarının uluslararası bir savunma koalisyonu çerçevesinde gerçekleştiğinin farkında ancak bu silahların Rusya topraklarına saldırı için kullanımına izin verilmesi söz konusu koalisyonun savunmadan saldırıya geçtiği ve saldırı savaşının tarafı olduklarını ortaya koyar. Savaşın kuralı budur ve Rusya'nın kendi topraklarını korumak için tüm haklarını açıklama ve tüm imkanlarını saklı tutma hakkı vardır.”

BATI'NIN TAVRINA BAĞLI

“Kremlin, Donald Trump'ın yeniden Başkan seçilmesi karşısında tarafsız bir bakış açısı geliştirmiş durumda. Ancak Trump'ın savaşı sürdürme değil bitirme yönündeki açıklamaları, Biden'ın ise görevini devretmeden önce savaşı tırmandıran kararları, Rusya'yı önümüzdeki ay için sert bir savunma sürecinin beklediğini gösteriyor. Diğer yandan Trump'ın savunma kabinesinin ve Kongre'nin savaşa yaklaşımları da önemli olacak. Ukrayna henüz birkaç ay önce mevcut haliyle barış için her türlü çabayı sergiliyordu. Kiev sıkıştığı zaman masaya tekrar dönecektir. Dolayısıyla Batı'nın Ukrayna'daki silahlara ilişkin alacağı kararlar Rusya'nın stratejisini etkilemez ancak diplomatik yollara başvurulup başvurulmaması noktasında etkin olur.”

Rus uzmana göre NATO ve ABD evrensel yıkım yaratacak şekilde savaşın çerçevesini genişletmeyecek.

YIKIM SAVAŞINA GİRMEZ

“Rusya-Ukrayna Savaşı'nın tüm Avrupa'ya sıçraması NATO'nun savaşa ne kadar müdahil olacağıyla doğrudan bağlantılı bir konu. Elbette NATO böylesine bir çatışmanın yalnızca Rusya ile gerçekleşmeyeceğini de hesaplıyordur. Avrupa çapında bir çatışma başta Çin olmak üzere küresel aktörleri de kendi ulusal ve uluslararası çıkarları doğrultusunda hızla bölgesel ve küresel çatışmalara çeker. Avrupalı liderlerin ve ABD'nin böylesine hassas bir dengeyi evrensel bir yıkıma sürükleyecek şekilde bozacaklarını düşünmüyorum.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber