VİDEO HABER | İstanbul'un yeni fast-food'u: Falafel

İstanbul’un yeni fast food’u falafel, kentin pek çok noktasında satılmaya başladı. Falafel İstanbul’da nasıl bu kadar meşhur oldu? İlçeden ilçeye büyük fiyat farklarının sebebi ne? Bu soruların yanıtları video haberimizde👇

Son Güncelleme:

Orta Doğu'da dar gelirli vatandaşların da zenginlerin de ortak yemeği falafel İstanbul'da meşhur olmaya başladı. Bu yiyeceği sahiplenmek isteyen ülke çok. Mısır, Lübnan ve Filistin falafelin kendilerine ait olduğunu iddia ediyor.

Nohut ezmesi ile bakla ezmesinin çeşitli baharatlarla karıştırılarak yağda kızartılması ile sofralara sunuluyor.

2010'lu yılların ikinci yarısından sonra falafel İstanbul'da da meşhur olmaya başladı. Özellikle vegan/vejeteryan beslenen vatandaşlar falafelcilere sık uğruyor. Yapımında aşırı pahalı bir malzeme bulunmayan falafelin fiyatındaki semtten semte uçurum var desek yeri.

Bunu falafel'in İstanbul'da ana merkezi göçmenlerin oluşturduğu Aksaray Millet Caddesi'ndeki işletmelerin fiyatlarından anlayabiliyoruz. 

İstanbul, Aksaray'daki Millet Caddesi üzerinde çok sayıda falafelci var. Bunlar arasında 'Gazze Falafel' gibi şubeleşmiş olanlar da var. İşletmenin sahibi Filistin asıllı Talat Hatipoğlu. 35 yıl önce Türkiye'ye okumaya gelmiş ve daha sonra Türkiye'ye yerleşmiş.

Falafelin 150 yıl önce kadar ekonomik sıkıntılardan ortaya çıkan bir yemek olduğunu belirten Hatipoğlu, Hatipoğlu, "Bu yemeğin fiyatı uygun olmak zorunda çünkü bu bir halk yemeği" diyor.

Hatipoğlu vegan/vejateryen beslenmenin artmasıyla Türkler tarafından da ürünün tercih edildiğini söylüyor.

 Hatipoğlu, özellikle bazı semtlerdeki yüksek fiyatlara şaşırdığını belirterek şunları söyledi: 

Kızım Anadolu Yakası'nda çalışıyor. Falafel fiyatlarının 3-4 katı yüksek satıldığını görünce, 'Baba neden bu kadar ucuz satıyorsun' diye bana kızıyor. 'Bu bir halk yemeği' diyorum. Fakirin de zenginin de yemesi gerekiyor.

 ‘SABAH, ÖĞLE, AKŞAM’

İşletmede falafel yiyen Filistinli Rami Abdurrahman, "Humusla birlikte tadı çok güzel. Falafel'i yemek için sabah, öğle, akşam bir vakit yok. Hem uygun, hem de bizim yemeğimiz" şeklinde konuştu. Millet Caddesi üzerinde fiyatlar aşağı yukarı şöyle: Taneyle satılıyorsa 50 kuruş, ekmek arası sandviç ise 9-10 TL arası. 

Aynı cadde üzerinde bulunan bir diğer falafelci ise Suriyelilerin işlettiği Hamada Falafel. İşletme sahibi, Suriye'de de bu yemeği yaptıklarını, müşterileri arasında daha çok Suriyeli göçmenlerin bulunduğunu söylüyor. Ziyaret ettiğimiz öğle saatlerinde işletmede oturmaya yer yokken, falafelin tanesi 75 kuruşa satılıyor. Hamada Falafel'in sahibi de et yemeyen Türk müşterilerin geldiğini belirtti.

LÜKS SEMTLERDE UÇAN FİYATLAR

Online yemek siparişi verilen internet sitesinden yaptığımız fiyat araştırmasında özellikle Aksaray Bölgesi'ndeki falafelcilerin fiyatına oranla, bazı semtlerdeki falafelcilerin fiyatları 5-6 katına kadar çıkabiliyor. Kadıköy'de falafelin tanesi ortalama 3 TL. 9 adet falafelin bulunduğu menü ise 36.90 TL'ye satılıyor.

Durum Beşiktaş'ta biraz daha farklı. 10 adet falafel için istenen fiyat 59.90 TL! Cihannüma Mahallesi'nde 3 TL'ye de falafel bulmak mümkün. İçerisinde 6 adet falafelin bulunduğu dürümün fiyatı ise 27 TL. Aksaray'daki falafel fiyatının en az 3 katı. Beyoğlu'nda da bir dükkanda 8 adet falafel klasik menünün ise fiyatı 54 TL.

NEDEN BU KADAR PAHALI?

Fiyatlardan dert yanan vatandaşlar ise sosyal medyadan tepki gösteriyor. İşte o mesajlardan birkaçı;

İlker Özmen: "Ya bu falafel niye etli burgerden daha pahalı. Nohutun kilosu 9 lira, etin kilosu 90. Ama falafel daha pahalı."

Kübra Uygun: "Şöyle ki Kadıköy/Beyoğlu'nda önerilecek mekanlarda mutlaka falafel olacaktır. Tadının güzel olmasıyla birlikte porsiyon miktarı az ve pahalı."

"TÜRK MUTFAĞINDA VARDI"

Orta Doğu mutfağına hakim gastronomi uzmanı Dr. Reha Kılıçhan, falafelin Arap kültürünün yoğun olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mutfaklarda var olduğunu söyledi. Türk mutfağı içerisinde falafele benzeyen ve adına falafel denmeden tüketilen aynı ürünler olduğunu ifade eden Kılıçhan, şöyle devam etti: "Coğrafyamızda bu yemek vardı, ama insanlar bilmiyordu. Vegan akımının gelişmesiyle birlikte etkisi de oldu. Fiyat değişkenliği konusunda ücretleri belirleyen bazı unsurlar var. Ürünün hitap ettiği kitle, atmosfer, yoğunlukla fiyatlar çeşitgen olur. Vegan sayısının artması da fiyatların yükselmesinin faktörlerinden biri."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber